12:57 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Υπόθεση Κολωνού: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση (για τον Ηλία Μίχο) που προκάλεσε σάλο!

Υπόθεση Κολωνού: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση (για τον Ηλία Μίχο) που προκάλεσε σάλο!

Ποικίλα ερωτήματα σε μέλη του νομικού κόσμου της χώρας και αναταραχή στην κοινή γνώμη -η οποία πάντως δεν γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία της δικογραφίας και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να δικάζει- προκαλεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Μαρίας – Ελένης Νικολού, όπου εκδικάζεται (κεκλεισμένων των θυρών) η υπόθεση για τη 12χρονη κοπέλα από τον Κολωνό.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ


Η περίεργη ερμηνεία του άρθρου για τον βιασμό και τα στοιχεία που παραβλέφθηκαν!


Μεταξύ άλλων η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για το κακούργημα του βιασμού, ενώ ζήτησε την καταδίκη του για το αδίκημα της μαστροπείας με τη μορφή της διευκόλυνσης (πλημμέλημα).
Από την έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προκύπτει πάντως ότι στη δικογραφία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι ο βασικός κατηγορούμενος όχι μόνο ήταν ο πρώτος που κακοποίησε σεξουαλικά την ανήλικη, αλλά και ότι απολάμβανε οικονομικά ανταλλάγματα για τον εκμαυλισμό του σώματος και της ψυχής της!

Οικογενειακή κατάσταση

Με την πρότασή της η εισαγγελέας αρχικά αναφέρθηκε στην οικογένεια της 12χρονης, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ο πατέρας έκανε σοβαρότατη χρήση ναρκωτικών ουσιών, έπασχε από ψυχωτική συνδρομή, ήταν αδιάφορος -π.χ. ενώ ήταν παρών στο δικαστήριο δεν θυμόταν ακριβώς τα ονόματα των παιδιών του και τη σειρά γέννησής τους-, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξασφάλιση των ναρκωτικών ουσιών, σπανίως δούλευε και η οικογένεια ζούσε από επιδόματα.
Τόνισε ότι η 12χρονη ήταν έξυπνη και δραστήρια, είχε αναλάβει από μικρή ηλικία την προστασία όχι μόνο των μικρότερων αδελφών της αλλά και την προστασία των γονιών της, είχε αναλάβει από ιδιαίτερα μικρή ηλικία ευθύνες δυσβάσταχτες, ήταν ανεξέλεγκτη, οδηγούσε μηχανάκια και κάπνιζε. Παρουσιάζει το 12χρονο παιδί σαν μια ώριμη γυναίκα.
Χαρακτήρισε τη μητέρα ως τη χειρότερη μητέρα, η οποία εξώθησε τη 12χρονη κόρη της στην πορνεία και της έπαιρνε τα χρήματα. «Αυτή επέτρεψε στο παιδί να δουλέψει με μοναδικό σκοπό να δίνει η 12χρονη χρήματα στην οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Η γνωριμία με τον Μίχο

Η ανήλικη στην από 12.10.2022 χωρίς όρκο κατάθεσή της αναφέρει ότι ο Μίχος κατά το χρονικό διάστημα που μετέβαινε για εργασία στο κατάστημά του την εξέδιδε επίσης πηγαίνοντάς την 5 φορές σε οίκο ανοχής και συνευρισκόταν με 5 άγνωστους άνδρες κάθε φορά!

Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, «η οικογένειά της γνώριζε από σειρά ετών τον κατηγορούμενο Ηλία Μίχο, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα ψιλικατζίδικο στον Κολωνό, ο ισόγειος χώρος είναι περίπου 150 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το υπόγειο, εκεί όπου βίασε τη 12χρονη, το χρησιμοποιούσε ως αποθηκευτικό χώρο και πατάρι ο κατηγορούμενος. Επί σειρά ετών η οικογένεια ψώνιζε από το κατάστημα και λόγω οικονομικών προβλημάτων υπήρχε μια διευκόλυνση και έδιναν τα χρήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εκμεταλλευόμενος ο Μίχος την κατάσταση στην οποία βρισκόταν οικογένεια, από τον Φεβρουάριο του 2022 επιθυμώντας την τέλεση σεξουαλικής σχέσης με την ανήλικη, παρόλο που γνώριζε ότι είναι 12 χρόνων παιδί, προσέγγισε τη μητέρα και της είπε να εργαστεί σε αυτόν ως καθαρίστρια, η οποία όντως εργάστηκε λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης λίγες ημέρες από τέλη Μαρτίου μέχρι αρχές Απριλίου 2022, και στη συνέχεια ο Μίχος της βρήκε σταθερή δουλειά σε μανάβικο της γειτονιάς. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος για τον βιασμό της ανήλικης πρότεινε στο παιδί να εργαστεί γι’ αυτόν τρεις ώρες την ημέρα με αμοιβή 10 ευρώ, καθαρίζοντας και βοηθώντας τον σε μικροδουλειές.
Συγκεκριμένα, η ανήλικη πραγματικά ξεκίνησε την εργασία της για τρεις ώρες κάθε ημέρα έναντι αμοιβής 10 ευρώ περίπου στις αρχές Απριλίου του έτους 2022 και πάντως πριν τα μέσα Απριλίου, όταν η ανήλικη μετέβη στη θεία της για διακοπές για το Πάσχα και παρέμενε πάντως μέχρι αρχές Μαΐου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που η ανήλικη μετέβη στο κατάστημά του το 2022, ο Μίχος ήρθε κατ’ επανάληψη σε συνουσία με την ανήλικη, αποδέχτηκε ότι τέλεσε γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη τέσσερις με πέντε φορές, εκ των οποίων τις τρεις – τέσσερις στην αποθήκη του καταστήματος, προσδιορίζοντας περίπου τον χρόνο στις 10.5.2022, ακολούθως έως τα μέσα Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, ενώ ακολούθησε και μία ακόμη συνουσία με τη 12χρονη στην οικία του πριν από τις 20.7.2022».

Ο βιασμός που βαφτίστηκε συνουσία με συναίνεση

Με κομμένη την ανάσα στο ακροατήριο, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Μαρία – Ελένη Νικολου είπε χαρακτηριστικά:
«Κατά τη γνώμη μου, ο Μίχος ήρθε σε συνουσία με την ανήλικη περισσότερες φορές κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2022 και τούτο χωρίς ούτε μία φορά να διστάσει και να αναρωτηθεί τι κάνει. Το ταπεινό κίνητρό του να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές δεν κάμφθηκε ούτε μία φορά σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σκεφθεί τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών του στον ψυχισμό της ανήλικης. Συνεπώς αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας το αδίκημα της τέλεσης από τον Μίχο της διακεκριμένης περίπτωσης κατάχρησης ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη».

Η κ. εισαγγελέας υποστηρίζει με τα λεγόμενά της ότι η 12χρονη δεν είχε την ωριμότητα να συναινέσει στη γενετήσια πράξη, αλλά είχε την ωριμότητα να επιλέξει τη σεξεργασία για να επιβιώσει.

Και στη συνέχεια λέει ότι «αναφορικά με τις γενετήσιες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ότι τέλεσε στον οίκο ανοχής, θα επιφυλαχθώ για τη συνέχεια. Η ανήλικη στην πρώτη από 7.9.2022 κατάθεσή της στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων αναφέρει ότι κατά την απασχόλησή της ως καθαρίστριας στο κατάστημα ο Μίχος άρχισε να τη χαϊδεύει και της έδειξε όπλα και μαχαίρια, και την απείλησε πως αν το πει θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της και θα την κάνει ρεζίλι ότι τον ήθελε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάλι, και με τη χρήση απειλών και την επίδειξη όπλων και μαχαιριών, την ανάγκασε να έρθει σε συνουσία μαζί του».

Ωστόσο, κατά την κ. Νικολού από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι:
• Ο υπάλληλος που εργαζόταν στο μαγαζί του Μίχου δεν άκουσε και δεν αντιλήφθηκε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της 12χρονης που να «δείχνει» βιασμό.
• Το ίδιο κατέθεσαν (περί μη αλλαγής στη συμπεριφορά της ανήλικης) και τα μέλη της οικογένειάς της.
• Το ανήλικο θύμα δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερη φόρτιση στο βίντεο της κατάθεσής της εξιστορώντας την κακοποίησή της από τον Μίχο (!!!).
• Υπάρχουν μηνύματα τα οποία αντάλλασσε η 12χρονη με τον Μίχο, όπου δεν αναφέρει κάτι για βιασμό!

Επομένως η εισαγγελέας ζήτησε να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

Του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα. Η εισαγγελέας διατηρεί αμφιβολίες και για την κατάθεση της γυναίκας που είχε τον οίκο ανοχής, η οποία σύμφωνα με όσα καταθέτει μέσα στην ίδια ημέρα, σε προγενέστερη ώρα από την ανήλικη, είναι μισθώτρια οίκου ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας 6, στον Κεραμεικό. Τον Μάιο 2022 πηγαίνοντας να πάρει το ενοίκιο είδε να βγαίνει άνδρας από τον οίκο και μετά από λίγο μια κοπέλα, η οποία της φάνηκε ότι ήταν κάτω των 18 ετών και της έκανε μεγάλη εντύπωση. Βλέποντας, δε, τον Μίχο στην τηλεόραση είναι απολύτως βεβαία ότι αυτός είναι ο άνδρας που είδε να βγαίνει από τον οίκο ανοχής με την ανήλικη.

Η ανήλικη στην από 12.10.2022 χωρίς όρκο κατάθεσή της αναφέρει ότι ο Μίχος κατά το χρονικό διάστημα που μετέβαινε για εργασία στο κατάστημά του την εξέδιδε επίσης πηγαίνοντάς την 5 φορές σε οίκο ανοχής και συνευρισκόταν με 5 άγνωστους άνδρες κάθε φορά, αφού προηγουμένως είχε συνευρεθεί μαζί του στον ίδιο χώρο επί της οδού Κασσάνδρας 4, στον Κεραμικό. Όλες αυτές οι καταθέσεις δεν έπεισαν την εισαγγελέα.

Μαστροπεία

Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως στοιχειοθετείται μαστροπεία για τον Μίχο, αλλά με τη μορφή της διευκόλυνσης που είναι πλημμέλημα και όχι της βασικής μορφής που είναι κακούργημα. Στην πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός ισχυρίστηκε ότι ο Μίχος ήταν εκείνος ο οποίος «σύστησε» στην ανήλικη την εφαρμογή Blindchat (σ.σ. ο κατηγορούμενος τη γνώριζε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022), ωστόσο υποστήριξε ότι η ανήλικη ήταν εκείνη που τη χρησιμοποιούσε! «Συνεπώς η ίδια η ανήλικη χρησιμοποιούσε το προφίλ της στις ανωτέρω εφαρμογές Viber, What’s Up και Blindchat από δική της συσκευή είτε χρησιμοποιώντας η ίδια το προφίλ της στις εφαρμογές Viber, What’s Up και Blindchat, είτε σε σεξουαλική επαφή με άνδρες. Συνεπώς προτείνω την ενοχή του πρώτου κατηγορουμένου για την κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας τέλεσης της μαστροπείας με τη μορφή της διευκόλυνσης ανηλίκου κάτω των 15 ετών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, χωρίς όμως να αποδεικνύεται η προσφορά ή η υπόσχεση διανομής χρημάτων ή άλλου ανταλλάγματος. Πράγματι σύμφωνα με την ανήλικη ο Μίχος αναλάμβανε τα χρήματα που έπαιρνε από τη μαστροπεία, κάτι τέτοιο όμως δεν επιρρωνύεται ούτε από τραπεζική κατάθεση, ούτε από συνομιλία μεταξύ τους, ούτε από οποιοδήποτε μήνυμα.

Δηλαδή κατηγορείται ότι υποδείκνυε στην ανήλικη αυτούς και ότι την προέτρεπε να τους προσεγγίσει και να τους προτείνει να συνευρεθούν έναντι αμοιβής, την οποία ακολούθως κατέλαβε. Θεωρώ πως πράγματι αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος διευκόλυνε την επίδοση της ανήλικης στην πορνεία υποδεικνύοντάς της τους ως άνω κατηγορουμένους άνδρες προκειμένου να συνεχίσει η ανήλικη να εκδίδεται αποκερδαίνοντας ακόμη περισσότερα χρηματικά ποσά προκειμένου να τα δώσει στη μητέρα της».

«Ο Μίχος δεν πήρε χρήματα, γι’ αυτό προτείνω τη μορφή της διευκόλυνσης, ούτε προκύπτει χρήση βίας, ούτε άλλων εξαναγκαστικών μέσων, ούτε σκοπός εκμετάλλευσης της ανήλικης από την τέλεση των γενετήσιων πράξεων. Συνεπώς αναφορικά με τον πρώτο κατηγορούμενο προτείνω την απαλλαγή του για τις πράξεις του βιασμού ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου τον οποίο ο δράστης παρέσυρε εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται με σκοπό την εκμετάλλευσή του στην τέλεση γενετήσιων πράξεων κατ’ εξακολούθηση. Την ενοχή του για τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης κατάχρησης ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη, την οποία του είχαν εμπιστευθεί για να επιβλέπει και να φυλάσσει προσωρινά, από την οποία δεχόταν υπηρεσία, πλην του σκέλους που αφορά τους οίκους ανοχής». Επίσης πρότεινε την ενοχή του πρώτου κατηγορουμένου για την πράξη της παράνομης οπλοκατοχής και για την κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της πράξης της μαστροπείας από τη μορφή της εξώθησης σε διευκόλυνση ως προς το πρώτο και το δεύτερο σκέλος και την απαλλαγή ως προς το τρίτο σκέλος της μαστροπείας αναφορικά με τον οίκο ανοχής.

12χρονη

«Τσουνάμι» διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας μετά την ανακοίνωση της εισαγγελικής πρότασης για τον Ηλία Μίχο

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εγκληματικά λάθη του Αγοραστού που έσπειραν τον θάνατο στην Καρδίτσα!

ΑΠΘ: Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων – Αφέθηκαν ελεύθεροι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας