22:39 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Β. Κορκίδης: Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με «ΔΕΝ και ΝΑΙ» έδειξε υπευθυνότητα και όραμα, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο

Β. Κορκίδης:  Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με «ΔΕΝ και ΝΑΙ» έδειξε υπευθυνότητα και όραμα, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο

Ξεκάθαρη ήταν η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να περάσουν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα των διαδοχικών αναβαθμίσεων του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο στη καθημερινότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο της 87ης ΔΕΘ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη «χωρίς διάθεση παροχολογίας, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης, οικονομικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη μέρα».

Πιο αναλυτικά ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, στο κλείσιμο αντί στην έναρξη της φετινής ΔΕΘ, εν μέσω δύσκολων καταστάσεων λόγω των φυσικών καταστροφών της κλιματικής αλλαγής περιέγραψε μια πολιτική περίοδο με υψηλότερους στόχους στην πολιτική προστασία, που δεν επιτρέπουν άλλα χρονικά και οικονομικά περιθώρια για αστοχίες, καθυστερήσεις και αναβολές. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού ήταν εμφανής, στο να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα περισσότερων μόνιμων μεταρρυθμίσεων, δομικών αλλαγών και λιγότερο, πρόσκαιρων παροχών, με εξαίρεση βεβαίως το “αντιπλημμυρικό καλάθι της Θεσσαλίας” και το “αντιπυρικό καλάθι του Έβρου”. Στο κρίσιμο πεδίο της ακρίβειας, διατύπωσε ανησυχίες για τις επίμονες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια. Επισήμανε τα εθνικά αντίμετρα, ώστε ο εισαγόμενος πληθωρισμός να μην ενισχυθεί με τον “εγχώριο πληθωρισμό” μετά την εθνική καταστροφή της αγροδιατροφικής παραγωγής του κάμπου. ‘Αλλωστε, η αναβίωση του “κήπου της Ελλάδας” συνιστά μια καινούργια πολιτική παράμετρο, που πρέπει να αποδειχθεί πως η κυβέρνηση διαθέτει αποτελεσματική λύση.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του επιτελικού ρόλου, την εναλλαγή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων, αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση, καθώς και την ανάληψη του σχεδιασμού, εκτέλεσης και στενής εποπτείας των έργων αποκατάστασης. Έμφαση δόθηκε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και κυρίως στην επιτάχυνση της για υλοποίηση με στόχο την εξειδίκευση των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση κρίσιμων κρατικών δομών, υποδομών και την ανασύνταξη μηχανισμών που ανέδειξαν αδυναμίες σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Το μήνυμα στο οικονομικό πεδίο ήταν να ανακτηθεί ο πλούτος της χώρας από επενδυτική ανάπτυξη, ενώ έκανε σαφές πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, αλλά παρεμβάσεις με 10 μέτρα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης ανέφερε πως είναι η αναδιοργάνωση του Δημοσίου, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, οι παρεμβάσεις στην παιδεία και οι προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς. Επίσης τόνισε πως ο δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% του ΑΕΠ παραμένει αδιαπραγμάτευτος, παρά την ανάγκη συμπληρωματικού προυπολογισμού και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα που μόλις ανακτήσαμε μετά από 13 χρόνια.

Η πρώτη ΔΕΘ της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης ήταν πολύ διαφορετική, χωρίς εγκαίνια έναρξης, εκδηλώσεις και επισκέψεις επισήμων στα περίπτερα, υπό τη σκιά της ασύλληπτης καταστροφής στη Θεσσαλία, η οποία προστέθηκε στις προηγούμενες δοκιμασίες των πυρκαγιών που εξάντλησαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και ανέδειξαν σοβαρές αδυναμίες πρόληψης και καταστολής. Η ομιλία Μητσοτάκη στην αυλαία της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε ενώπιον των παραγωγικών φορέων, αλλά με ακροατήριο όλη την Ελλάδα, προσπάθησε να ενθαρρύνει τον ελληνικό λαό με προσδοκίες για τη συνέχεια. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ με “ΔΕΝ και ΝΑΙ” έδειξε υπευθυνότητα και όραμα, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, ενώ δεν έκρυψε τις ευθύνες από το “πολιτικό rotation”. Ξεκάθαρη ήταν πάντως η πρόθεση να περάσουν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα των διαδοχικών αναβαθμίσεων του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο στη καθημερινότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ομιλία Μητσοτάκη, χωρίς διάθεση παροχολογίας, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης, οικονομικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη μέρα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξειδικεύσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Χ. Τριαντόπουλος: Το επίδομα στέγασης θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας