22:13 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους ανώτερους Ρώσους διοικητές Κομπιλάς και Σοκολόφ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους ανώτερους Ρώσους διοικητές Κομπιλάς και Σοκολόφ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ανώτερων Ρώσων διοικητών Σεργκέι Ιβάνοβιτς Κόμπιλας και Βίκτορ Νικολάγιεβιτς Σοκολόφ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρεται σε σημερινή του ανακοίνωση.

O Κόμπιλας είναι διοικητής της πολεμικής αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και ο Σοκολόφ είναι διοικητής ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που έχει την έδρα του στη Χάγη, αναφέρει ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε υπό την διοίκηση τους ο ρωσικός στρατός σε ουκρανικές υποδομές ηλεκτροδότησης από τουλάχιστον τις 10 Οκτωβρίου του 2022 έως τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου του 2023».

Το Δικαστήριο προσθέτει στην ανακοίνωση του ότι οι ζημιές και απώλειες που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός ως συνέπεια από τις επιθέσεις ήταν σαφώς υπερβολικές σε σχέση με οποιαδήποτε αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς συνεχίζουν να ερευνούν τα πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά την εκστρατεία των αεροπορικών επιθέσεων σε ουκρανικές ενεργειακές και κοινής ωφελείας υποδομές. Η Ρωσία αρνείται σκόπιμα ότι στοχοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι όλες οι επιθέσεις της έχουν στόχο να μειώσουν την ικανότητα του Κιέβου να πολεμήσει.

Τα εντάλματα σύλληψης των δύο υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών υπέγραψαν οι δικαστές του ΔΠΔ Τομόκο Ακάνε και Ροζάριο Αϊτάλα, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2023 εξέδωσαν ένταλματα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της αρμόδιας επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα Μπελόβα με την κατηγορία της δια βίας μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Φρέντι Μπελέρης από αλβανικό δικαστήριο

Όρκα σκότωσε μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μέσα σε δύο λεπτά – Δείτε βίντεο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας