4:16 Τρίτη 7 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Τι σημαίνει το «όχι» της ΕΚΤ στα επιπλέον 10 δισ. από έντοκα

Τι σημαίνει το «όχι» της ΕΚΤ στα επιπλέον 10 δισ. από έντοκα

«Το μαρτύριο της σταγόνας» θα ζήσει η χώρα, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιπλέον δανεισμό 10 δισ. μέσω των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο. Για πρώτη φορά μετά την είσοδό της στο Μνημόνιο, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς την «ομπρέλα» του προγράμματος διάσωσης, δημιουργώντας ανησυχίες για το αν θα μπορεί να καλύψει ανάγκες πληρωμών, εντός και εκτός συνόρων.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή ο κύριος Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε τον κύριο Βαρουφάκη ότι «τα λεφτά τελειώνουν» και του σύστησε να ζητήσει νέα παράταση του προγράμματος επειδή αυτή λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά όμως φέρεται να ζήτησε να αυξηθεί από 15 σε 25 δισ. ευρώ το όριο δανεισμού από έντοκα γραμμάτια, το οποίο προβλέπεται στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αποφύγει να λάβει τις δόσεις των 7,5 δισ. που εκκρεμούν προς τη χώρα μας, λόγω μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την Τρόικα.

Αν και ερωτήθηκαν πάντως, πηγές των δανειστών δήλωναν ως χθες άγνοια αν όντως υπεβλήθη και θα συζητηθεί τελικώς σήμερα τέτοιο αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο πηγές της Φραγκφούρτη ανέφεραν στο protothema.gr ότι ακόμα και αν σε επίπεδο κυβερνήσεων η Αθήνα επιτύγχανε μία πολιτική συμφωνία-«γέφυρα» με τους εταίρους της για να αποπέμψει την Τρόικα χωρίς να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την άνεση (ούτε την νόμιμη εξουσιοδότηση) να παρέχει οικονομική βοήθεια και στήριξη σε κράτη-μέλη που δεν τελούν σε αυστηρό πρόγραμμα –εκτός αν της ζητηθεί να το πράξει από το Γιούργκρουπ!

Οι Financial Times μάλιστα προεξοφλούν ήδη πως η απάντηση θα είναι απορριπτική.

Ακόμα όμως και αν ήθελε ο κύριος Ντράγκι «να αγιάσει» και να κάνει «το καλό» για τη χώρα μας, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμφωνούσαν σε αυτό και οι άλλοι τραπεζίτες, κυρίως δε η γερμανική κεντρική Τράπεζα.

Ουσιαστικά δηλαδή, πριν καν τις συναντήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Άγκελα Μέρκελ, το «γερμανικό μπλόκο» στην Αθήνα μπορεί να προέλθει από την Deutsche Bundesbank!

Κλείνουν οι «στρόφιγγες»

Το σχέδιο της αυξημένης δυνατότητας δανεισμού με έντοκα γραμμάτια σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο (η κυβέρνηση δηλαδή) θα μπορεί, αντί για δόσεις, να ζητά από τις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν μεγάλο μέρος από τα έντοκα γραμμάτια που αυτό θα εκδώσει.

Αν το κάνουν αυτό όμως, ως συστημικές τράπεζες, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κεφαλαίων οι ίδιες, αλλά και η αγορά που θα στερέψει από ρευστό. Ήδη από τον Ιανουάριο φάνηκε ότι κάποιες δυσκολεύονται να καλύψουν και τις προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, όπως είναι η σημερινή.

Θα πρέπει έτσι να δίνουν στο δημόσιο πχ 6-10 δισεκατομμύρια επιπλέον για έκτακτες εκδόσεις και, στη συνέχεια, αυτές να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για να ζητούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Αν δεν τους δοθεί η δυνατότητα, οι στρόφιγγες της ρευστότητας σταδιακά θα κλείσουν, ενώ δεν αποκλείεται να έμπαιναν και περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων.

Το σίγουρο όμως είναι πως αν δεν εξευρεθεί άλλη συμβιβαστική λύση, θα προκύψει αύξηση στο κόστος δανεισμού του δημοσίου, σε σχέση με τα χαμηλότοκα δάνεια της Τρόικα, επιβαρύνοντας εκ νέου και πάλι το ήδη δυσθεώρατο ελληνικό δημόσιο χρέος. Εν τέλει, οι διεθνείς αγορές μπορεί να δείξουν έτσι ξανά το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα.

Η Αθήνα από πλευράς της θεωρεί ότι μία πίστωση 10 δισ. θα της προσφέρει και την «πίστωση χρόνου» των τριών μηνών που ζητά και χρειάζεται, για να καλύψει το μεσοδιάστημα από την εκδίωξη της Τρόικας μέχρι τον Ιούνιο που θα παρουσιάσει το «νέο συμβόλαιο» μεταρρυθμίσεων, που θα διαδεχθεί το παλαιό «Μνημόνιο».

«Αγκάθι»

Όπως τονίζουν πάντως σε ρεπορτάζ τους οι FT, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστέκεται πολύ σθεναρά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να αφήσει την Αθήνα χωρίς εξωτερική πηγή χρηματοδότησης, μόλις λήξει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, στο τέλος του μήνα.

Η ΕΚΤ, όπως σημειώνουν οι FT, δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο στα 15 δισ. ευρώ για την έκδοση κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση», τονίζει άλλος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Χωρίς την χρηματοδότηση από τα κρατικά ομόλογα, επισημαίνεται στους FT, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα άμεσης ανάγκης, για πρώτη φορά μετά το ελληνικό σχέδιο διάσωσης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010.

Η στάση της ΕΚΤ ανεβάζει τον τόνο στην αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τους διεθνείς πιστωτές της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάντληση της ρευστότητας μέσα μέσα σε λίγες εβδομάδες, επισημαίνουν οι FT, ενώ επίσης τονίζεται ότι είναι πολύ πιθανό η αίσθηση αισιοδοξίας των επενδυτών των τελευταίων ωρών να δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον μετρητά μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να καταβάλλει την πληρωμή 3,5 δισ. ευρώ. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται τώρα ότι το πρόγραμμα θα σταματήσει να ισχύει από τώρα, κάτι που θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον πανικό στην αγορά και να προκαλέσει ένα “bank run”», αναφέρεται σχετικά.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας “τεχνική” επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» αναφέρουν επίσης οι FT, που επίσης αναφέρουν ότι προετοιμάζεται έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου.

«Παρά την πίεση από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, οι αξιωματούχοι που έχουν συναντηθεί με τον κύριο Βαρουφάκη λένε ότι επιμένει στο ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του προγράμματος για πολιτικούς λόγους, καθώς θα σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα» τονίζουν οι FT.

«Αντιλαμβάνονται ότι η επιρροή τους είναι χαμηλή, αλλά αισθάνονται ότι είναι σε μια αποστολή, και δίνουν την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν πολλά» λέει στους FT ένας από τους τραπεζίτες που συμμετείχαν στην συνάντηση του κυρίου Βαρουφάκη με τους επενδυτές στο Λονδίνο. «Η μη ανανέωση του προγράμματος, δεν είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ήταν πολύ σαφές ότι δεν θα ζητήσει παράταση» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μια άλλη πιθανή πηγή ρευστότητας που φέρεται να αναζήτησε ο κύριος Βαρουφάκης είναι τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Βάσει της συμφωνίας του 2012, οι ταμειακές ροές επρόκειτο να επιστρέφονται στην Αθήνα, κάτι που πάντως δεν έχει γίνει, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Πάντως, αξιωματούχοι δηλώνουν στους FT ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης είναι απίθανο να επιτρέψουν τα κεφάλαια αυτά να επιστραφούν χωρίς να υπάρχει μια ευρύτερη, πλήρης συμφωνία.

Πηγή: protothema

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας