3:56 Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Το ΔΝΤ καλεί την Ευρώπη να μετακυλήσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές

Το ΔΝΤ καλεί την Ευρώπη να μετακυλήσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές για να ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη στροφή προς την πιο πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, πρότεινε την προστασία των φτωχότερων στρωμάτων από το κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τμήμα του οικονομικού οργανισμού οι κυβερνήσεις που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος με ελέγχους τιμών, φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις «θα πρέπει να επιτρέψουν η πλήρη αύξηση του κόστους να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».

Γράφοντας στο blog του ΔΝΤ, η τεχνοκράτης του οργανισμού, Όγια Κελάσουν πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει παράλληλα να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Οι τιμές κατανάλωσης ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και 57 % στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά πλήττονται ιδιαίτερα από αυτή τη δυσμενή κατάσταση και στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ προέτρεψε σε μετατόπιση των πολιτικών από μέτρα στήριξης ευρείας βάσης σε στοχευμένη ανακούφιση.

Τα υφιστάμενα μέτρα περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία αλλά και ενεργειακές επιδοτήσεις στην Ιταλία και τη χώρα μας.

Ωστόσο, «τα ορυκτά καύσιμα είναι πιθανό να παραμείνουν ακριβά για κάποιο χρονικό διάστημα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφήσουν τις τιμές λιανικής να αυξηθούν για να προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά», τόνισε οι Κελάσουν.

Τα υπάρχοντα μέτρα στήριξης ευρείας βάσης όχι μόνο καθυστερούν την απαραίτητη προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, αλλά διατηρούν επίσης την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Πιθανή η χρεοκοπία της Ρωσίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστά την επιβολή ενός προσωρινού φόρου στους πλούσιους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας