16:58 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Χειροπέδες στους ψαράδες μετά την κατάθεση-φωτιά από τον μάρτυρα κλειδί για τη δολοφονία Βαλυράκη!

Χειροπέδες στους ψαράδες  μετά την κατάθεση-φωτιά από τον μάρτυρα κλειδί για τη δολοφονία Βαλυράκη!

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τη μαραθώνια απολογία τους, οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους ισχυρίστηκαν ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο του θανάτου του πρώην υπουργού, αλλά στο σπίτι τους. Ωστόσο φαίνεται πως δεν έπεισαν τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες έκριναν την προφυλάκισή τους.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Ένας από τα δύο αδέλφια σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει: «Εκείνη την ημέρα εμείς δεν πήγαμε στη δουλειά. Στις 24/01 ήμασταν με τις οικογένειές μας σπίτι. Είχαμε καλέσει και τον μπατζανάκη μου και μιλήσαμε και στο κινητό. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι εκείνη την ημέρα, είχαμε έρθει από ταξίδι. Είμαι 40 χρόνια στη θάλασσα… Τώρα πώς μας κατηγόρησε αυτός ο ψευδομάρτυρας ότι μας είδε να χτυπάμε τον Βαλυράκη με το κοντάρι… Το σκάφος μου ήταν δεμένο στο λιμάνι, το γράφει και η φωτογραφία του drone. Η ώρα που λέει ότι χτυπούσαμε, εμείς ήμασταν δεμένοι στο λιμάνι».

Κατάθεση σοκ!

Η «ΜΠΑΜ» αποκαλύπτει σήμερα ότι οι δικαστικές Αρχές, εκτός από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας (σ.σ. είχε μιλήσει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας για τις απειλές που δεχόταν), είχαν στα χέρια τους ακόμα μία κατάθεση «φωτιά». Σύμφωνα με αυτήν, το σκάφος των δύο κατηγορουμένων δεν βρισκόταν στο λιμάνι στις 12 το μεσημέρι, λίγο πριν χάσει τη ζωή του ο πρώην υπουργός.

Πρόκειται για έναν 84χρονο συνταξιούχο, ο οποίος ψαρεύει εδώ και πολλά χρόνια με ένα μικρό καΐκι που έχει.

Όπως κατέθεσε στον ανακριτή, στις 24 Ιανουαρίου είχε πάει κατά τις 10.30 με 11.00 παρά το πρωί για να ρίξει τα δίχτυα του προς τον Μαλακώντα, στην περιοχή Μύλος. Όλη η διαδικασία κράτησε μία με μιάμιση ώρα και γύρισε γύρω στις 12.00 το μεσημέρι.

Στην ερώτηση του ανακριτή αν γνωρίζει το σκάφος των δύο αδελφών, είπε ότι το ξέρει. «Είμαστε γείτονες με τα παιδιά, τον Κ. και τον Α. Μένουν στην απέναντι πολυκατοικία από εμένα.

 

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Όση ώρα ήσασταν στο καταφύγιο, το σκάφος «Περικλής Μιχάλης» ήταν εκεί;
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα παιδιά είχαν πάει για ψάρεμα, δεν ήταν το σκάφος τους στο λιμάνι όταν γύρισα, το σκάφος τους είναι ταχύπλοο. Στο λιμάνι ήταν ο πατέρας των παιδιών μαζί με τη γυναίκα του πάνω στο καΐκι του. Το σκάφος των Β. το είδα όταν πήγα στο λιμάνι το απόγευμα για να πάω να μαζέψω τα δίχτυα μου.
  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Είδατε άλλα άτομα όταν φτάσατε το πρωί στο καταφύγιο κατά την άφιξή σας και κατά την επιστροφή σας από το ρίξιμο των διχτυών και ποιους;
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήταν κόσμος, αλλά δεν θυμάμαι ποιοι ήταν.
  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονταν τότε εκεί και κυρίως τα επαγγελματικά;
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, τα γνωρίζω όλα.
  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Έλειπε κάποιο σκάφος όσο ήσασταν εκεί και ποιο;
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έλειπε το σκάφος των Β. Του πατέρα τους το καΐκι ήταν στο λιμάνι. Αυτοί ψαρεύουν προς τη Βάθια, στην περιοχή Αγία Τριάδα – Ασπρονήσι. Έλειπαν και άλλα δύο καΐκια ξένων, αλλά δεν τους γνωρίζω και αυτοί ψάρευαν βαθιά.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση αυτή προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Τα παιδιά μάλιστα του 84χρονου προσκόμισαν έγγραφο ότι ο πατέρας τους έχει άνοια και ζήτησαν να γίνει ιατρική εξέταση, σε μια προσπάθεια να μη γίνει δεκτή η μαρτυρία του. «Αυτό που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ήταν πώς ο συνταξιούχος μπορούσε να ψαρεύει μόνος με το καΐκι του αν αντιμετώπιζε τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας», αναφέρει ο Μανώλης Φωτάκης, δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη.

Η μαρτυρία αυτή ερχόταν σε αντίθεση με αυτή άλλων μαρτύρων, οι οποίοι κατέθεσαν ότι την επίμαχη ημέρα τα δύο αδέλφια δεν είχαν πάει στο λιμανάκι, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι είχαν μείνει στα σπίτια με τις οικογένειές τους.

Ντοκουμέντα

«Όλοι αυτοί λογάριαζαν χωρίς τα ντοκουμέντα, όπως ήταν οι φωτογραφίες που αποτέλεσαν αδιάψευστη μαρτυρία ότι οι δύο ψαράδες όχι μόνο βρέθηκαν στο λιμανάκι, αλλά βγήκαν με το σκάφος τους», μας είπε ο κ. Φωτάκης.

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» την περασμένη Κυριακή έφερε στο φως φωτογραφία-ντοκουμέντο.

 

Πρόκειται για μία από τις λήψεις που έκανε τυχαία ένας γιατρός με drone την ημέρα του θανάτου του πρώην υπουργού και η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της δικογραφίας.

Η φωτογραφία αυτή ελήφθη στις 11.15 π.μ. της 24ης Ιανουαρίου 2021. Η εικόνα δείχνει το αυτοκίνητο ενός από τους δύο κατηγορουμένους (Β) να είναι σταθμευμένο στο λιμανάκι του Νησιού των Ονείρων, πολύ κοντά στο σκάφος τους (Α), 55 λεπτά πριν από το μοιραίο επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο τον Σήφη Βαλυράκη. Με κόκκινο κύκλο (Γ) επισημαίνεται η θέση του πρώτου μάρτυρα που είδε το επεισόδιο. Σε κύκλο βρίσκεται το σημείο που έχει σταθμεύσει το ΙΧ του. Με  κύκλο (Δ) είναι επισημασμένη η θέση του βασικού μάρτυρα (και άλλων δύο ατόμων).

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός βγήκε για ψάρεμα στις 12 το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής και το επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατό του συνέβη επτά με δέκα λεπτά αργότερα.

Στην εικόνα-ντοκουμέντο φαίνεται ακόμα το αυτοκίνητο του πρώτου αυτόπτη μάρτυρα, το σημείο στο οποίο κινήθηκε και οι θέσεις των υπόλοιπων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον συγκεκριμένο χώρο.

Στις νέες φωτογραφίες-πειστήρια φαίνεται η θέση του μάρτυρα «κλειδί». Υπάρχει ακόμα λήψη που δείχνει ότι ένα σκάφος έχει αποπλεύσει από το λιμανάκι στις 11.56.

Στις επόμενες φωτογραφίες διακρίνεται ότι το σκάφος των κατηγορουμένων εντοπίζεται δεμένο στον βραχίονα του λιμανιού με αντίθετη φορά στις 26/1, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του πρώην υπουργού.

 

Η επόμενη εικόνα από κάμερα ασφαλείας καταστήματος εστίασης στον παραλιακό δρόμο κοντά στο λιμανάκι του Νησιού των Ονείρων δείχνει να κινείται το ΙΧ των δύο ψαράδων στις 15.08.

Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Το σώμα του  εντοπίστηκε στα βράχια ενός μικρού νησιού στην περιοχή που ονομάζεται Πεζονήσι ή Νησί των Ονείρων. Φορούσε καταδυτική στολή και βρέθηκε ένα μίλι μακριά από το σκάφος του. Από την πρώτη στιγμή κάποιοι κατέθεσαν ότι τον είδαν να διαπληκτίζεται με  ψαράδες.

Συγγενείς και δικηγόροι της οικογένειάς του έχουν δηλώσει ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι μαρτυρίες αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και ότι πιστοποιείται η εμπλοκή των κατηγορουμένων.

 

Θανάσης Παπαθεοδώρου – Κουνιάδος Σήφη Βαλυράκη

Δικαιωμένος και ικανοποιημένος από την απόφαση για τους δύο ψαράδες δηλώνει ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη. «Τα πειστήρια, όλα αυτά τα στοιχεία ήταν αδιάψευστα. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, απλώς με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά της Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση κρατούσαμε μια μικρή επιφύλαξη. Ευτυχώς τα στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από τις παρεμβάσεις που μπορεί να έγιναν», τόνισε ο ίδιος.

Μάρτυρας «κλειδί»

Ο Β.Α., ο δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που πριν από περίπου έναν χρόνο είχε μιλήσει αποκλειστικά στην «Μ» και στον Νίκο Νικολετάκη, είναι ένα από τα άτομα που σύμφωνα με την κατάθεσή του βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή και απεικονίζεται στη λήψη του drone. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατονόμασε στις Αρχές τους δύο κατηγορουμένους ως υπευθύνους για το επεισόδιο το οποίο οδήγησε στον θάνατο τον πρώην υπουργό. Ο άνδρας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να σωπάσει, όπως μας είπε: «Με χτύπησαν για να με τρομοκρατήσουν. Ήταν πέντε άτομα, οι τέσσερις μου επιτέθηκαν και με χτυπούσαν. Μου φώναζαν: «Πρόσεχε… τι θα πεις εκεί που θα πας και πώς θα το πεις».

Όπως μας είπε, ακόμα και τώρα παραμένει στόχος ειρωνικών σχολίων από άτομα φίλα προσκείμενα στους δύο κατηγορουμένους. Στη συνέντευξη στην «Μ» τον Μάιο του 2021 είχε πει ότι ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δέχονται αφόρητες πιέσεις και απειλές, ύστερα από την κατάθεσή του στη ΓΑ∆Α για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν στο Πεζονήσι της Ερέτριας σχεδόν 150 μέτρα μακριά από το σημείο που χάθηκε ο πρώην υπουργός. Αρχικά είπε ότι είδε το λευκό σκάφος το οποίο «καθάριζε» τα δίχτυα. Λίγο αργότερα παρατήρησε το κόκκινο φουσκωτό του πρώην υπουργού. «Του έσβησε η μηχανή, την ξανάβαλε μπρος, ο άλλος ψαράς τον βλέπει, του κλείνει τον δρόμο. Αρχίζουν να λογομαχούν. Στη λογομαχία πάνω τον έφεραν δύο στροφές και έκανε μεγάλο κυματισμό. Στη δεύτερη στροφή έκαναν κράτει ανάποδα τη μηχανή». Ο μάρτυρας περιγράφει ότι τα δύο σκάφη ήρθαν πολύ κοντά χωρίς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Τότε ο ένας από τους δύο, ο πιο ψηλός, άπλωσε το κοντάρι με γάντζο που κρατούσε και χτύπησε τον πρώην υπουργό. Ο μάρτυρας επισήμανε ότι η εξωλέμβια στο φουσκωτό του πρώην υπουργού λειτουργούσε, αλλά δεν «τον χτύπησε η προπέλα γιατί με το που έπεσε στο νερό το σκάφος προχώρησε».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας