17:09 Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Βόρεια Κορέα: Kαταδικάζει το νέο αμυντικό δόγμα της Ιαπωνίας

Βόρεια Κορέα: Kαταδικάζει το νέο αμυντικό δόγμα της Ιαπωνίας

Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τη νέα στρατηγική της Ιαπωνίας ως προς την άμυνα, χαρακτηρίζοντας τη «σοβαρή» απειλή για «τη διεθνή ειρήνη», που «μετέβαλε θεμελιωδώς» το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα αναλάβει «αληθινή» δράση σε αντίδραση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία αποκάλυψε τη νέα πολιτική της για την άμυνα, που προβλέπει αλματώδη αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της κατά τη διάρκεια των προσεχών πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων της να αντεπιτεθεί, εξαιτίας αυτών που το Τόκιο εκλαμβάνει ως απειλές από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, κράτη με πυρηνικά οπλοστάσια.

«Σοβαρή κρίση ασφάλειας»
«Η Ιαπωνία δημιουργεί σοβαρή κρίση ασφαλείας (…) υιοθετώντας νέα στρατηγική που πρακτικά επισημοποιεί την κατοχή δυνατοτήτων προληπτικών πληγμάτων εναντίον άλλων κρατών», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η επισημοποίηση της νέας επιθετικής γραμμής της Ιαπωνίας άλλαξε θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας στην ανατολική Ασία», συνεχίζει η ανακοίνωση, που αναμετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το Τόκιο θα λογοδοτήσει για αυτή την «πολύ επικίνδυνη και λαθεμένη επιλογή», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να δείχνει «το εύρος της ανησυχίας και της δυσαρέσκειάς της με στιβαρές πράξεις».

Στη νέα αμυντική στρατηγική της Ιαπωνίας τονίζεται ότι οι στρατιωτικές θέσεις της Ρωσίας στην Ασία και η διευρυνόμενη συνεργασία της με την Κίνα αποτελούν πηγή «έντονης ανησυχίας ως προς την ασφάλεια».

Η προεδρία των ΗΠΑ έκρινε από την πλευρά της ότι η αλλαγή της πολιτικής της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά την άμυνα σηματοδοτεί την «ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό» της στρατιωτικής συμμαχίας των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας προσάπτει στις ΗΠΑ πως «υποκίνησαν» τον «επανεξοπλισμό» της Ιαπωνίας και τα νέα «σχέδια εισβολών» που ερίζει ότι ετοιμάζει το Τόκιο, τονίζοντας ακόμη πως η Ουάσιγκτον δεν έχει δικαίωμα να εγείρει θέμα για την προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει την άμυνά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόρεια Κορέα: Έκανε δοκιμή τελικής φάσης” για την ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου»

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας