21:14 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου από την κουζίνα του σπιτιού του

Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου από την κουζίνα του σπιτιού του

Για φόντο επέλεξε την κουζίνα του σπιτιού του. Στο χέρι φορούσε έναν “Μάρτη”, όπως είναι το έθιμο τέτοια εποχή σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Και ως μεγαλύτερη φιλοδοξία του πρόβαλε το να αποσυρθεί συντόμως από τα δημόσια πράγματα, για να αφοσιωθεί στα εγγόνια του. Έχοντας ήδη κλείσει τα 74 έτη χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει την εξουσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται πλέον ως “ο παππούς του έθνους”.

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP) και κοινός υποψήφιος του εξακομματικού αντιπολιτευτικού μετώπου της “Εθνικής Συμμαχίας” στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, με το οποίο επεχείρησε να εμφανισθεί ως “αντι-Ερντογάν”: ενωτικός και συμπεριληπτικός, καθησυχαστικός προς τους πολίτες, απαλλαγμένος από ιδιοτέλειες και προσανατολισμένος προς το μέλλον.

Το επικοινωνιακό του τέχνασμα, όμως, ήταν να μην επικεντρωθεί στον αντίπαλό του, τροφοδοτώντας την πόλωση, αλλά να τον προσπεράσει. “Θα ενωθούμε και θα νικήσουμε, αλλά απέναντι σε ποιον;” αναρωτήθηκε ρητορικά, για να προσθέσει “Απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Θα καταβάλουμε τόσο μεγάλη προσπάθεια για έναν τόσο μικρό στόχο; Όχι”. Με τον αέρα που του δίνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα αυτή τη στιγμή ο Κιλιτσντάρογλου ισχυρίσθηκε ότι “ο Ερντογάν θα φύγει, αυτός είναι ο ευκολότερος στόχος”. Όμως “ο κύριος στόχος είναι άλλος: η δημιουργία των συνθηκών που θα δημιουργήσουν μιαν ανταγωνιστική Τουρκία”.

Το να παρουσιάζει την σημερινή Τουρκία ως μη ανταγωνιστική, με “μοναδικό κριτήριο” το ερώτημα “κερδίζετε ή χάνετε;” που απηύθυνε προς το ακροατήριό του, επιτρέπει στον Κιλιτσντάρογλου να αντικρούει την ρητορική των κυβερνώντων ότι έχουν οικοδομήσει μια ισχυρότερη χώρα – και μάλιστα αναβαθμισμένη στη διεθνή σκηνή. Αποτελεί όμως επίσης και δείκτη των περισσότερο φιλικών προς τη Δύση και την αγορά πολιτικών που έχει κατά νου ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, συνδέοντας την πόλωση και τη διαπλοκή στο εσωτερικό με τη συνολική υποβάθμιση της χώρας.

“Το να ανταγωνιστούμε με τον κόσμο και να κερδίσουμε ό,τι μας αξίζει: αυτός είναι ο στόχος στον οποίο πρέπει να ενωθούμε Τούρκοι και Κούρδοι, Σουνίτες και Αλεβίτες, μαντιλοφορούσες και μη, αριστεροί και δεξιοί” δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, υποσχόμενος ότι η δική του περιορισμένη θητεία θα έχει ως στόχο το να βάλει τη χώρα και πάλι σε ορθή πορεία, για να την παραλάβει μια νέα γενιά ηγετών.

Και επειδή οι νέοι, όπως και οι γυναίκες, αποτελούν κρίσιμη κατηγορία του εκλογικού ακροατηρίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνομιλίες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το ισλαμιστικό Νέο Κόμμα Ευημερίας, το οποίο ως όρο για τη σύναψη συμμαχίας φέρεται να έθεσε την ανάκληση του νόμου 6284 για την αποτροπή της ενδο-οικογενειακής βίας.

“Θέλουν να καταργήσουν τις κατακτήσεις των γυναικών. Ο στόχος είναι οι νέες συντηρητικές μαντιλοφορούσες γυναίκες. Επιθυμούν να τις καταπιέσουν και να τις ελέγξουν. Τους παρακολουθούμε με φρίκη” τόνισε ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας.

Η τολμηρότερη κίνηση του Κιλιτσντάρογλου όμως ήρθε την επομένη, όταν ο ηγέτης του CHP συναντήθηκε (συμβολικά, στον χώρο της Εθνοσυνέλευσης και όχι σε κομματικά γραφεία) με τους συμπροέδρους του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, του φιλοκουρδικού και απειλούμενου με απαγόρευση λειτουργίας HDP. Με δεδομένη την κρισιμότητα της κουρδικής ψήφου για το τελικό αποτέλεσμα, ο Κιλιτσντάρογλου τάχθηκε υπέρ των γλωσσικών δικαιωμάτων των Κούρδων, κατά της απαγόρευσης λειτουργίας κομμάτων και κατά της αντικατάστασης δημάρχων στα νοτιοανατολικά από κρατικούς επιτρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όσοι έρχονται με την ψήφο, φεύγουν με την ψήφο”. Μένει να φανεί αν η συμμαχία που έχει συγκροτήσει το HDP με μικρότερα αριστερά κόμματα θα ανοίξει τον δρόμο για την υπερψήφιση του Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενισχύεται ο Ερντογάν εν όψει Κιλιτσντάρογλου. Στη συμμαχία Ερντογάν προσχωρούν τα κόμματα που ίδρυσαν οι Οζάλ και Ετζεβίτ

Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβο Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας