7:16 Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ο εκλογικός οδηγός του...ψηφοφόρου

Ο εκλογικός οδηγός του...ψηφοφόρου

Σε δύο Κυριακές κρίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα και ίσως η τύχη της χώρας για αρκετά χρόνια από σήμερα. Στην πιο κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση από την Μεταπολίτευση, η σύγχυση των ψηφοφόρων είναι, ίσως, η μόνη σταθερά μαζί με την διάχυτη αίσθηση της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Καλά κρυμμένα κρατούν τα χαρτιά τους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι ουσιαστικά είναι και η«βιτρίνα» των κομματικών ψηφοδελτίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας σήμερα, θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση του συνόλου των ψηφοδελτίων. Ένα από τα «αβαντάζ» που έχει ο υποψήφιος στο Επικρατείας είναι ότι δεν έχει περιορισμό στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, γιαυτό και κάποια από τα κόμματα όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εντάσσουν κατά πάσα πιθανότητα τους εκπροσώπους Τύπου σε αυτό.  Ανεξάρτητα από το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πάντως, από την πόλωση, από τον νέο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, από την συμπίεση των άλλων κομμάτων, οι επιλογές όλων ημών των ψηφοφόρων είναι ουκ ολίγες. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 21 κόμματα, τέσσερις συνδυασμούς κομμάτων και έναν ανεξάρτητο.

kalpi

Ποιοι θα είναι στα Επικρατείας

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα είναι ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης διέψευσε, μιλώντας στο Mega, ότι θα είναι υποψήφιος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες , εκτός ψηφοδελτίου θα βρεθεί και ο έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Σε εκλόγιμη θέση θα βρεθεί ο Δημήτρης Σταμάτης, στην τρίτη θέση θα τοποθετηθεί,  γυναίκα, ενώ στην τέταρτη εκλόγιμη θέση αναμένεται να τοποθετηθεί ο Βασίλης Οικονόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο βέβαιο όνομα είναι αυτό του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε αναλυτικά [ΕΔΩ]

Στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινωθεί το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Πέραν αυτού αναμένεται να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, ο Παναγιώτης Ρήγας, η Αφροδίτη αλ Σάλεχ και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη καταλήξει στα ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα. Δείτε λεπτομέρειες [ΕΔΩ]

Ανακοινώθηκε  το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά. Ο Φώτης Κουβέλης σε συνεργασία με τους συν-επικεφαλής των Πρασίνων έχουν καταλήξει στα ονόματα. Πρώτος στη λίστα θα είναι ο Βασίλης Βασιλικός – όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Διαβάστε αναλυτικά [ΕΔΩ]

Στο ΚΚΕ επικεφαλής θα τεθεί η πρώην γγ του κόμματος Αλεκα Παπαρήγα και στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο εκπρόσωπος Τύπου Τέρενς Κουίκ.

Κόμματα

ekloges2015

Νέα Δημοκρατία (Αντ. Σαμαράς) – Δείτε όλους τους υποψηφίους  [EΔΩ] 
ΣΥΡΙΖΑ – Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Αλ. Τσίπρας) – Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Ε. Βενιζέλος) – Υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ
Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος) – Υποψήφιοι Χρυσή Αυγή
Κ.Κ.Ε. – Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Δ. Κουτσούμπας) – Υποψήφιοι ΚΚΕ
Κόμμα Φιλελευθέρων ( Εμμ. Καλλιγιάννης)
Τελεία – Απόστολος Γκλέτσος (Απ. Γκλέτσος) – Υποψήφιοι Τελεία
Ο.Κ.Δ.Ε. – Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (3μελής διοικούσα επιτροπή) – Υποψήφιοι ΟΚΔΕ
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (Γ. Παπανδρέου) – Υποψήφιοι Κινήματος
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης).
Κ.Ε.Α.Ν. – Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιππ. Σαββούρας)
ΕΕΚ –Τροτσκιστές – Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Σαμπετάι Μάτσας) – Υποψήφιοι ΕΕΚ
Εθνική Ελπίδα (Γεώργ. Παπαδόπουλος),
ΛΑ.Ο.Σ. – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (Γ. Καρατζαφέρης) – Υποψήφιοι ΛΑΟΣ
Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),
ΕΛΚΣΙ- Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης)
Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (3μελής διοικούσα επιτροπή)
«ΡΟΜΑ»- Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης (Άγγ. Λιακόπουλος)
Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας ( Γ. Κόκκας)
Το Ποτάμι (Στ. Θεοδωράκης) – Υποψήφιοι Το Ποτάμι
ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ -Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (Κων. Παπανικόλας)

Συνασπισμοί κομμάτων

Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) – Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση—ΜΑΡΣ (κεντρική συντονιστική επιτροπή) και 3μελής διοικούσα επιτροπή)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)–Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία (4μελής διευθύνουσα επιτροπή) – ΚΚΕ Μ-Λ / Μ-Λ ΚΚΕ
Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά (Ν. Χρυσόγελος και Φωτ. Κουβέλης) – Υποψήφιοι ΔΗΜΑΡ-Πράσινοι
Ανεξάρτητοι Έλληνες Εθνικής Πατριωτική Συμμαχία, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Λευκό, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάν. Καμμένος) Υποψήφιοι ΑΝΕΛ

Ανεξάρτητος

Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δ. Κλαπάκης).

Μάθε που ψηφίζεις

kalpi

Σε λειτουργία βρίσκεται το σύστημα εφαρμογής του ΥΠΕΣ «Μάθε που ψηφίζεις» δίνοντας τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να μάθουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζουν καθώς δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα εκλογικά τμήματα.
Με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» όλοι οι ψηφοφόροι των επερχόμενων εκλογών της 25 Ιανουαρίου θα μπορούν να δουν προς το παρών μόνο το εκλογικό διαμέρισμα που υπάγωνται και όχι το εκλογικό τμήμα αφου δεν έχουν καταρτιστεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Τι επόμενες ημέρες οι ψηφοφόροι θα μπορούν να δουν και τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν αφου όμως υπάρξει η σχετική εγκύκλιος απο το υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε που ψηφίζετε στις εκλογές του 2015 μέσω της εφαρμογής του ΥΠΕΣ ΕΔΩ.

Πόση άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες για τις εκλογές

Μιας και η 25η Ιανουαρίου πλησιάζει, καλό θα είναι οι ετεροδημότες να γνωρίζουν πόσες ημέρες εκλογικής άδειας δικαιούνται προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Πιο αναλυτικά, αριθμός των ημερών εκλογικής αδείας κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση που απαιτείται να διανύσουν οι εκλογείς. Η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών και τα ημερομίσθια καταβάλλονται κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές, για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως: Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 25η Ιανουαρίου 2015 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές

Διαβάστε επίσης: 
Επανάσταση στις βουλευτικές εκλογές από το ereportaz και το ekloges.tv

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας