22:53 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ερντογάν: Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο

Ερντογάν: Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο

Προκλητικές αναφορές για την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 στην Κύπρο και το ψευδοκράτος είχε η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Μιλώντας στο πλαίσιο γεύματος με αξιωματικούς της Διοίκησης της 4ης Στρατιάς, ο Ερντογάν δήλωσε πως «αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο».

Η ακριβής δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk, έχει ως εξής:

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην “ειρηνευτική επιχείρηση” του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας», ανέφερε σε προκλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς της 4ης Στρατιάς, ο Ερντογάν είπε εξάλλου: Ομοίως, στον 40χρονο αγώνα μας κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, μαρτυρήσαμε χιλιάδες παιδιά μας που βρίσκονταν στο άνθος της ζωής τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας. Τέλος, στις 15 Ιουλίου, 253 άνθρωποι του λαού μας έπεσαν ηρωικά στο έδαφος για την ανεξαρτησία και το μέλλον τους. Πολλοί από τους αδελφούς μας θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας χωρίς δισταγμό στις ενέργειες διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, από την DAESH μέχρι την DHKP-C, και σε διασυνοριακές επιχειρήσεις. “Με άλλα λόγια, πεθάναμε, χύσαμε το αίμα μας, αγωνιστήκαμε και πληρώσαμε το τίμημα από το 1071 για να κάνουμε αυτά τα εδάφη πατρίδα μας και να τα διατηρήσουμε ως την αιώνια και αιώνια πατρίδα μας”, είπε.

Για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση, καθώς, όπως είπε το 80% των στρατιωτικών εξοπλισμών κατασκευάζονται πλέον στη χώρα, σε σύγκριση με το παρελθόν, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε μετά βίας το 20%. Μάλιστα, ο ίδιος άφησε και αιχμές στην τοποθέτησή του εναντίον του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας:

«Πρέπει να το πάμε πολύ παραπέρα. Τώρα έχουμε κατασκευάσει το αεροπλανοφόρο μας. Τι λέμε; Δεν είναι αρκετό. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο δεύτερο αεροπλανοφόρο. Ο διοικητής των ναυτικών μας δυνάμεων εργάζεται αυτή τη στιγμή με την ομάδα του στην αρχή αυτού του έργου. Και εμείς συνεχίζουμε επί του παρόντος την αναζήτησή μας. Και όπως ξέρετε, τα αεροπλάνα μας είναι εμφανή. Και δεν δουλεύουμε μόνοι μας. Εκτός από αυτό, προσπαθούμε επίσης να κατασκευάσουμε μη επανδρωμένα υποβρύχια κάτω από τη θάλασσα. Ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε και αυτό. Θα το χειριστούμε και αυτό. Έχουμε αυτή την ικανότητα, Θεού θέλοντος, θα τα καταφέρουμε και αυτά. Γνωρίζουμε από πρόσφατες πικρές εμπειρίες ότι όταν φτάνουμε στο σημείο αυτό, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες είμαστε μέλη ούτε οι διεθνείς δομές, των οποίων καθήκον είναι να διατηρούν την παγκόσμια ειρήνη, είναι χρήσιμες».

Αιχμές κατά των ΗΠΑ
«Η Αμερική και η Δύση δεν μας έδωσαν κανονικά όπλα. Αλλά τώρα τους πουλάμε εμείς όπλα που κατασκευάζονται εδώ. Έχουν στηθεί στην ουρά. Έφτασε σε αυτό το σημείο. Αν δουλέψετε, θα είναι και δικά σας. Αλλά αν δεν δουλέψετε, θα είστε σκλάβοι στην πόρτα τους. Τώρα, εκτός από τα πιστόλια, παράγουμε και εξαιρετικά τουφέκια μεσαίας κατηγορίας. Ειδικά τώρα, είμαστε πολύ μπροστά στα πυρομαχικά. Είναι στην ουρά, το θέλουν […] Αλλά φτάσαμε σε αυτό το σημείο. “Αν δουλέψεις, θα είναι και δικό σου”», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός μας στόχος

«Κλείδωσε» για τον Μάιο το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας