8:10 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

4.000 ελεύθεροι πολιορκημένοι Έλληνες στο εξωτερικό!

4.000 ελεύθεροι πολιορκημένοι Έλληνες στο εξωτερικό!

Στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν φτάσει χιλιάδες αιτήματα από Έλληνες που έχουν ξεμείνει στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ινδία ακόμα και στην Ταϊλάνδη.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Τον επαναπατρισμό άλλων 250 Ελλήνων από την Ιταλία σχεδιάζει από την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τόσα είναι και τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς τις ελληνικές διπλωματικές αρχές απ’ όσους εγκλωβίστηκαν στη γειτονική χώρα. Για να ολοκληρωθεί η επιστροφή τους στην Ελλάδα, ωστόσο, κινήθηκε η διαδικασία από την αρχή. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει φέρει σε απόγνωση αρκετούς συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στο εξωτερικό. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν φτάσει περισσότερα από 4.000 αιτήματα ανθρώπων που έχουν μείνει άλλοι στην Ιταλία, οι περισσότεροι στο Ηνωμένοι Βασίλειο, κάποιοι στην Ινδία. «Τα αιτήματα επαναπατρισμού αυξήθηκαν κατακόρυφα όταν άρχισαν να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού και στις χώρες, στις οποίες βρίσκονταν οι συμπατριώτες μας», υποστηρίζουν και στο ΥΠΕΞ και στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

«Μέχρι και στην Ταϊλάνδη εγκλωβίστηκαν κάποιοι επειδή προτίμησαν να κάνουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους παρά την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και την Ασία γενικότερα», είπαν στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» από την Πολιτική Προστασία.

Από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν ζητήσει να γυρίσουν στην Ελλάδα περίπου 3.500 άνθρωποι. Στην πλειοψηφία τους φοιτητές που αρχικά διαπίστωσαν ότι τα μέτρα εκεί ήταν χαλαρά και προτίμησαν αρχικά να εξαντλήσουν τα περιθώρια. Μέχρι που απαγορεύθηκαν οι πτήσεις και συγχρόνως αποφάσισαν οι Βρετανοί την καραντίνα. Τότε εξέφρασαν όλοι την επιθυμία του επαναπατρισμού. Με περισσότερα από 200 άτομα να συγκεντρώνονται άμεσα στα αεροδρόμια του Λονδίνου με συνέπεια την πρόκληση έντασης.

Έλληνες

«Εμείς περάσαμε από κόσκινο, ενώ στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν άλλοι χωρίς τον παραμικρό έλεγχο», λέει ο οδοντίατρος Γιώργος Ράλλης

Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε και το θέμα των εγκλωβισμένων στην Ινδία. Με την επιστολή του Ανδρέα Ρομποτή που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος του Παναγιώτης Ανδρέου. Το κείμενο του καθηγητή που έχει εγκλωβιστεί σε campus πανεπιστημίου στη Χάιντερμπαραντ ήταν σπαραχτικό. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται περίπου 30 άτομα, αν και στη στενή ομάδα του What’s app συμμετέχουν 10 συμπατριώτες μας και ο δικηγόρος που προσπαθεί από τον Πειραιά να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία. Έστω και αν κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται στο Νέο Δελχί, ενώ ο Ρομποτής είναι απομονωμένος περίπου 700 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας.

«Βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις διότι εκεί τα μέτρα είναι τόσο σκληρά που αν βγει κάποιος στον δρόμο κινδυνεύει ακόμα και με λιντσάρισμα», υποστήριξε ο Ανδρέου, ο οποίος μας περιέγραψε όσα βιώνουν ο Ρομποτής, αλλά και κάποιοι συνάδελφοί του που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με το ελληνικό προξενείο.

Για να αποχωρήσουν οι Έλληνες από κάποια χώρα και για να επαναπατριστούν χρειάζεται παρέμβαση από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες. Τόσο για την εξασφάλιση άδειας κυκλοφορίας από τις τοπικές αρχές, όσο για τη διευκόλυνση της μετακίνησης.

«Υπάρχουν πράγματι λίγοι συμπατριώτες μας σε διάφορες χώρες που όμως δεν μπορείς να βάλεις αεροπλάνο για να τους πάρεις και τους προτρέπουν οι πρεσβείες και τα προξενεία να αναζητήσουν τρόπο επιστροφής μέσω χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δρομολογούν τη διαδικασία για τους δικούς πολίτες. Για παράδειγμα, μια Ελληνίδα ήρθε σε επαφή με την ισπανική πρεσβεία, αλλά και τη γερμανική διότι όλοι κινούνται κάτω από την ομπρέλα ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού», μας εξήγησαν από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

«Έχουν δίκιο. Πάνω στην απελπισία τους και την αδυναμία συνεννόησης με το ελληνικό προξενείο, οι περισσότεροι ζητούν βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, για την άδεια κυκλοφορίας και τη μετακίνηση πρέπει να δράσει η ελληνική διπλωματία. Δεν δέχονται οι Ινδοί αίτημα των Ισπανών για Έλληνα. Χρειάζεται να διευθετηθούν από τους δικούς μας οι διαδικασίες κι έπειτα να γίνει η επιβίβαση στην πτήση της άλλης ευρωπαϊκής χώρας», απάντησε ο Ανδρέου.

Αιτήματα έχουν υποβληθεί και από την Πορτογαλία, αλλά και από τη Σλοβακία. Αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα αφορούσε την ελληνική παροικία της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Με ολόκληρες οικογένειες να επιδιώκουν τον επαναπατρισμό τους.

«Εμείς περάσαμε από κόσκινο, ενώ στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν άλλοι χωρίς τον παραμικρό έλεγχο», μας είπε ο οδοντίατρος Γιώργος Ράλλης. Μέχρι και ζευγάρι χώρισε κατά την επιβίβασή μας. Το αγόρι μπήκε στο αεροπλάνο, ενώ η σύντροφός του αποκλείστηκε.

«Μιλάμε για κοπέλα με πρόβλημα υγείας. Τους ενημέρωσε ότι ήταν διαβητική. Η πρώτη ευπαθής ομάδα, για την οποία μας είπαν για τον κορωνοϊό. Αλλά την άφησαν έξω από το αεροπλάνο», πρόσθεσε ο Ράλλης.

Τελικά, η κοπέλα ταξίδεψε μέσω Βελγίου και Γαλλίας. Όπως επιχειρούν πολλοί Έλληνες που αισθάνονται «πολιορκημένοι» στην ξενιτιά. Και όλοι με ρίσκο διότι μπορεί η Ελλάδα να συνδέεται αεροπορικά με τις Βρυξέλλες και από τη Γαλλία μπορεί εύκολα να πάει κάποιος στο Βέλγιο, αλλά υπάρχουν πτήσεις που ακυρώνονται και το transit μπορεί να κρατήσει ολόκληρα 24ωρα…

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας