3:21 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μακελειό στο Σίδνεϊ

Μακελειό στο Σίδνεϊ

Σε μακελειό εξελίχθηκε το θρίλερ της ομηρίας σε καφέ του Σίδνεϋ, όπου επί τουλάχιστον 16 ώρες κρατούνταν δεκάδες άνθρωποι όμηροι, από τον 50χρονο Ιρανό, Μαν Μαρόν Μονίς.

Η επέμβαση των αρχών οδήγησε σε μακελειό, με τον δράστη να είναι νεκρός, ενώ δύο ακόμη όμηροι, ένας 34χρονος άντρας και μια 38χρονη γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας τουλάχιστον όμηρος έπεσε νεκρός από πυρά του 50χρονου, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ο δεύτερος κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

traum

Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός με τραύμα στο πρόσωπο από σφαίρα, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, ο δράστης κρατούσε ομήρους 17 ανθρώπους, μαζί με όσους κατάφεραν να ξεφύγουν.

Νωρίτερα, άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων χρησιμοποίησαν ένα θωρακισμένο όχημα για να εισβάλουν στο καφέ όπου ο 50χρονος άντρας κρατούσε τους ομήρους για περισσότερες από 16 ώρες. Η απόφαση για την εισβολή ελήφθη άμεσα, εφόσον ακούστηκαν πυροβολισμοί από την καφετέρια, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Hostages run past a police officer near Lindt Cafe in Martin Place in central Sydney

Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε κυβερνητικά γραφεία της Αυστραλίας στη Νέα Υόρκη, έπειτα από εντολή του δημάρχου, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υπό τον φόβο ανάλογων περιστατικών όπως αυτό του Σίδνεϋ.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σημαία που κρατούσε ο δράστης και είχε υποχρεώσει τους ομήρους να την υψώσουν σε ένα από τα παράθυρα του καφέ, δεν είναι η σημαία του Ισλαμικού Κράτους, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για λάβαρο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ασία αλλά και στην Αυστραλία.

3

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πέντε ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) που κατάφεραν νωρίτερα να αποδράσουν, βρίσκεται και ένας ομογενής δικηγόρος, ο Στέφαν Μπαλαφούτης. Πριν την επιχείρηση της αστυνομίας από το καφέ είχαν καταφέρει να διαφύγουν άλλα εφτά άτομα.

Σύμφωνα με ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, η εκκένωση των κτιρίων νωρίτερα, στα οποία υπάρχουν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Το χρονικό

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας όπου τουλάχιστον ένας ένοπλος άνδρας ταμπουρώθηκε σε κεντρική καφετέρια στην περιοχή Martin Place, κρατώντας ως ομήρους περίπου 20 θαμώνες.

Ήταν περίπου 09.45 (τοπική ώρα) όταν στο καφέ «Lindt» εισέβαλε ο δράστης, απειλώντας τους θαμώνες με όπλο. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Δυνάμεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων του στρατού απέκλεισαν την περιοχή, με ελεύθερους σκοπευτές να ακροβολίζονται σε ταράτσες περιμετρικά του κτηρίου, ενώ περιπολικά σχημάτισαν ένα τείχος μπροστά από την είσοδο της επιχείρησης.

ej8izr84.jpg

Την ίδια στιγμή, εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου έδειχναν ομήρους να κρατούν στην τζαμαρία του μαγαζιού μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή. Σύμφωνα με αναφορές των εγχώριων ΜΜΕ, ο ένοπλος ζήτησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, ισχυριζόμενος ότι έχει τοποθετήσει βόμβες σε πολλά σημεία της πόλης.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκκένωση κτηρίων στο κέντρο της πόλης, ενώ οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το αμερικανικό προξενείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο. Η Όπερα του Σύδνεϋ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το καφέ, έχει επίσης εκκενωθεί.

Παρά το γεγονός ότι τα διεθνή μέσα συνδέουν το περιστατικό με τους τζιχαντιστές, τόσο η Αστυνομία, όσο και ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις τους δεν κάνουν καμία αναφορά στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και στον όρο «τρομοκρατία». Επιπλέον, δεν αποκάλυψαν πόσοι είναι οι όμηροι, ούτε αν υπάρχει πάνω από ένας ένοπλος εντός του καταστήματος.

Στο μεταξύ, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι τρεις όμηροι κατάφεραν να ξεφύγουν από την καφετέρια. Οι δύο έφυγαν τρέχοντας από την κεντρική είσοδο και ένας από πλαϊνή έξοδο κινδύνου.

B43-1OcCcAAADlI.jpg%20large.jpg

B43_eLWIIAAFFp-.jpg%20large.jpg

 

Ιμάμης από το Ιράν ο δράστης

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο δράστης της ομηρίας φέρεται να είναι ιμάμης από το Ιράν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα διεθνή δίκτυα, πρόκειται για τον 49χρονο Ιρανό Μαν Μαρόν Μονίς, ο οποίος φέρεται να είναι σκληροπυρηνικός μουσουλμάνος κληρικός.

Το πραγματικό του όνομα είναι Μαντέγκι Μπουρτζέρντι και εγκατέλειψε το Ιράν για την Αυστραλία το 1996, όπου άλλαξε το όνομά του σε Μαν Χαρόν Μονίς και αυτοχαρακτηρίστηκε Σεΐχης Μαρόν.

1

Σημειώνεται ότι ο Μαρόν έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ξεκίνησε καμπάνια μίσους για την παρουσία Αυστραλών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, πριν από μερικά χρόνια έστειλε επιστολές μίσους στις οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, ενώ και πριν ένα χρόνο κατηγορήθηκε για συνέργεια στη δολοφονία της πρώην συζύγου του και μητέρας των δύο παιδιών του, Νολίν Χάισον Παλ, η οποία βρέθηκε νεκρή από επίθεση με μαχαίρι. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για το θάνατό της κρίθηκε ένοχη η πρώην σύντροφος του κληρικού, Αμιρά Ντρούντις.

2

Σε ό,τι αφορά στις επιστολές μίσους, ο Μαρόν καταδικάστηκε σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιστολές αυτές ήταν η δική του εκδοχή «ενός καλαθιού με λουλούδια» και μιας «κάρτας συλλυπητηρίων»…

3

Το 2002 ο Μαν Μαρόν Μονίς κατηγορήθηκε και για σεξουαλική παρενόχληση μίας γυναίκας στο Σίδνεϊ, την οποία προσέγγισε υποστηρίζοντας ότι είναι «πνευματικός θεραπευτής», ιδιότητα με την οποία λειτουργούσε και ως επαγγελματίας. Μάλιστα, ισχυριζόταν πως είναι ειδικός σε αστρολογία, αριθμολογία, διαλογισμό και μαύρη μαγεία.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης, ακόμα 40 θύματά του επικοινώνησαν με τις αστυνομικές αρχές. Ο ίδιος, ωστόσο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο δήλωνε πως οι κατηγορίες είναι ψευδής, και αποτελούν συνωμοσία εναντίον του: «Καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν αντέχει τις δραστηριότητες του Σείχη Χαρόν, προσπαθεί να καταστρέψει την εικόνα του με αυτές τις ψευδείς κατηγορίες και να του ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσει την δράση του και να παραμείνει σιωπηλός. Αλλά ο Θεός θέλει τον Μαν Μαρόν Μονίς να μη σταματήσει την πολιτική του δράση κατά της καταπίεσης», είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η σελίδα του στο Facebook καταργήθηκε λίγες ώρες μετά την ομηρία, ωστόσο μέχρι τότε συγκέντρωνε πάνω από 14.000 likes.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση

Η Αυστραλία είναι φιλήσυχη χώρα

Από την πλευρά του, σε επίσημες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας: «Η Αυστραλία είναι φιλήσυχη χώρα. Τίποτα δεν πρέπει να το αλλάξει αυτό, γι’ αυτό προτρέπω όλους τους Αυστραλούς να συνεχίσουν κανονικά τη μέρα τους», είπε αρχικά και αποκάλυψε πως: «Δεν ξέρουμε ακόμα τα κίνητρα της επίθεσης». Δεν επιτράπηκαν ερωτήσεις από τον Τύπο.

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο αρχηγός της Αστυνομίας, Andrew Scipione και τόνισε πως: «Θέλουμε να λύσουμε την κατάσταση με ειρηνικό τρόπο και θα κάνουμε τα πάντα για να το εξασφαλίσουμε. (…)

Οι Αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι και επαγγελματίες, ξέρουν τι κάνουν. Γι΄αυτό είμαι βέβαιος, ότι θα τα καταφέρουν και θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», ενώ τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με τον ένοπλο και δεν ξέρουν αν και ποια είναι τα αιτήματά του ή τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει.

0y72iz0s.jpg
tzixan

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας