11:05 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το μεγάλο ψέμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Το μεγάλο ψέμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Από επιστολή-μήνυση του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννη Φιλιππάκη στο γραφείο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου την 19η Αύγουστο του 2015, μια ημέρα πριν από την παραίτηση της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκίνησε η διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να ξέπλενε χρήματα της λίστας Λαγκάρντ που κατέληγαν σε πολιτικούς με πρωταγωνιστές τον Σταύρο Παπασταύρου, τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, τον Άγγελο Μεταξά και τον Δ. Πάσχο.

Ο κ. Παπασταύρου

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει τα επίσημα δικαστικά έγγραφα τα οποία καταγράφουν την πορεία της υπόθεσης η οποία καταγγέλθηκε από τον πρώην Οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ως «μεθόδευση» η οποία υποκινήθηκε από τον Παπαγγελόπουλο προκειμένου να παρακαμφθεί τόσο ο ίδιος όσο και η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, και να πραγματοποιηθεί το διαβόητο ταξίδι στο Παρίσι με επικεφαλής τον Ηλία Ζαγοραίο και «συνταξιδιώτες» την Ελένη Τουλουπάκη, τον Χρήστο Ντζούρα, τον Γιώργο Καλούδη και μια δημοσιογράφο! Το πλέον παράδοξο και «αντιθεσμικό» όπως χαρακτηρίστηκε στη Βουλή είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμέ- νη δικογραφία «μετακόμισε» μαζί με την Ελένη Τουλουπάκη (το 2017) στην εισαγγελία Διαφθοράς παρότι δεν ερευνώνταν κρατικοί υπάλληλοι αλλά ιδιώτες!

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχειοθετήθηκε δυο χρόνια αργότερα. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη του κ. Αθανασίου, την οποία μέλη της επιτροπής χαρακτηρίζουν ως κομβικής σημασίας καθώς από εκείνη τη χρονική περίοδο φέρεται να ξεκινούν οι αντιδικονομικές ενέργειες, ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» έκανε λόγο για παραμύθια της Χαλιμάς επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι του 2015 δεν γνώριζε καν τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Φιλιππάκης και δημοσιεύτηκε στη «Δημοκρατία» χαρακτήριζε εμμέσως ως «ψεύτη» τον κ. Αθανασίου. Έγραψε χαρακτηριστικά:

«Στη σημερινή κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Νovartis, ο κ. Π. Αθανασίου διάβασε τα παραμύθια της Xαλιμάς. Τρία στοιχεία τον διαψεύδουν πανηγυρικά και δημιουργούν απορίες για τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν να επικαλεστεί ευφάνταστα σενάρια.

  1. Καμία επιστολή δεν έστειλα τον Αύγουστο του 2015 στον κ. Παπαγγελόπουλο που να αφορούσε καταγγελίες για εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

   2. Εκείνη την περίοδο όχι μόνο δεν επικοινωνούσα με τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά δεν τον γνώριζα καν.

   3. Η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ είχε αρχίσει μήνες πριν τις εν λόγω φαντασιώσεις του κ. Αθανασίου και μάλιστα τον Αύγουστο του 2015 είχαν κληθεί για κατάθεση, μάρτυρες ως ύποπτοι. Θα ήταν τίτλος τιμής για μένα, εάν ο έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ είχε ξεκινήσει με παρέμβασή μου. Δυστυχώς όμως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, παρότι ο κ. Αθανασίου έτσι “έπρεπε” να τα παρουσιάσει…».

Μάλιστα, την επόμενη ημέρα το πρωί εμφανιζόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή ο κ. Παπαγγελόπουλος υιοθέτησε πλήρως τους ισχυρισμούς του εκδότη περί παραμυθιών.

Τα δήθεν «παραµύθια» και η αλήθεια

Παρότι η στάση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μπορεί λίγο πολύ να δικαιολογηθεί από τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει όντας στον προθάλαμο του ειδικού δικαστηρίου, εκείνο που ξαφνιάζει είναι η ανακοίνωση του εκδότη. Για ποιο λόγο ο κ. Φιλιππάκης επέλεξε να γνωστοποιήσει ένα ψευδές γεγονός το οποίο θα μπορούσε εύκολα να αποκαλυφθεί από μια απλή έρευνα; Τι τον ώθησε πλέον της προφανής πλέον φιλικής σχέσης που έχει με τον κ. Παπαγγελόπουλο; Γιατί δεν έγραψε που πραγματικά έστειλε την επιστολή-μήνυση; Ποιος θα τον μεμφόταν; Αλλωστε, είναι αναφαίρετη υποχρέωση τού εκάστοτε Έλληνα πολίτη όταν έχει υπόνοιες ή πληροφορίες σχετικά με την τέλεση έκνομων πράξεων να τις καταγγέλλει στις αρμόδιες Αρχές. Η μήπως δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά και ο απώτερος σκοπός ήταν δια χειρός Παπαγγελόπουλου να μεθοδευτεί το μυστικό ταξίδι στο Παρίσι εν αγνοία του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα που διερευνούσε τη λίστα Λαγκάρντ και να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά η υπόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015;

Από τα έγγραφα ντοκουμέντα τα οποία δημοσιεύει η «Μ» προκύπτει όλη η πορεία της υπόθεσης, η οποία εν τέλει και μετά από πολύχρονες έρευνες φέρεται να κατέληξε στο αρχείο από την κ. Τουλουπάκη. Στις 19 Αυγούστου 2015, μια ημέρα προτού παραιτηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, ο εκδότης της «Δημοκρατίας» στέλνει επιστολή στο γραφείο του τότε υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος παρέμεινε και ως υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. Για άγνωστους λόγους ο εκδότης δεν έστειλε την επιστολή στον Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αρμόδιος υπουργός για θέματα Διαφθοράς, αλλά στον κ. Παπαγγελόπουλο τον οποίο στην ανακοίνωσή του υποστήριζε ότι δεν γνώριζε! Στα επίσημα έγγραφα της εισαγγελίας ο κ. Φιλιππάκης εμφανίζεται ως μηνυτής και ως κατηγορούμενοι οι κ.κ. Μιωνής, Μεταξάς, Παπασταύρου και Πάσχος.

Ο κ. Μιωνή

Μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή, την 24η Αυγούστου 2015, ο φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται από το γραφείο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όχι στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά τη λίστα Λαγκάρντ, τον κ. Αθανασίου, αλλά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συγκεκριμένα τον κ. Ζαγοραίο. Παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου 3569-2015. Μετά από λίγες ημέρες οργανώνεται το ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι όπου λαμβάνεται κατάθεση εν μέσω προεκλογικής περιόδου (!) από τον Φαλτσιανί, ενώ ακολούθως επικρατεί αναβρασμός.

Το ντοκουμέντο 

Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη εξοργίζεται και «αναγκάζει» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να μεταβεί και να προειδοποιήσει μη τυχόν και κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι δεν ενημέρωσαν για τη συγκεκριμένη κίνηση την ηγεσία του Σώματος αλλά έδρασαν προφανώς κατ’ εντολή του. Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή ο κ. Αθανασίου εξήγησε τους λόγους που έγινε αυτή η αντιθεσμική ενέργεια.

Ερωτώμενος γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος έστειλε την επιστολή Φιλιππάκη στην εισαγγελία Πρωτοδικών και όχι σε εκείνον που διερευνούσε τη λίστα Λαγκάρντ απάντησε: «Να σας πω κάτι; Πίστη είχε (σ.σ. ο Παπαγγελόπουλος) στις ικανότητές μου και το πιστεύω γιατί με είχε ορίσει και τότε, σας είπα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Προανακριτικό Τμήμα, που είναι από τα πιο αιχμής τμήματα. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σας λέω, άρα με ήξερε πώς δούλευα, ήξερε ότι είχα διεκπεραιώσει πολλές υποθέσεις, αλλά σας είπα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν βέβαιος ότι αποκλείεται να έκανα εγώ αυτό το ταξίδι, ακόμα και αν μου έλεγε ότι έχει παράνομα αποδεικτικά μέσα, γιατί θα πήγαινα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα μου έλεγε «είναι δυνατόν να το κάνουμε τώρα; Περίμενε να τελειώσουν οι εκλογές, να βγει η καινούργια κυβέρνηση, να βγει ο καινούργιος υπουργός Δικαιοσύνης και να συνεννοηθούμε».

Το αρχείο

Τα περίεργα,όμως, της υπόθεσης συνεχίζονται καθώς με την επιστροφή από το Παρίσι ο φάκελος της δικογραφίας δεν παραδίδεται στον Οικονομικό εισαγγελέα αλλά παραμένει στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Για την ακρίβεια στην κατοχή της Ελένης Τουλουπάκη η οποία την πήρε μαζί της όταν αποσπάστηκε ως επίκουρη στον κ. Αθανασίου αλλά και το 2017 όταν ορίστηκε (παράτυπα) εισαγγελέας Διαφθοράς από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αφορούσε τέσσερις ιδιώτες και όχι δημοσίους υπαλλήλους ή κρατικούς λειτουργούς, εντούτοις από τις 13/12/2017 βρισκόταν στο γραφείο της, έως ότου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αρχειοθετήκε (το 2019) υπό άκρα μυστικότητα.

Γιατί ποιο λόγο, όμως, όλο αυτό το διάστημα μια αναρμόδια εισαγγελέας χειριζόταν μια ιδιαίτερη και με πολιτικές προεκτάσεις υπόθεση, η οποία κρατούσε ως όμηρο τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά; Καταθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου: «…Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος των Μιωνή, Παπασταύρου, κ.λπ., όπως πληροφορήθηκα μετά την αποχώρησή μου από τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα, βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2017 στα γραφεία της Εισαγγελέως Διαφθοράς, δηλαδή στα χέρια της κ. Τουλουπάκη. Μου προξένησε εντύπωση και ερωτηματικά γιατί δεν τη διαβίβασαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε μένα, δηλαδή γιατί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς και παρέμεινε στα χέρια της Τουλουπάκη. Η Τουλουπάκη, αν θυμάστε καλά, τον Απρίλιο του 2017 ανέλα- βε Εισαγγελέας Διαφθοράς. Ως Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει το δικαίωμα να ερευνήσει εννοώ με βάση την αρμοδιότητά της- πρόσωπα τα οποία ήταν εν ευρεία έννοια δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των άλλων. Εδώ μιλάμε ότι έχουμε μία εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με την καταγγελία είναι από τέσσερις ιδιώτες. Μιλάει για πολιτικά πρόσωπα που καταλήγανε, αλλά δεν έχει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να τα διερευνήσει. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να έρθει σε μένα πρωτίστως, άλλως θα έπρεπε να παραμείνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αν το πούμε διαφορετικά».

Η κατάθεση Αθανασίου 

Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Αθανασίου ήταν ιδιαίτερα περιγραφικός σε σχέση με όσα συνέβησαν –κατ΄εντολή Παπαγγελόπουλου- την προεκλογική περίοδο του 2015.

«Γύρω στα τέλη Αυγούστου -αν θυμάμαι καλά- του 2015, πριν από τις εκλογές δηλαδή, διαβιβάστηκε στο γραφείο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που τότε αν θυμάστε ήταν υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης και πρωθυπουργός ήταν η κυρία Θάνου μία επιστολή – καταγγελία, την οποία του την έστειλε –συγγνώμη που το λέω αυτό- ο Ιωάννης Φιλιππάκης, ο εκδότης της εφημερίδας ‘Δημοκρατία’ και αναφερόταν τι σε αυτήν την επιστολή –καταγγελία; Ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου, Πάσχος και Μεταξάς είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία αφορούσε -το διαβάζω γιατί ακριβώς το έχω σημειώσει έτσι τη διευκόλυνση διακίνησης και απόκρυψης μαύρου χρήματος που κατέληγε και σε πολιτικά πρόσωπα. Τα προαναφερόμενα πρόσωπα, όμως, συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Την επιστολή – καταγγελία, λοιπόν, αυτή ο Παπαγγελόπουλος, αν και γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι εγώ διενεργούσα προκαταρκτική εξέταση για τα παραπάνω πρόσωπα στα πλαίσια της λίστας Λαγκάρντ, αντί να τη διαβιβάσει σε μένα ή να την διαβιβάσει στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τη διαβιβάζει εν αγνοία μου στον τότε προϊ- στάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο. Την παίρνει ο κ. Ζαγοραίος – δεν ενημερώνει βέβαια εμένα- και κατευθείαν τη χρεώνει στους εισαγγελείς του προανακριτικού τμήματος της Εισαγγελίας, που ήταν τότε η κ. Τουλουπάκη, ο κ. Τζούρας και ο κ. Καλούδης. Οι τελευταίοι αμέσως, χωρίς να διενεργή- σουν προκαταρκτική εξέταση -όταν λέω χωρίς να διενεργήσουν, τι εννοώ; Προφανώς όταν τη χρέωσε την παραγγελία σε αυτούς ο κ. Ζαγοραίος, τους είπε να διενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση. Όταν λέμε να διενεργήσουμε προκα- ταρκτική εξέταση σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία εν πάση πε- ριπτώσει να συνοδεύσουν την προκαταρκτική. Εδώ πέρα, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, το μόνο που έκαναν τα παιδιά, οι συνάδελφοί μου δηλα- δή, είναι, στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δηλαδή τέλη Αυγούστου αν θα την πήραν ή αρχές Σεπτεμβρίου, να φύγουν αμέσως στο Παρίσι σε συνεννόηση με τον Παπαγγελόπουλο και συνοδεία της δημοσιογράφου της κυρίας Παπαδάκου, προκειμένου να λάβουν κατάθεση από τον Φαλτσιανί καθώς και στοιχεία για Ελληνες φοροφυγάδες. Η μετάβασή τους αυτή στο Παρίσι γίνεται με απόλυτη μυστικότητα. Δεν ενημερώνεται η ανωτέρω εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν ενημερώνομαι εγώ που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος, εφόσον τα πρόσωπα αυτά αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ και τα ελέγχαμε εμείς οι ίδιοι. Δηλαδή τώρα τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Οι εισαγγελείς δεν συνεννοούνται με τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα -εννοώ της Δικαιοσύνης- αλλά με έναν εκπρόσωπο της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν νομίζω ότι ήταν και το σωστό αυτό. Το γεγονός της μετάβασής τους στο Παρίσι το πληροφορήθηκα με έκπληξη από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και από τις ανακοινώσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη συνέχεια, μετά την επιστροφή τους. Νομίζω το είχα διαβάσει και είχε κιόλας γίνει και ένα θέμα, μετά την επιστροφή τους, είχε καλέσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον Ζαγοραίο και του είχε γυρέψει εξηγήσεις γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα και γιατί δεν έχει ενημερωθεί για το γεγονός γιατί και αυτή το είχε πληροφορηθεί από τους δημοσιογράφους». Τα συμπεράσματα για τις ημέρες και τα έργα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δικά σας!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας