10:03 Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Τραμπ: Παρουσιάζει ως «πολιτικά χτυπήματα» στοιχεία μελετών των ΗΠΑ για να μην χάσει τις εκλογές

Τραμπ: Παρουσιάζει ως «πολιτικά χτυπήματα» στοιχεία μελετών των ΗΠΑ για να μην χάσει τις εκλογές

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πιέζει να “ανοίξει ξανά” τη χώρα, παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών σχετικά με τις συνέπειες της πρόωρης επανεκκίνησης της μετακίνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης του νέου κορωνοϊού, επιτίθεται παράλληλα στους επιστήμονες των οποίων τα συμπεράσματα δεν του αρέσουν.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Τραμπ, απορρίπτει τα αποτελέσματα ερευνών και δηλώνει χωρίς καμία απόδειξη ότι οι υπεύθυνοι ερευνητές έχουν πολιτική γραμμή και έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τις προσπάθειές του να αναστρέψει τους περιορισμούς του κορωνοϊού.

Η μελέτη της υδροξυχλωροκίνης

Η πρώτη μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους της υδροξυχλωροκίνης, ειδικότερα όταν αυτή δεν χορηγείται από γιατρούς σε νοσοκομεία καθώς προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, όπως καρδιακά προβλήματα με βάσει στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και για την συνολική θνησιμότητά της όταν αυτή χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία Βετεράνων.

Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health) των ΗΠΑ, που ως ένα σημείο χρηματοδοτείται κιόλας από την κύβερνησή του, οπότε πιθανόν η προκείμενη περί “πολιτικής επίθεσης” είναι εσφαλμένη.

«Αν προσέξετε σε αυτήν την μελέτη (της υδροξυχλωροκίνης), την μόνη κακή μελέτη, την χορηγούσαν σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση στην υγεία τους. Ήταν πολύ ηλικιωμένοι και ετοιμοθάνατοι», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ήταν μια δήλωση μίσους προς το πρόσωπό μου», ισχυρίζεται ο τραμπ

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Τραμπ: «Παίρνω υδροξυχλωροκίνη εδώ και μέρες» (βίντεο)

 

Η μελέτη για την καθυστερημένη ατίδραση του Τραμπ στην πανδημία

Η δεύτερη μελέτη που δυσφήμισε την Πέμπτη, ήταν μια που δημοσιεύθηκε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University’s Mailman School of Public Health), η οποία ανέφερε ότι πάνω από το 61% των λοιμώξεων από COVID-19 και το 55% των θανάτων που αναφέρθηκαν – κοντά 36.000 άτομα – θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα κοινωνικής απόστασης μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα στο παρελθόν την διαχείριση της κυβέρνησής του στην πανδημία σε πάρα πολλές και επίμονες κριτικές που έχει λάβει σχετικά με την καθυστερημένη επιβολή μέτρων καραντίνας για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.

«Το Πανεπιστήμιο Κολουμπια είναι ένα πολύ φιλελεύθερο ινστιτούτο», υποστηρίζει ο Τραμπ και συνεχίζει, «Νομίζω πως είναι απλά ένα πολιτικό χτύπημα, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια».

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά βέβαια που ο Τραμπ απορρίπτει επιστημονικές μελέτες και προειδοποιήσεις, αφού τόσο καιρό το κάνει και με τις μελέτες της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι επιστημονικές του τοποθετήσεις για άλλα θέματα όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γυμναστικής άσκησης υποστηρίζουν ότι «ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες προκαλεί καρκίνο» και ότι «η άσκηση μπορεί να μειώσει την πεπερασμένη ποσότητα ενέργειας ενός σώματος».

«Είναι πραγματικά επικίνδυνο ο πρόεδρος να το παίζει επιστήμονας και γιατρός στην τηλεόραση»

«Η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών στην ακεραιότητα και την αντικειμενικότητα των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όταν το κοινό βασίζεται στους ηγέτες του για την ανάπτυξη πολιτικών με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες», δήλωσε ο Λάρι Γκόστιν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Τζωρτζτάουν, ο οποίος είναι ειδικός δημόσια υγεία.

«Εάν ο πρόεδρος πολιτικοποιεί την επιστήμη, εάν καταστρέφει την αξιοπιστία των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, τότε το κοινό θα είναι φοβισμένο και μπερδεμένο», είπε ο Γκόστιν, αποκαλώντας το «απογοητευτικό».

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε αυτή τη σκέψη, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ ακολούθησε τις συστάσεις των αξιωματούχων δημόσιας υγείας της διοίκησής του σε μεγάλο μέρος της κρίσης.

«Οποιαδήποτε πρόταση ότι ο πρόεδρος δεν εκτιμά τα επιστημονικά δεδομένα ή το σημαντικό έργο των επιστημόνων, είναι ολοφάνερα ψευδής, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 οι οποίες είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης διακοπής των ταξιδιών από τους μολυσμένους πληθυσμούς, την γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων, την έκδοση οδηγιών 15 ημερών και αργότερα 30 ημερών και την παροχή στους κυβερνήτες ενός σαφούς και ασφαλούς οδικού χάρτη για το “άνοιγμα” της Αμερικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere.

Διαβάστε επίσης:

Η αύξηση των δηλητηριάσεων με απολυμαντικά στις ΗΠΑ μπορεί να ευθύνεται στις επικίνδυνες δηλώσεις του Τραμπ

 

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την υδροξυχλωροκίνη, έχει δώσει προτεραιότητα σε ανεκδοτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής που είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε λάβει από έναν γιατρό στο Ουέστσεστερ της Νέας Υόρκης, ισχυριζόμενος την επιτυχία με το φάρμακο.

Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα τι στοιχεία είχε ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19, ο Trump απάντησε: «Είστε έτοιμοι; Εδώ είναι τα στοιχεία μου: Έχω πολλές θετικές κλήσεις για αυτό. “

Πάντως αυτή η μελέτη βετεράνων, χρηματοδοτούμενη από επιχορηγήσεις από το NIH και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δεν ήταν ένα αυστηρό πείραμα, αλλά μια αναδρομική ανάλυση από ερευνητές σε πολλά πανεπιστήμια που εξέταζαν τον αντίκτυπο της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς σε νοσοκομεία βετεράνων σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν βρήκε κανένα θετικό όφελος από το φάρμακο αλλά περισσότερους θανάτους μεταξύ αυτών που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη έναντι μόνο της τυπικής φροντίδας. Το έργο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο για ερευνητές και δεν έχει ελεγχθεί ακόμα από άλλους επιστήμονες.

Η μελέτη της Κολούμπια, σε προσχέδιο, επίσης δεν έχει δημοσιευτεί ούτε αναθεωρηθεί από άλλους ειδικούς. Οι ερευνητές έκαναν αριθμούς μέσα από ένα μαθηματικό μοντέλο, κάνοντας υποθέσεις για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κοροναϊός και πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε υποθετικές συνθήκες.

Η κριτική του Τραμπ για τις μελέτες γίνεται με σκοπό να καταστρέψει τα μηνύματα από ειδικούς της δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ «θέτει ζωές σε κίνδυνο πιέζοντας τα κράτη να ανοίξουν ξανά γρήγορα, σε μια εκλογική χρονιά».

Διαβάστε επίσης:

Οι Ρεπουμπλικανικοί πολιτικοί πράκτορες στρατολογούν γιατρούς υπέρ του Τραμπ για να υποστηρίξουν στην τηλεόραση «την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας» το συντομότερο δυνατό μάλιστα, χωρίς να περιμένουν να εκπληρώσουν τα ομοσπονδιακά κριτήρια ασφαλείας.

Ο Γκόστιν είπε ότι ο Τραμπ πρέπει να αφήσει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας του να αξιολογήσουν τα συνεχώς καινούργια δεδομένα και την αξία των διαφόρων μελετών για τον νέο κορωνοϊό.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι», είπε, «για να παίξει ο πρόεδρος επιστήμονας και γιατρός στην τηλεόραση».

Με πληροφορίες από το Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας