20:22 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία σημειώνουν σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ

Βόρεια Μακεδονία και  Αλβανία σημειώνουν  σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ

Τις έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας που οδήγησαν στην έναρξη της διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει η έκθεση προόδου της Επιτροπής για τις δύο χώρες.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι χαρακτήρισε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Ιούλιο του 2022, ως μια “ιστορική στιγμή ορόσημο” που σηματοδότησε μια νέα φάση στη διαδικασία ένταξής τους. “Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η διαδικασία ελέγχου (screening process) ξεκίνησε αμέσως την ίδια μέρα και προχωρά ομαλά”, τόνισε ο Επίτροπος. Όπως είπε, αυτή ήταν μια σαφής αναγνώριση της αποφασιστικότητας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, ο Όλιβερ Βάρχελι είπε ότι σημειώνει σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ, ειδικότερα στους τομείς του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει αυτήν τη δυναμική και να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ελέγχου για να διερευνήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Για την Αλβανία, ο Επίτροπος Διεύρυνσης επισήμανε ότι συνεχίζει να σημειώνει καλή πρόοδο και να παράγει απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ, μεταξύ άλλων τη συνολική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα έχει δείξει υψηλό επίπεδο δέσμευσης για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία : Η έκθεση της Κομισιόν αντανακλά τις «παράνομες μαξιμαλιστικές απόψεις» της Ελλάδας

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Iστορική στιγμή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας