7:57 Κυριακή 5 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Επιστρέφει αύριο στην Αθήνα η τρόικα

Επιστρέφει αύριο στην Αθήνα η τρόικα

Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα. Σημειώνεται πως η έλευση των τεχνικών κλιμακίων συνήθως προηγείται της έλευσης των επικεφαλής της αποστολής.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται και οριστική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, φαίνεται ωστόσο ότι, σε πρώτη φάση, γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ελεγκτών, που αφορούσε κυρίως στο δημοσιονομικό κενό και στους τρόπους κάλυψής του.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα εξεταστεί η πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης από την τριμερή αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.

Το κρίσιμο Eurogroup

eurogroup

Λίγο πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου του Eurogroup στις Βρυξέλλες αναφορικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς των επτά κρατών- μελών που βρίσκονται είτε στο προληπτικό, είτε στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος σε αυτές τις χώρες και κυρίως σε Παρίσι και Ρώμη, για να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρησιμοποίησαν, στην κοινή τους ανακοίνωση, ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα για τη Γαλλία, καλώντας τη να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η οικονομία της, ενώ κάλεσαν την Ιταλία να συνεχίσει τις προσπάθειες εφαρμογής «αποτελεσματικών μέτρων».

Λίγο πριν επιστρέψουν στη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα», ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σκιαγράφησαν τις προθέσεις του Eurogroup και της Κομισιόν να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες χωρίς εξαιρέσεις.

«Είχαμε μια έντονη, αλλά ουσιώδη συζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που δε συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες να αξιοποιήσουν αυτό τον χρόνο που τους δίδεται, αναφερόμενος ουσιαστικά στη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών (σ.σ. Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστρία, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) το Μάρτιο του 2015. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία».

Η απόφαση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί μετά και τη δημοσίευση των επόμενων οικονομικών προβλέψεων, που αναμένονται τον επόμενο Φεβρουάριο.

Παρόλο που οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου δεν απασχόλησαν το Eurogroup, καθώς οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν τις προσπάθειες των χωρών και τη μεταρρυθμιστική τους πορεία και κάλεσαν την Ελλάδα και την Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με αποφασιστικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας