23:20 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Βρετανία: Συνελήφθησαν για κατασκοπεία 5 Βούλγαροι που είχαν και ελληνικές ταυτότητες

Βρετανία: Συνελήφθησαν για κατασκοπεία 5  Βούλγαροι που είχαν και ελληνικές ταυτότητες

Πέντε Βούλγαροι, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους και ελληνικά έγγραφα ταυτοποίησης, συνελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με κατηγορίες κατασκοπείας εκ μέρους της Ρωσίας. Οι κατηγορούμενοι φέρεται να εργάζονταν σε επιχειρησιακό πυρήνα κατασκοπείας για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι αυτή η εργασία περιελάμβανε παρακολούθηση στόχων.

Κατηγορούνται ότι εργάζονταν σε ενεργές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και ότι συλλέγουν και διαβιβάζουν πληροφορίες στο ρωσικό κράτος.

Ο κ. Roussev, 45 ετών, φέρεται να διεύθυνε επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και να λειτουργούσε ως σύνδεσμος με αυτούς που έλαβαν τις πληροφορίες.

Οι αξιωματικοί που ερεύνησαν ακίνητα στο Λονδίνο και το Νόρφολκ που κατείχαν τρεις από τους κατηγορούμενους , οι κ. Roussev, Dzhambazov, και κα Ivanova, βρήκαν πλαστά διαβατήρια και επίσημα έγγραφα ταυτότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία , Σλοβενία, Ελλάδα και Τσεχική Δημοκρατία.

Ο κ. Roussev, ο κ. Dzhambazov και η κα Ivanova ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια, εργάζονται σε διάφορες θέσεις εργασίας και ζουν σε μια σειρά από ακίνητα στα προάστια.

Ο Νικ Πράις, επικεφαλής της Ειδικής Διεύθυνσης Εγκλήματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του CPS, δήλωσε: «Το CPS ενέκρινε την απαγγελία κατηγοριών συνωμοσίας για τη διεξαγωγή κατασκοπείας εναντίον τριών ανδρών και δύο γυναικών που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία για τη Ρωσία. Ο Orlin Roussev, 45, ο Bizer Dzhambazov, 41, η Katrin Ivanova, 31, ο Ivan Stoyanov, 31 και η Vanya Gaberova, 29, θα κατηγορηθούν για συνωμοσία για τη συλλογή πληροφοριών, μεταξύ 30 Αυγούστου 2020 και 8 Φεβρουαρίου 2023, που προορίζονται άμεσα ή έμμεσα να είναι χρήσιμες σε έναν εχθρό για σκοπούς επιζήμιους για την ασφάλεια και το συμφέρον του κράτους. Ο Roussev, ο Dzhambazov και η Ivanova είχαν κατηγορηθεί και στις 11 Φεβρουαρίου 2023 για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας. Οι κατηγορίες ακολούθησαν έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.Η ποινική δίωξη εναντίον των πέντε ατόμων είναι ενεργή και το καθένα έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη».

Οι πέντε κατηγορούμενοι θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο του Westminster στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας