22:07 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Υπόθεση Ελένης Αντωνιάδου - Όταν ...η φαντασία συναντά τη NASA

Υπόθεση Ελένης Αντωνιάδου - Όταν ...η φαντασία συναντά τη NASA

Ένα άρθρο της Αλεξάνδρας Χριστίνας Ιωάννου

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για το πώς βρέθηκε η Ελένη Αντωνιάδου να είναι ερευνήτρια, συνεργάτιδα της NASA αλλά και διδάκτωρ χωρίς να είναι, όπως φαίνεται…

Πρόκειται για τη γνωστή «βιοεπιστήμονα» που εμφανιζόταν στα μέσα ως συνεργάτιδα της NASA, διακεκριμένη ερευνήτρια και πολλάκις βραβευθείσα, ακόμα και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τι συνέβη όμως και ξαφνικά όλα αμφισβητούνται; Είναι ή όχι τελικά διακεκριμένη επιστήμων και αν όχι, γιατί συνέβη κάτι τέτοιο και πόσο εύκολα μπορεί κανείς να «βαφτιστεί» συνεργάτης των μεγαλύ- τερων επιστημονικών κέντρων στον κόσμο;

Όλα ξεκίνησαν με μία δημοσίευση του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού, κ. Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος ισχυρίζεται πως η κ. Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτης της NASA. Αντίθετα, φαίνεται πως η Ελληνίδα επιστήμονας έχει παρακολουθήσει απλώς ένα summer camp της NASA, όπως επίσης ότι δεν έχει βραβευτεί ποτέ από την αμερικανική διαστημική εταιρία…

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο αναφορικά με τις βραβεύσεις, ότι η κ. Αντωνιάδου βραβεύτηκε ως γυναίκα της χρονιάς το 2013 στην εκδήλωση FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο και είχε επιλεγεί από πολύ γνωστή εταιρεία παιχνιδιών ώστε να συμπεριληφθεί μεταξύ των γυναικών που διαπρέπουν στο επάγγελμά τους. Η καμπάνια της εταιρείας βασιζόταν στις επιτυχημένες γυναίκες θα «εμπνεύσουν την επόμενη γενιά γυναικών»…

Ας πάρουμε όμως κάποια πράγματα από την αρχή. Όπως διαβάζουμε, η νεαρή επιστήμονας επιλέχτηκε το 2012 να φοιτήσει στην Ακαδημία Εξερεύνησης του Διαστήματος της NASA, αφότου αρίστευσε στις διδακτορικές της σπουδές στη βιοτεχνολογία στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο, το οποίο χρονολογείται από τον Δεκέμβριο 2018, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρει πως επιθυμεί – στο μέλλον – να γίνει αστροναύτης και έτσι να εξερευνήσει τη ζωή στο διάσημα. Η ίδια μάλιστα, υπογράφει ως επιστήμονας της βιοαστροναυπηγικής (bioastronautics) στο twitter, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό του Facebook έχει αναρτήσει φωτογραφίες από τη NASA, σε κάποιες εκ των οποίων και με στολή αστροναύτη.

Στο κείμενο που υπογράφει η ίδια στη σελίδα της Ακαδημίας της NASA, η κ. Αντωνιάδου αναφέρεται στη σχέση της με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, λέγοντας πως αποτελεί μέλος της Ακαδημίας της NASA. Η ίδια σε συνέντευξή της το 2014 στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια παρέα με όλους τους αστροναύτες, τρώμε όλοι μαζί και ξυπνάμε όλοι μαζί».

Ποια είναι τελικά η Ελένη Αντω-νιάδου, αναρωτιέται όλο το ίντερνετ τα τελευταία 24ωρα. Εργάζεται στη NASA; Έφτιαξε τελικά την πρώτη τεχνητή τραχεία που μεταμοσχεύτηκε σε άνθρωπο; Έχει διδακτορικό; Μετά από την ανάρτηση του κ. Μπουγιούκου ακολούθησαν πολλά site τα οποία και αμφισβήτησαν ακόμα και το ερευνητικό της έργο, λέγοντας ότι βρέθηκαν ελάχιστες δημοσιεύσεις στο όνομά της.

Ένα από αυτά που συζητήθηκαν είναι και ότι «δημιούργησε την πρώτη τεχνητή τραχεία η οποία μεταμοσχεύτηκε σε άνθρωπο», κάτι το οποίο την είχε κάνει και ιδιαιτέρως γνωστή στο πανελλήνιο, με πολλές συνεντεύξεις να ακολουθούν. Η υπόθεση αυτή χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής από τα Ellinika hoaxes.
Εξηγώντας το 2014 η ίδια σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, τι είναι η τεχνητή τραχεία, η Αντωνιάδου είχε αναφέρει πως ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία που «εκείνη» έφτιαξε είναι ζωντανός και πιστεύει «ότι δεν το έχει μετανιώσει», (σ.σ εννοούσε τη μεταμόσχευση).
Το λυπηρό όμως είναι πως τη στιγμή της συνέντευξης, ο ασθενής που ανέφερε ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω απόρριψης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε… Σύμφωνα δε με την αυτοψία, αποκολλήθηκε τελείως από το λαιμό του.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με την κ. Αντωνιάδου, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό. Η ίδια, επέλεξε να απαντήσει (έμμεσα) στο σάλο που έχει προκληθεί, με ανάρτηση στο facebook, όπου δημοσιεύει εικόνα ενός κομμένου βραβείου και με βάση ειδικούς, πρόκειται για κάποιο είδος πιστοποιητικού συμμετοχής στο Frontier Development Lab, ένα θερινό camp στο οποίο βάζει challenges προς επίλυση η NASA (στις ΗΠΑ) και η ESA (στην Ευρώπη)…

WHO IS WHO

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή. ναφέρει λανθασμένα πως επέζησε.
Επιπροσθέτως αναφορικά με την περίφημη “σταδιοδρομία” στη NASA ο πρώην καθηγήτης της στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος επιβεβαίωσε την μη εργασία της στη NASA και χαρακτήρισε άτοπο τον τίτλο της «ερευνήτριας» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου».

Ως Αποτέλεσμα των παραπάνω η Wikipedia άλλαξε το βράδυ της Τετάρτης (18/9/2019) το λήμμα της Ελένης Αντωνιάδου και την εμφανίζει ως επιχειρηματία και βιοπληροφορικό.
Πέρα όμως από αυτό, η πολύ γνωστή βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” παίρνει θέση και μάλιστα ξεκαθαρίζει μέσω εκπροσώπου της NASA πως η κ. Αντωνιάδου δεν εργάστηκε ποτέ στην αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία. Ο ντόρος γύρω από το όνομα της “wanna be” πρωτοκλασάτης ερευνήτριας είναι τόσο μεγάλος, που γίνεται ενδελεχής αναφορά στις αναρτήσεις στα Σόσιαλ Μίντια και το χαμό που έχει δημιουργηθεί! Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πηγή της, «δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να είχε εργαστεί ως υπεργολάβος σε πρότζεκτ της NASA».

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι πρώτον γιατί ένας νέος άνθρωπος – και με τι εχέγγυα γνώσεων και ψυχής – “παρελαύνει” δημόσια και μιλά για τόσο σοβαρά θέματα υγείας. Παραπληροφορώντας τον κόσμο με όποια επικινδυνότητα κρύβει αυτό, αλλά και κατά πόσον είναι τελικά τόσο εύκολο να αναγάγει κανείς τον εαυτό του σε κάτι “σπουδαιότερο” – καταπατώντας βάναυσα κανόνες ασφάλειας και κάθε ηθική στο βωμό της ματαιόητας και του “αυτό που λέω είμαι”… Κάτι που ειδικά στην Ελλάδα δυστυχώς ισχύει πολύ συχνά και απ’ότι φαίνεται και στη NASA δεν αποφεύγουν τα ίδια παραστρατήματα…

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας