14:38 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θεσσαλονίκη: Το σκεπτικό του στρατιωτικού εισαγγελέα

Θεσσαλονίκη: Το σκεπτικό του στρατιωτικού εισαγγελέα

Στο Πενταμελές Στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη, για το φόνο οικιακού βοηθού υπηκόου Σρι Λάνκα παραπέμπεται να δικαστεί 34χρονος γόνος εύπορης οικογένειας με βούλευμα του στρατιωτικού δικαστικού συμβουλίου.Ο άτυχος μπάλτερ φέρεται πως αρνήθηκε να υποκύψει στις σεξουαλικές ορέξεις του 34χρονου.

Στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, που υιοθέτησε το δικαστικό συμβούλιο του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη του εγκλήματος από τον κατηγορούμενο. Τα στοιχεία που εμπλέκουν τον 34χρονο στην αποδιδόμενη πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι τα εξής:

1. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του πιθανού χρονικού πλαισίου κατά το οποίο επήλθε ο θάνατος του μπάτλερ (λίγο μετά τις 16.08 ώρα της 16ης Φεβρουαρίου 2013, που έγινε το τελευταίο τηλεφώνημα του θύματος στη μητέρα του, έως 7.00 ώρα της 17 Φεβρουαρίου 2013) ο κατηγορούμενος και ο μπάτλερ βρίσκονταν μαζί στο σπίτι, χωρίς την παρουσία κάποιου τρίτου. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο σπίτι μόνος με το θύμα από ώρα 16.08 (ώρα του τελευταίου τηλεφωνήματος του θύματος στη μητέρα του) έως 17.50 του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα αναχώρησης για το Ιντερνέτ καφέ) και από 00.30 (ώρα επιστροφής του από το ιντερνέτ καφέ) έως 6.30 της 17 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα αναχώρησης του για τη Βέροια).

2. Όλο το παραπάνω διάστημα ο κατηγορούμενος επέδειξε μια ανεξήγητη και εν πολλοίς ύποπτη συμπεριφορά, η οποία εντοπίζεται στα ακόλουθα:

Κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (περί ώρα 17.50) απομακρύνθηκε από την οικία του προκειμένου να πάει στο ιντερνέτ καφέ, όπου παρέμεινε επί εξάωρο (περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα), χωρίς οποιαδήποτε επαφή με φίλους ή συγγενείς. Μάλιστα κατά τους ισχυρισμούς του, δεν κατάλαβε καν ότι όλο αυτό το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε μαζί του το κινητό τηλέφωνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην πρώτη ανακριτική του απολογία ανέφερε ότι «μάλλον το είχε ξεχάσει». Το «μάλλον» το είχε ξεχάσει παραπέμπει στο ότι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι είχε ξεχάσει το κινητό του, το αντιλήφθηκε για πρώτη φορά όταν του έγινε η σχετική ερώτηση από την ανακρίτρια ή εν πάση περιπτώσει άμα την επιστροφή του στην οικία του. Πάντως όχι κατά τον χρόνο που βρισκόταν στο ιντερνέτ καφέ διότι τότε η απάντηση του στη σχετική ερώτηση δεν θα συμπεριελάμβανε το «μάλλον».

3. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην οικία του, περί ώρα 00.30 της 17 Φεβρουαρίου 2013, δεν έκανε τον κόπο να αναζητήσει το μοναδικό άτομο που βρισκόταν εκεί και μάλιστα στο διπλανό δωμάτιο του ισογείου, ούτε καν για να βεβαιωθεί για την παρουσία του ή για να επιστήσει την προσοχή για την πρωινή του αναχώρηση. Την ίδια συμπεριφορά έδειξε και το πρωί της Κυριακής όταν αναχώρησε από την οικία του χωρίς να ελέγξει και πάλι την παρουσία του μπάτλερ. Σημειωτέον ότι επρόκειτο για αναχώρηση από την οικία του, όπου δεν βρισκόταν κανείς από τους γονείς του εκεί και ως εκ τούτου ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για την ασφάλεια του σπιτιού και για οτιδήποτε είχε σχέση με το προσωπικό.

Αδικαιολόγητα προβληματισμένος και χλωμός
4. Στη συνέχεια επιστρέφοντας στη μονάδα του το πρωί της Κυριακής και χωρίς να έχει πληροφορηθεί ακόμη το θάνατο του μπάτλερ ήταν αδικαιολόγητα στεναχωρημένος και προβληματισμένος σε σημείο που εντοπίστηκε αυτό από άλλους στρατιώτες. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε επί λέξει ένας (τότε) στρατιώτης, στην ανακριτική κατάθεση του, όταν ο κατηγορούμενος επέστρεψε το πρωί της Κυριακής (17/2/2013) από την έξοδο του, μεταξύ των ωρών 8.00 και 9.00, «ήταν εντελώς άκεφος, χλωμός και δεν μιλούσε, ήταν κλεισμένος στο δικό του κόσμο, εντελώς διαφορετική συμπεριφορά απ’ ό, τι μας έδειχνε μέχρι την προηγούμενη ημέρα». Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη πρωινή ώρα της Κυριακής, που επέστρεψε ο κατηγορούμενος στη Μονάδα του, δεν είχε εντοπιστεί η ύπαρξη του πτώματος στην πισίνα.

Φωτογραφίες ανδρών στο κινητό του με άσεμνο περιεχόμενο
5. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες ανδρών φίλων του με άσεμνο περιεχόμενο. Οι εξηγήσεις στο απολογητικό του υπόμνημα περί αστεϊσμού μεταξύ φίλων δεν κρίνονται ως ιδιαίτερα πειστικές, ενώ παράλληλα δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο σύνδεσης του τύπου των εν λόγω φωτογραφιών με το γεγονός ότι βρέθηκαν ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης στο θύμα.

6. Εκτός των παραπάνω, τα οποία πιθανολογούν βάσιμα την εμπλοκή στην υπό κρίση πράξη, σημειώνεται ότι δεν προέκυψε η παραμικρή ένδειξη εμπλοκής τρίτου προσώπου στην ανθρωποκτονία. Δηλαδή δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης στο σπίτι, δεν εντοπίστηκε από παρακείμενες κάμερες οτιδήποτε ύποπτο, δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να εντοπίστηκε στο χώρο που να παραπέμπει στην παρουσία τρίτου προσώπου στο σπίτι, ούτε καν κάποιου από το λοιπό προσωπικό ή τους γονείς του κατηγορουμένου, άπαντες οι οποίοι αποδεδειγμένα απουσίαζαν από το σπίτι.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που ”οδηγούν” στην ενοχή
Σύμφωνα με τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές η εμπλοκή του κατηγορούμενου στο θάνατο του μπάτλερ  στη Θεσσαλονίκη «καθίσταται φανερή, χωρίς βέβαια να προσδιορίζονται επακριβώς οι συνθήκες και οι λόγοι που του επιτέθηκε και τον θανάτωσε δια στραγγαλισμού».

Η εγκληματική πράξη το πιθανότερο φέρεται να έγινε πριν την αναχώρηση του, από τη στιγμή που δέχτηκε το θύμα το τελευταίο τηλεφώνημα από τη μητέρα του μέχρι την αναχώρηση του κατηγορούμενου από το σπίτι του για το ιντερνέτ καφέ στη Θεσσαλονίκη , δηλαδή από 16.08 έως 17.50 ώρα της 16ης Φεβρουαρίου 2013.

«Έτσι εξηγείται τόσο το γεγονός ότι το θύμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της μητέρας του μετά την 19.48 ώρα της 16ης Φεβρουαρίου 2013 όσο και η κατ’ αρχήν ανεξήγητη συμπεριφορά του κατηγορουμένου σε σχέση με το κινητό που κατά τα λεγόμενα του «μάλλον» το ξέχασε στο σπίτι. Ένας δράστης που σπεύδει να απομακρυνθεί από τη σκηνή του εγκλήματος είναι πιθανό να ξεχάσει το κινητό του. Δεν μπορεί όμως να επανέλθει για να το πάρει διότι έτσι εισάγει εκ νέου τον εαυτό του στη σκηνή του εγκλήματος. Ακόμη και ο ισχυρισμός του ότι «μάλλον» το είχε ξεχάσει μοιάζει με βολική δικαιολογία, διότι αν παραδεχόταν ότι είχε αντιληφθεί ότι το είχε ξεχάσει δεν θα μπορούσε να απαντήσει με αληθοφάνεια και πειστικότητα στην ερώτηση που θα ακολουθούσε, δηλαδή γιατί δεν γύρισε πίσω να το πάρει ή εν πάση περιπτώσει γιατί δεν τηλεφώνησε από το ιντερνέτ καφέ  στη Θεσσαλονίκη στον μπάτλερ για να βεβαιωθεί τουλάχιστον ότι όντως το είχε ξεχάσει εκεί και δεν το είχε χάσει» αναφέρεται στο βούλευμα του στρατιωτικού δικαστικού συμβουλίου.

Πηγή: grtimes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας