21:06 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Tik Tok: «Ώρα μηδέν» για τη δημοφιλή εφαρμογή στις ΗΠΑ - Οι 170 εκατ. χρήστες και η επόμενη ημέρα

Tik Tok: «Ώρα μηδέν» για τη δημοφιλή εφαρμογή στις ΗΠΑ - Οι 170 εκατ. χρήστες και η επόμενη ημέρα

Η αμερικανική Bουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για άλλη μια φορά νομοθεσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση του TikTok, σε μία νέα τεράστια απειλή για τη δημοφιλή πλατφόρμα στις ΗΠΑ. Η κίνηση θα μπορούσε να επιταχύνει μια πρόταση που το TikTok μάχεται εδώ και εβδομάδες. Εάν αποδώσει το στοίχημα του Σώματος το TikTok θα μπορούσε να αναγκαστεί να βρει νέο ιδιοκτήτη ή να αποκλειστεί εντελώς από τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εντάχθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το πακέτο που προβλέπει εξωτερική βοήθεια ύψους 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, καθώς και επιπλέον χρήματα για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο, οι νομοθέτες της Βουλής είχαν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που έδινε στο TikTok περίπου έξι μήνες για να αλλάξει χέρια. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε σε σημαντικές συνέπειες: Η εφαρμογή θα απαγορευόταν από καταστήματα εφαρμογών στις ΗΠΑ και από «υπηρεσίες φιλοξενίας διαδικτύου» που την υποστηρίζουν.

Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο διαφορετικό;

Λίγα πράγματα. Για αρχή, υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Αντί για προθεσμία έξι μηνών, το TikTok θα έχει περίπου εννέα μήνες. Και αυτή η προθεσμία θα μπορούσε να παραταθεί από τον Λευκό Οίκο -για μια περίοδο 90 ημερών – εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφασίσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την πώληση.

Το να δώσουμε στην TikTok ένα χρόνο για να ολοκληρώσει μια αναγκαστική πώληση φαίνεται ότι άλλαξε τον πολιτικό λογισμό στο Καπιτώλιο. Ορισμένοι βασικοί νομοθέτες που είχαν προηγουμένως εκφράσει σκεπτικισμό λένε τώρα ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο. Ένας από αυτούς τους νομοθέτες είναι η Δημοκρατική Γερουσιαστής της Ουάσινγκτον Μαρία Κάντουελ, η οποία προεδρεύει της ισχυρής Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας.

Ένας άλλος παράγοντας που άλλαξε τα πράγματα είναι το πώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής εισήγαγαν το νομοσχέδιο για το TikTok σε ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο ξένης βοήθειας. Αντί να ζητείται από τη Γερουσία να ψηφίσει μεμονωμένα το νομοσχέδιο TikTok, ο συνδυασμός του νομοσχεδίου με ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους νομοθέτες να αντιταχθούν στο μέτρο TikTok.

Θα μπορούσε η Γερουσία να ψηφίσει για την ξένη βοήθεια χωρίς τη ρύθμιση για το TikTok;

Οι γερουσιαστές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν τη νομοθεσία για το TikTok, αλλά οι αναλυτές το θεωρούν απίθανο. Η γρήγορη έγκριση της ξένης βοήθειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Κογκρέσου και αν η Γερουσία εγκρίνει το πακέτο χωρίς το νομοσχέδιογια το TikTok, αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να εγκριθούν από τη Βουλή, καθυστερώντας περαιτέρω τα θέματα.

Φαίνεται πιο πιθανό για τη Γερουσία να εξετάσει ολόκληρο το πακέτο με μια ενιαία ψηφοφορία κάτι που φαίνεται να ήθελαν ακριβώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής. Οι πιθανότητες ψήφισης από τη Γερουσία είναι έως και 80%, σύμφωνα με τον Paul Gallant, αναλυτή στην εταιρεία ερευνών αγοράς Cowen, Inc.

Η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει σε μία έως δύο εβδομάδες, πρόσθεσε ο Gallant, αν και η ηγεσία της Γερουσίας έχει εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα.

Τι σημαίνει αυτό για τη χρήση της εφαρμογής ;

House passes bill that could ban TikTok in the US

Εάν η Γερουσία ψηφίσει την έγκριση της νομοθεσίας TikTok, το θέμα θα φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν ενέκρινε την προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου TikTok, η οποία υποδηλώνει ότι μπορεί να υπογράψει γρήγορα οποιοδήποτε πακέτο ξένης βοήθειας που περιλαμβάνει το TikTok.

Θεωρητικά, αυτό θα ξεκινούσε το «ρολόι» των 270 ημερών μέχρι να βρει αγοραστή το TikTok. Εάν δεν μπορεί να διαχωριστεί από την κινεζική μητρική του εταιρεία, ByteDance, τότε οι χρήστες θα μπορούσαν να αποκοπούν. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο «αν».

Έτσι, προς το παρόν, οι λάτρεις του TikTok μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή όπως πριν, αν και μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν περισσότερους δημιουργούς – ή την ίδια την εταιρεία – να μιλούν στην εφαρμογή για να αντιταχθούν στη νομοθεσία.

Ποιες είναι οι επιλογές του TikTok;

Εκτός από τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, το TikTok θα μπορούσε να αμφισβητήσει την απόφαση στο δικαστήριο και δεν έχει κρύψει ότι μπορεί να το κάνει. Ο διευθύνων σύμβουλός του, Shou Chew, υποσχέθηκε τον Μάρτιο να συνεχίσει να αγωνίζεται, «συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων μας».

Το TikTok και πολλές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν κατακρίνει τη νομοθεσία του Σώματος ως αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των χρηστών του TikTok για την πρόσβαση σε νόμιμες πληροφορίες.

Οι ειδικοί της Πρώτης Τροπολογίας λένε ότι ένα νομοσχέδιο που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη λογοκρισία των χρηστών του TikTok θα μπορούσε να καταρριφθεί από τα δικαστήρια. Δεν είναι σαφές εάν οι πρόσφατες ενημερώσεις στο νομοσχέδιο μπορεί να το βοηθήσουν να επιβιώσει από τον συνταγματικό έλεγχο.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο παραδοσιακά προστατεύει το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας των Αμερικανών να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδέες και μέσα ενημέρωσης από το εξωτερικό», λέει η Nadine Farid Johnson, διευθύντρια πολιτικής του Ινστιτούτου Knight First Amendment στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Με την απαγόρευση του TikTok, ο λογαριασμός θα παραβίαζε αυτό το δικαίωμα και χωρίς πραγματική αποπληρωμή. Η Κίνα και άλλοι ξένοι αντίπαλοι θα μπορούσαν ακόμα να αγοράσουν ευαίσθητα δεδομένα των Αμερικανών από μεσίτες δεδομένων στην ανοιχτή αγορά». Μια δικαστική προσφυγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή φραγή του μέτρου κατά τη διάρκεια της αγωγής, πιθανότατα για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, εάν ένα δικαστήριο αρνηθεί να χορηγήσει προσωρινή διαταγή, η TikTok θα πρέπει να αγωνιστεί για να συμμορφωθεί με το νόμο.

Τι θα γίνει λοιπόν αν το TikTok πωληθεί σε κάποιον άλλο;

Το πρόβλημα είναι ότι η μητρική εταιρεία του TikTok υπόκειται στην κινεζική νομοθεσία και η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε μια πώληση. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εφαρμόσει ελέγχους εξαγωγών που διέπουν τους αλγόριθμους, μια πολιτική που φαίνεται να καλύπτει τον απίστευτα επιτυχημένο αλγόριθμο που τροφοδοτεί τη μηχανή του TikTok.

Εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει την ByteDance να παραιτηθεί από τον αλγόριθμο του TikTok, θα μπορούσε να μπλοκάρει οριστικά την πώληση. Εναλλακτικά, μπορεί να επιτρέψει την πώληση του TikTok αλλά χωρίς τον επικερδή αλγόριθμο που αποτελεί τη βάση για τη δημοτικότητά του.

Μπορεί ακόμα το TikTok να πετύχει χωρίς τον αλγόριθμό του; Αυτό θα ήταν το δύσκολο ερώτημα που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία σε περίπτωση αναγκαστικής πώλησης. Χωρίς τη «μυστική συνταγή» που έχει ωθήσει την εφαρμογή σε 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι τόσο καλή όσο νεκρή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας