2:33 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη «αμερικανικού» τάνκερ με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία

Το Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη «αμερικανικού» τάνκερ με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία

Το Ιράν συνέλαβε τάνκερ που μεταφέρει ιρακινό αργό που προοριζόταν για την Τουρκία σε μία κίνηση που θεωρείται αντίποινο στην σύλληψη τον περασμένο χρόνο του ίδιου πλοίου από τις ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο τάνκερ St Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι καθώς έπλεε ανοικτά της πόλης Σοχάρ του Ομάν, σύμφωνα με την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey και το σύστημα εντοπισμού AIS του πλοίου έκλεισε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.

Μετά την σύλληψη του πλοίου πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η ενέργεια αυτή «δεν θα έμενε αναπάντητη».

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο τα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο αμερικανικό τάνκερ.

Το 2023, το St Nikolas είχε συλληφθεί από τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια επιχείρησης για την τήρηση των κυρώσεων κατά του Ιράν όταν έπλεε υπό την ονομασία Suez Rajan.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίασιν των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα από 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με το UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

Δείτε το βίντεο με όλα τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, τον έλληνα πλοιοκτήτη, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το πρόστιμο και την κατάσχεση από τις ΗΠΑ και την αλλαγή του ονόματος του πλοίου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζελένσκι: Μια εκεχειρία θα ωφελήσει μόνο τη Ρωσία

Ισχυρός σεισμός έπληξε το Αφγανιστάν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας