12:24 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έδωσε εντολή να εκδοθούν άδειες εξόρυξης πετρελαίου στη Γουιάνα

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έδωσε εντολή να εκδοθούν άδειες εξόρυξης πετρελαίου στη Γουιάνα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προχωρά με τα σχέδιά του να καταλάβει το Εσέκουιμπο, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που ελέγχεται από τη γειτονική Γουιάνα.

Για του λόγου το αληθές, διέταξε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εκδώσει άδειες εξόρυξης εκεί και πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της Βενεζουέλας.

Η Γουιάνα έχει θέσει τις αμυντικές της δυνάμεις σε πλήρη συναγερμό ως απάντηση.

Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας ενέκριναν την Κυριακή ένα δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Eσέκουιμπο, αυξάνοντας τις εντάσεις.

Σε ένα μήνυμα στο Facebook που κατακεραύνωσε τις ενέργειες του Μαδούρο, ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάαν Αλί δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

«Πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας», ανέφερε.

«Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή… και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της».

Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους επενδυτές της χώρας -κυρίως πετρελαϊκές εταιρείες- ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός της ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα, μετακινώντας εκεί περισσότερα στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα.

Την Κυριακή, πάνω από το 95% των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου κράτους της Βενεζουέλας στην περιοχή. Αν και ψήφισαν μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι – που αποτελούν περίπου το 10% των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου – η διεκδίκηση της Βενεζουέλας στο Eσέκουιμπο απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης στη χώρα.

Η χώρα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η απόφαση του 1899 για την ανάθεση της περιοχής των 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άδικη.

Το θέμα βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν και η Βενεζουέλα λέει ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί σχετικά. Το δικαστήριο έχει προειδοποιήσει τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια που μπορεί να αλλάξει το status quo στο Εσέκουιμπο.

Το Essequibo βρίσκεται υπό την εξουσία της Γουιάνας – και πριν από αυτήν της Βρετανικής Γουιάνας – για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η Βενεζουέλα επιδιώκει εδώ και καιρό να το ελέγξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νικολάς Μαδούρο: Στην Αργεντινή κέρδισε η νεοναζιστική άκρα δεξιά

Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος Μαδούρο ζητά πλήρη άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας