17:53 Πέμπτη 16 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Τοπικά Ταμιευτήρια για την τόνωση της ρευστότητας

Τοπικά Ταμιευτήρια για την τόνωση της ρευστότητας

Τη συνδρομή της στην άμεση δημιουργία δικτύου τοπικών τραπεζών στα πρότυπα των Γερμανικών Ταμιευτηρίων προσφέρει η Ένωση Ταμιευτηρίων της Γερμανίας σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Georg Fahrenschon μιλώντας, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσής του.

«Σε πρώτη φάση εξετάζουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τη δημιουργία δύο μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Επιπλέον δρομολογούμε την ίδρυση Συνδέσμου Ταμιευτηρίων στην Αθήνα, που θα συντονίζει τη συνεργασία και την ίδρυση νέων ιδρυμάτων» σημείωσε ο κ. Fahrenschon, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει το όλο επιχειρηματικό σχέδιο με τον κ. Heinrich Haasis, Πρόεδρο του Παγκοσμίου Ιδρύματος Ταμιευτηρίων, τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, αρμόδιο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, Χ. Φούχτελ, και την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε «πρόκειται για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δεν θα αρχίσουν από αύριο να ρέουν τα δάνεια στην Ελλάδα, πιστεύουμε όμως ότι η χώρα έχει κερδίσει αυτή την μακροπρόθεσμη προοπτική». Πρόσθεσε δε ότι το μοντέλο που προτείνει στοχεύει ξεκάθαρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι οργανωμένο τοπικά, οι τράπεζες-ταμιευτήρια θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρηματοδοτούνται από τοπικές καταθέσεις και θα αποτελούν ιδρύματα με κοινωφελή προσανατολισμό που δεν θα χρειάζεται να αποδίδουν σε κεφαλαιούχους.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Fahrenschon, την εκπόνηση του σχεδίου για την ανάπτυξη τοπικών τραπεζών ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, επιμελήθηκε το Ίδρυμα για τη Διεθνή Συνεργασία της Τράπεζας Ταμιευτηρίου, ενώ, ήδη, από το φθινόπωρο του 2012 έχουν γίνει πολλές σχετικές συνομιλίες και επαφές στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Fahrenschon έδωσε το στίγμα για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» στον τραπεζικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ειδικότερα ανέφερε ότι «οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να επιστρέψουν στις αρχικές τους λειτουργίες, να λαμβάνουν και να επενδύουν ασφαλώς τις καταθέσεις των πελατών, να χορηγούν δάνεια στην μεσαία τάξη με διάρκεια και συνέπεια και να διενεργούν καθαρά και με συνέπεια τις πληρωμές. Ανάλογες λειτουργίες δεν συναντώνται εύκολα στην Ευρώπη. Για αυτό είμαστε σκεπτικοί όταν θέματα ρυθμίσεων βασίζονται μόνο στις μεγάλες, διεθνείς και προσανατολισμένες στην χρηματαγορά τράπεζες» τόνισε.

Σε ότι αφορά τη σχεδιασμένη ένωση τραπεζών ανέφερε τα εξής: «Υποστηρίζουμε ένα ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο που θα ελέγχει τις μεγάλες τράπεζες. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να βασίζουν τη διάσωσή τους στα χρήματα των μικρών καταθετών, ούτε οι καταθέτες θα πρέπει να πληρώνουν για τέτοιες τράπεζες. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων καταθετών, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη κρίση» δήλωσε ο κ. Fahrenschon.

Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωζώνης. «Διαθέτουμε κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Έλληνες και Γερμανοί ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έχουμε κοινές πολιτισμικές ρίζες και μοιραζόμαστε τις ίδιες πεποιθήσεις. Πρόκειται για αρχές που αποτελούν το θεμέλιο λίθο μας. Η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο της Ευρώπης και συνεπώς ανήκει άρρηκτα στην Ευρώπη» υπογράμμισε. Επίσης ο κ. Fahrenschon συγχάρηκε την Ελλάδα για τις νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το ανά μονάδα κόστος εργασίας μειώθηκε δραστικά, ο πληθωρισμός μειώνεται, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα πάρει πάλι θετικό πρόσημο το 2014 και ο δημόσιος προϋπολογισμός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα. Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα γι’ αυτό το κατόρθωμα» τόνισε ο κ. Fahrenschon.

Στη σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από κοινού με τη Γερμανία και έχουν στόχο τη στήριξη της ρευστότητας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μ. Μαϊλλης. «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών, που ήδη ολοκληρώνεται, θα υπάρξει μεγάλο διάστημα αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών. Το γεγονός αυτό μας βάζει σε σκέψεις ότι είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει επί μακρόν το πρόβλημα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που μπορούν να δώσουν λύσεις ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν πηγές χρηματοδότησης επενδύσεων».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Hans-Joachim Fuchtel (MdB) υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου για τη στενή και συνεπή συνεργασία.

Στη συνέχεια ο κ. Fuchtel αναφέρθηκε στη διττή εκπαίδευση και υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο υποστηρίζει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. «Δεν είναι τυχαίο που στις χώρες όπου εφαρμόζεται το σύστημα της διττής εκπαίδευσης, υπάρχει σημαντικά πιο μικρή ανεργία στους νέους. Κάναμε πρόοδο και η διττή εκπαίδευση θα ξεκινήσει για τους τομείς του τουρισμού και της επισίτισης το Φθινόπωρο, σε επαγγελματική σχολή στην Κρήτη. Χωρίς την υποστήριξη του Επιμελητηρίου δεν θα το είχαμε καταφέρει. Αυτόν το δρόμο θα πρέπει –από κοινού– και με συνέπεια να συνεχίσουμε» τόνισε ο κ. Fuchtel.

Στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης. Μάλιστα έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου και ειδικότερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “ProGreece”, που έχει στόχο την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης με τη διατήρηση ή και την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία σταθερών συνεργασιών ή/και επενδύσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιριών, όπως και την τόνωση της εμπιστοσύνης της γερμανικής αγοράς στην Ελληνική, αλλά και τη διττή εκπαίδευση στην Ελλάδα.

«Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία καλά εκπαιδευμένων μεσαίων στελεχών, που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές προσπάθειες των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια μιας ανοιχτής αγοράς και μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» ανάφερε ο κ. Κελέμης.

Ποια είναι η Ένωση Ταμιευτηρίων της Γερμανίας (DSGV)

Η Ένωση Ταμιευτηρίων είναι η ένωση των τμημάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών ταμιευτηρίου. Αποτελείται από 422 τράπεζες, από επτά ομίλους τραπεζών των ομοσπονδιακών κρατιδίων, από την τράπεζα DekaBank, από δέκα οικιστικές ομοσπονδιακές τράπεζες, από ένδεκα ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών ταμιευτηρίου και από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας