3:49 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τι σημαίνει το άρθρο 78 που επικαλείται η κυβέρνηση;

Τι σημαίνει το άρθρο 78 που επικαλείται η κυβέρνηση;

Εκτός από τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε χθές το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπροόσωπος κ. Πέτσας μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση επικαλείται και το άρθρο 78 παρ.3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκή Ένωσης λόγω των τελευταίων εξελίξεων στον Έβρο.

Η Αθήνα ζητά «Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το άρθρο 78 παρ. 3 αναφέρει συγκεκριμένα: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μέσω του συγκεκριμένου αιτήματος, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αιτιολογήσει την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, όπως η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα. Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανόν να συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 78 καθώς το ίδιο είχε πράξει η ελληνική κυβέρνηση και τον Απρίλιο του 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση εκείνης της περιόδου.
Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας