7:26 Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Τουρκία: "Ξήλωσαν" τον υπεύθυνο για τη μέτρηση του ΑΕΠ από την TurkStat

Τουρκία: "Ξήλωσαν" τον υπεύθυνο για τη μέτρηση του ΑΕΠ από την TurkStat

Η κρατική υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της Τουρκίας απομάκρυνε από τις τάξεις της ανώτερο αξιωματούχο ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μετά την ανακοίνωση χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, εντείνοντας την ανησυχία γύρω από την ανεξαρτησία του οργανισμού.

Ο Cihat Erce Isbasar, πρόεδρος της διεύθυνσης εθνικών συναλλαγών, μετετέθη σε νέο τμήμα στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις πηγές, που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ίδιος ο Isbasar αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, γνωστότερο ως TurkStat, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με τον πλέον αργό ρυθμό το γ’ τρίμηνο του 2022 από την εποχή της συρρίκνωσης στο ζενίθ της κρίσης της πανδημίας της Covid-19, το 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία της TurkStat στις 30 Νοεμβρίου. Η επιβράδυνση έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους πολιτικής που έχει θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα μέσα του 2023.

Ο επί 20 χρόνια ηγέτης (αρχικά πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος) της Τουρκίας έχει εξαναγκάσει διά πιέσεων την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει τα επιτόκιά της, ακόμη και εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί ο φτηνός δανεισμός, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων και της παραγωγής. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός – κυρίως στις τιμές των τροφίμων – έχει εκτοξευθεί, λόγω και των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο της τάξης του 3,9% σε ετήσια βάση ήταν ακόμη κι έτσι μεταξύ των υψηλότερων στο πλαίσιο των χωρών της G20, ήταν ωστόσο χαμηλότερη των προβλέψεων των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Το β’ τρίμηνο, η τουρκική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 7,7%.

Η TurkStat ανέφερε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα αναθεωρηθούν τον Αύγουστο, δηλαδή μετά τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο.

Το ετήσιο ΑΕΠ για το 2022 θα ανακοινωθεί πριν τις εκλογές και θα αποτελέσει τεστ για το κατά πόσον οι πολιτικές Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο για οικονομική ανάκαμψη.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι οι οποίοι επόπτευαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πέρσι, ενώ ο επικεφαλής της TurkStat απομακρύνθηκε από το πόστο του πριν κλείσει χρόνο στη θέση.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κλιμακώθηκε μέσα στο 2022 στο 85%, πριν υποχωρήσει κοντά στο 65% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού “έτρεχαν” με τριψήφιο ποσοστό αύξησης πριν υποχωρήσουν στο 98%.

Ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για μαγείρεμα στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι αρνείται κάθε σχετική κατηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισπεύδει τις εκλογές ο Ερντογάν; Η δήλωση – προαναγγελία του προέδρου της Τουρκίας

Ταγίπ Ερντογάν: “O 21ος είναι ο αιώνας της Τουρκίας”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας