4:55 Τρίτη 7 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το «Αριάδνη project» ενημερώνει για τον καρκίνο

Το «Αριάδνη project» ενημερώνει για τον καρκίνο

Στην Ελλάδα το 6% έως το 8% των 65.000 νέων περιστατικών καρκίνου που καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας αφορούν νέες γυναίκες και νέους άνδρες, ηλικίας από 18-39 ετών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ογκολογικό νόσημα στην πιο παραγωγική στιγμή της ζωής τους.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Στη μνήμη της 33χρονης Αρ. Γερασιμίδου, δημοσιογράφου αυτοκινήτου, που έχασε τόσο άδικα και τόσο νωρίς τη ζωή της − Στη χώρα μας το 6% έως το 8% των 65.000 νέων περιστατικών αφορούν γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-39 ετών!


Συνολικά έως και 5.200 νέοι πρέπει να παλέψουν με μία από τις 13 πιο συχνές μορφές καρκίνου τις ηλικίες κάτω 40 ετών, ενώ σπουδάζουν, δουλεύουν, ερωτεύονται, παντρεύονται ή ξεκινούν να κάνουν οικογένεια.

Ανάμεσά τους ήταν και η 33χρονη

Αριάδνη Γερασιμίδου, δημοσιογράφος αυτοκινήτου, που έχασε τόσο άδικα και τόσο νωρίς τη ζωή της νοσώντας από καρκίνο του παχέος εντέρου, μετά από μια σειρά λανθασμένων διαγνώσεων στις οποίες το αίτιο των συμπτωμάτων της ήταν κάθε φορά και μια διαφορετική διατροφική δυσανεξία. Έτσι χάθηκε χρόνος και, τελικά, χάθηκε η Αριάδνη. Όμως μέσα από αυτή την τραγική ιστορία γεννήθηκε ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που φέρει το όνομά της. Το «Αριάδνη project» δημιουργεί έναν νέο ενημερωτικό ιστότοπο για τον καρκίνο που αφορά νεαρούς ενήλικους γυναίκες και άνδρες.

Η ομώνυμη ιστοσελίδα, με παρουσία και στα social media, στο Facebook και στο Instagram είναι διαθέσιμη στον ιντερνετικό αέρα από την Τρίτη 8 Μαρτίου και, όπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Βαγγέλης Φιλόπουλος, «φιλοδοξούμε να γίνει ένας χώρος όπου θα συναντιούνται οι άνθρωποι που νοσούν από νεοπλασματικό νόσημα, ηλικίας 18-39 ετών, να ανταλλάσσουν απόψεις, να μαθαίνουν ότι χρειάζεται να γνωρίζουν με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση και να βρίσκουν πληροφορίες για την ολιστική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, όπως είναι τα δημιουργικά εργαστήρια, η γιόγκα, τα σεμινάρια γραφής, τα μαθήματα μουσικής και πολλές άλλες δραστηριότητες που κάνουν καλό στην ψυχική υγεία».

Σε αυτό το ηλικιακό εύρος, ανάμεσα στον παιδικό και τον ενήλικο καρκίνο, καταγράφονται από 4.000 έως 5.200 περιστατικά ετησίως κι αφορούν 13 μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, από τον οποίο έφυγε και η ίδια η Αριάδνη, και ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος παρουσιάζει μία πολύ ανησυχητική αύξηση στις νέες γυναίκες. Οι ασθενείς αυτοί έχουν πολλές ιδιαιτερότητες: Θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από δεύτερη μορφή καρκίνου στη ζωή τους, θα υποστούν καρδιολογικές κι άλλες επιπλοκές από τις θεραπείες που λαμβάνουν για να θεραπευτούν από τον καρκίνο και κυρίως θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ταμπού -ειδικά στις μικρές κοινωνίες, στα απομονωμένα χωριά, στα μικρά νησιά- όπου ακόμα και οι ενήλικοι ασθενείς δεν τολμούν να πουν ότι νοσούν από κάποιο ογκολογικό νόσημα, πόσω μάλλον μία νέα γυναίκα ή ένας νέος άνδρας που θέλει να ερωτευτεί, να εργαστεί, να κάνει οικογένεια, να ζήσει τη ζωή του.

Ανταλλαγή απόψεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ Βαγγέλης Φιλόπουλος επιθυμεί να γίνει το «Αριάδνη project» ένα κοινό πεδίο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ασθενών, φροντιστών και γιατρών που θα πλαισιώνει τις συμβουλές τις οποίες δίνει ο κάθε θεράπων ιατρός στους ασθενείς του. Το εγχείρημα έγινε πραγματικότητα χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος Λάτση, με τη Μαριάννα Λάτση, μεγάλη ευεργέτιδά της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που ανακοίνωσε στα τέλη του 2021 την πρόθεσή της να βοηθήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, κατά την παρουσίαση και τα εγκαίνια της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών «Νίκος Κούρκουλος» στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αριάδνη

Μαζί με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, μία νεαρή ενήλικας η οποία από μέρα σε μέρα θα γίνει μητέρα, και η Βίκυ Λοΐζου, πρώην ασθενής που νόσησε από ένα σπάνιο καρκίνο κι ετοιμάζεται να κατέβει «μάχιμη» στον πολιτικό στίβο, στέλνουν το μήνυμα πως «ο καρκίνος δεν είναι το τέλος». Το «Αριάδνη project» διαθέτει μία γραμμή επικοινωνίας με αριθμό 2152151366 για όλους τους ασθενείς που θα θελήσουν ενημέρωση για τον καρκίνο, ποιες ερωτήσεις να κάνουν στον γιατρό τους, πώς θα βρουν ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ στόχος είναι να διαδοθεί το μήνυμα της ύπαρξής του μέσα από τα επιμέρους παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας, στα νησιά και στα βουνά. Σύνθημα της όλης προσπάθειας είναι οι τελευταίες φράσεις που είπε στο αποχαιρετιστήριό της βίντεο η Αριάδνη Γερασιμίδου, το οποίο ανέβασε στα social media στο προσωπικό της προφίλ λίγες μέρες πριν πεθάνει:

«Δεν αξίζει τίποτα παρά οι στιγμές που έχουμε! Να τις περνάτε όμορφα, να μη δουλεύετε πολύ και να ΖΕΙΤΕ! …Να έχετε ευτυχισμένες στιγμές! Θα τα ξαναπούμε πάλι. Η ζωή συνεχίζεται!:)».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΦ: Ανακαλεί φάρμακο για την υπέρταση

Κορωνοϊός: 5 ερωτήσεις-απαντήσεις για την Ομικρον 2 και τα ανασυνδυασμένα στελέχη του Covid

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας