17:48 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το μεγάλο σκάνδαλο της «Energa -Hellas Power»

Το μεγάλο σκάνδαλο της «Energa -Hellas Power»

Το αποκαλούμενο σκάνδαλο της ενέργειας, η υπόθεση των εταιριών Energa-Hellas Power, δεν είναι μια απλή δικαστική υπόθεση. Είναι μια υπόθεση με πλούσιο παρασκήνιο, «πινελιές» από lifestyle και εμπλοκή σημαίνοντων προσώπων του εκδοτικού χώρου. Από τον Φεβρουάριο του 2012 όταν η εισαγγελέας, κυρία Πόπη Παπανδρέου, άσκησε τις αρχικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων της υπόθεσης μέχρι και σήμερα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι. Αρχικά οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και προφυλακίσθηκαν, στη συνέχεια οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και περί τα τέλη Απριλίου οι δυο εναπομείναντες κάτοικοι του Κορυδαλλού (Αρ. Φλώρος και Στ. Σιαφάκας) αποφυλακίσθηκαν λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης. Το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο οδηγούσε τους κατηγορούμενους ενώπιον του δικαστηρίου «αμφισβητήθηκε» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Μπόμπολη, μετατρέποντας την υπόθεση σε πραγματικό δικαστικό θρίλερ. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αμφισβητεί την υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΣΜΗΕ. Στο μεταξύ ο φάκελος Energa-Hellas Power απέκτησε και έντονο πολιτικό χρώμα καθώς την υπεράσπιση του Αρ. Φλώρου ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

Παρασκηνιακά από το περιβάλλον των δύο βασικών εμπλεκομένων, του Αριστείδη Φλώρο και του Βασίλη Μηλιώνη, διαρρέεται ότι οι πρώην «συνεργάτες» βρίσκονται στα μαχαίρια με τον δεύτερο να κατηγορεί τον πρώτο για εξαπάτηση σε σχέση με τον πραγματικό αγοραστή των δυο εταιριών.

Οι δικαστικές Αρχές -από την άλλη- φαίνονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δυο νεαροί «παίκτες» με τη δυναμική είσοδο στο χώρο της ενέργειας ήταν συνεννοημένοι.

Η αγορά της. χρονιάς

Τέλος του 2011. Στο προσκήνιο κάνει την εμφάνισή του το ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία Worldwide Energy Limited. Φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά των δυο εταιριών. Φλώρος και Μηλιώνης πραγματοποιούν ταξίδι-αστραπή στην Αγία Πετρούπολη. Στο ταξίδι έκλεισαν το χρυσό deal από το οποίο και αποκόμισαν 22.5 εκατομμύρια για τις δυο εταιρίες.

Από την έρευνα όμως προέκυψε ότι ποτέ δεν υπήρξε fund και ότι οι δυο εταιρίες δεν αγοράστηκαν από Άραβες ή Ρώσους κροίσους. Η εξαγορά αφορούσε deal μεταξύ των δυο κατηγορουμένων, με τον Β. Μηλιώνη να επισημαίνει πως έπεσε θύμα παραπλάνησης από τον Φλώρο καθώς δεν γνώριζε ότι πίσω από την εξαγορά της Hellas Power ήταν ο συγκατηγορούμενός του, ο οποίος είχε παρουσιάσει τον εαυτό του απλά ως τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της Worlwide Energy και της Hellas Power.

Τα «Αντίποινα» αποκαλύπτουν το ευφάνταστο σενάριο που εξυφάνθηκε προκειμένου να εξαπατηθούν οι ελεγκτικές Αρχές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 5 Νοεμβρίου 2011, υπεγράφη η σύμβαση πώλησης ποσοτήτων ηλεκτρικής ενεργείας αντί 20.000.000 ευρώ μεταξύ της Energa και της Worlwide Energy. Τα χρήματα κατέληξαν στους λογαριασμούς της Worldwide ενώ στη συνέχεια με το συγκεκριμένο τίμημα εξαγοράστηκε η Hellas Power.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πίσω από την Worlwide Energy εμφανίζεται ο Στ. Σιαφάκας, φίλος της οικογένειας Φλώρου. Ο Σιαφάκας κατηγορείται και για την υπόθεση των ΕΑΣ, ενώ η σύζυγός του, Κλαίρη, υπήρξε – σύμφωνα με πληροφορίες- διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με τον τελευταίο να το διαψεύδει.

Ουσιαστικά λοιπόν εμφανίζεται φίλος της οικογένειας Φλώρου να «πουλάει» ενέργεια στην εταιρία του Αρ. Φλώρου και με τα «κέρδη» να εξαγοράζεται η εταιρία του Μηλιώνη. Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι το διαβόητο Ρωσοαραβικό fund ήταν made in Greece, κάτι που προκύπτει και από email που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει τον Αρ. Φλώρο ως τον πραγματικό δικαιούχο πίσω από το fund. Κοινώς, εμφανίζεται ο Φλώρος να αγοράζει ενέργεια από τον εαυτό του…!

Το ταξίδι των χρημάτων

Εντυπωσιακό, όμως, είναι και το ταξίδι των εμβασμάτων. Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 50 τραπεζικοί λογαριασμοί, διασκορπισμένοι ανά την υφήλιο. Ένα τεράστιο δίκτυο που -κατά τις Αρχές- στήθηκε με σκοπό να εξαφανιστούν τα ίχνη του χρήματος και να καταλήξουν είτε στους ίδιους ή σε πρόσωπα που πρόσκεινται σε αυτά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ανακριτικές Αρχές εντόπισαν χρήματα σε Σιγκαπούρη, Λίβανο, Κύπρο και Βουλγαρία, τα οποία είχαν πρώτα ταξιδεύσει σε Ελβετία, Μονακό και Χονγκ Κονγκ. Σε ότι αφορά την έδρα των εταιριών που χρησιμοποιήθηκαν, φαίνεται ότι επιλέχθηκαν εξωτικοί προορισμοί όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και οι Νήσοι Μάρσαλ. Σε λογαριασμούς συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου φέρεται να κατέληξαν περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ στον Μηλιώνη τα 20 εκατομμύρια της πώλησης της Hellas Power.

Από την πλευρά τους πάντως οι κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται και δη το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Αναφέρονται σε δυσμενή οικονομική συγκυρία η οποία τους έπληξε, ενώ υποστηρίζουν ότι πλήρωσαν την αύξηση των εργασιών τους. Ο δε Μηλιώνης δηλώνει, εσχάτως, και θύμα εξαπάτησης από τον Φλώρο. Aπό την πλευρά του ο Φλώρος απαντά ότι τα χρήματα τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό δεν αφορούν το χαράτσι της ΔΕΗ και ως εκ τούτου το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν αφορά το συγκεκριμένο γεγονός.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας