2:10 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Οι διάλογοι του εκβιασμού (έγγραφα)

Οι διάλογοι του εκβιασμού (έγγραφα)
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος
 
Συνομιλίες…φωτιά από την πολυσέλιδη δικογραφία του κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που ζητούσαν εκβιαστικά 60.000 ευρώ από επιχειρηματία, προκειμένου να τη “βγάλει καθαρή” και να μην του επιβάλουν πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ereportaz.gr. Την Δευτέρα, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβαν την 68χρονη λογίστρια- Β.Χ., τον 74χρονο σύζυγό της  Β.Σ., συνταξιούχο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, τον 43χρονο γιο της- Β.Ι., υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ (52χρονη- Π.Π. και 44χρονο- Χ.Α.), καθώς και 54χρονο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών- Γ.Π.).Πριν από την αστυνομική επιχείρηση, το θύμα είχε καταγγείλει στις Αρχές ότι οι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ απαιτούσαν εκβιαστικά, μέσω της 68χρονης λογίστριας του, μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να «κλείσουν» έλεγχο στην επιχείρησή του και να μην του επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.
Ekbiasmos 1
 
Οι συναντήσεις και ο φόβος για τα τηλέφωνα
 
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο επιχειρηματίας με την λογίστρια, εκείνη του είχε ζητήσει να μην κουβαλάει το κινητό του όταν βρίσκονται στο γραφείο της ενώ σε περίπτωση που βρεθούν σε εξωτερικό χώρο θα έπρεπε να το έχει απενεργοποιημένο. Στις 20/9 η Β.Α. μαζί με τον σύζυγο της και τον γιο τους, συναντήθηκαν στο γραφείο της με τον επιχειρηματία. Κατά την συνάντηση, του ζήτησε (η Β.Α.) να αφήσει τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του έξω απο το γραφείο της, ισχυριζόμενη οτι αυτό ήταν απαίτηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί το γραφείο της τις προηγούμενες ημέρες. Τότε του ανακοίνωσαν οτι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ επρόκειτο να απαιτήσουν κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να μην του επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα για τον έλεγχο της επιχείρησης του, αναφέροντας ενδεικτικά τις περιπτώσεις άλλων, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 400.000 έως 1.500.000 ευρώ.Όταν ο επιχειρηματίας τους είπε οτι αδυνατεί να δώσει τόσο μεγάλο πόσο, η Β.Α. του συνέστησε να πουλήσει ένα από τα διαμερίσματα του για να “καθαρίσει”, αναφέροντας μάλιστα οτι το ίδιο της πρότειναν και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

Τέλος, η λογίστρια του επέστησε την προσοχή να μην συζητάνε για το θέμα αυτό στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, καθώς και να απενεργοποιεί την τηλεφωνική του συσκευή κατά τις δια ζώσης συναντήσεις τους.

 
Έκαναν “κοριό” το κινητό του
kinhto
 
Προκειμένου να διερευνήσουν οι αστυνομικές  Αρχές την βασιμότητα όσων κατήγγειλε ο επιχειρηματίας, προχώρησαν σε άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου για διάστημα δύο μηνών. Με τη χρήση ειδικών τεχνικών μέσων, καταγράφηκαν οι τετ α τετ  συνομιλίες που είχε ο επιχειρηματίας με την οικογένεια στις 17/10, στις 25/10 και στις 10 Νοέμβρη. Σε συνάντηση στο γραφείο της λογίστριας, παρουσία του συζύγου και του γιου της, «μεταφέρθηκε» στον επιχειρηματία η παράνομη απαίτηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο τις επόμενες ημέρες συγκεκριμενοποιήθηκε στις 60.000 ευρώ και μετά από διαπραγματεύσεις, μέσω της λογίστριας, διαμορφώθηκε τελικά στις 50.000 ευρώ.Β.Χ: Ζητάνε εξήντα, θα σου πώ εγώ Μιχάλη
Β.Σ: Ζητάνε εξήντα, ζητάνε εξήντα γιατί είναι τέσσερις που εμπλέκονται.
Β.Χ: Κάτω απο πενήντα δεν πάνε
 
Η συνομιλία πριν τη σύλληψη
ΕΛΑΣ2
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η συνομιλιά που είχε ο επιχειρηματίας με την λογίστρια- Β.Α. στο γραφείο της λίγη ώρα πριν πέσει στα χέρια της Αστυνομίας. Στην συζήτηση φαίνεται η απάιτηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και η μεσολάβηση του για τη μεταφορά των χρημάτων στους ελεγκτές.
Ekbiasmos 2
 
Β.Χ: Μεχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν υπάρχει λόγος, αυτή τη βδομάδα θα πάμε παρέα μαζί εκεί, θα υπογράψεις και εσύ, θα δούμε τις υπογραφές τους.
Κ.Μ: Εντάξει.
Β.Χ: Ναι. Και θα πάει αρχείο η υπόθεση. Και λέω εγώ.
Κ.Μ: Τα χρήματα;
Β.Χ: Θα μου τα δώσεις, θα τα δώσω εγώ
Κ.Μ: Ναί.
Β.Χ: Μέσω του ανθρώπου που μεσολαβεί.
Κ.Μ: Δεν τα χω εδώ. Τα ΄χω στο αμάξι.
Β.Χ: Φέρε μου εδώ
Κ.Μ: Να τα φέρω τώρα;
Β.Χ: Φέρτα μου εδώ. Εδώ να τα κλειδώσω. Κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχαν, η λογίστρια έδειξε στον επιχειρηματία ένα έγγραφο του ΣΔΟΕ, λέγοντας του ότι ” αυτό το χαρτί σε μία βδομάδα θα το έχεις υπογεγραμμένο από το ΣΔΟΕ, αφού δώσεις πρώτα τα λεφτά”.Στα πλαίσια της έρευνας, οι άνδρες του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων πραγματοποίησαν έλεγχο στις κάμερες ασφαλείας του γραφείου της λογίστριας Β.Χ. Τότε διαπίστωσαν οτι πράγματι όπως είχε καταγγείλει ο επιχειρηματίας, η λογίστρια του έδειξε έγγραφο το οποίο στη συνέχεια έκρυψε επιμελώς, χωρίς να γίνει αντιληπτή κατα τη διάρκεια του ελέγχου, μεταξύ πολλών εγγράφων για να μην βρεθεί. Το επίμαχο έγγραφο ήταν σχέδιο της Πληροφοριακής Έκθεσης Έρευνας του ΣΔΟΕ, με αρμόδιο ελεγκτή την συλληφθείσα Π.Π. Τα έγγραφα ήταν ανυπόγραφα γεγονός που δεν επιτρέπει στην λογίστρια να τα έχει στην κατοχή της.
 
Πήγε για “ψήφους” και έφυγε με χειροπέδες
 
Μετά την σύλληψη της, η λογίστρια θέλοντας να συνεργαστεί με τς αρχές και να αποδείξει οτι δεν είναι η ίδια ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων, κανόνισε ραντεβού με τον μεσάζοντα του κυκλώματος ωστε να του δώσει τα χρήματα που είχε πάρει απο τον επιχειρηματία και εκείνος με τη σειρά του να τα δώσει στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνθηματικό που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους, αναφέροντας τα χρήματα ως “ψήφους”. Έτσι στο τηλεφώνημα που έκανε η λογίστρια Β.Χ. στον μεσάζοντα του είπε χαρακτηριστικά:Β.Χ: Έχω μαζέψει τους ψήφους για τον Στέλιο
Γ.Π: Σε είκοσι λεπτά θα είμαι εκείΗ δικογραφία έχει ανατεθεί σε Τακτικό Ανακριτή ενώπιον του οποίου θα λογοδοτήσουν οι έξι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, όλοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται.

Οι τρεις εμπλεκόμενοι με το λογιστικό γραφείο, φέρονται να υποστηρίζουν ότι ήταν απλώς ενδιάμεσοι στη συναλλαγή χωρίς να έχουν άλλη ανάμειξη στην εκβίαση ή οικονομικό όφελος. Υποστηρίζουν ότι η συνεργασία τους με τον επιχειρηματία εκτείνεται σε βάθος 25ετίας και ότι απλώς ενημέρωσαν τον πελάτη τους, όταν ενημερώθηκαν από συγκατηγορούμενο τους υπάλληλο του ΣΔΟΕ, ότι πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας