5:53 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Α. Λοβέρδος: «Γιατί µας έστησαν στον τοίχο»

Α. Λοβέρδος: «Γιατί µας έστησαν στον τοίχο»

∆έκα πολιτικά πρόσωπα, δέκα στόχοι. Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο. Γιατί στήθηκε η σκευωρία της Νovartis. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι αποκαλυπτικός. Στο βιβλίο του «Απόπειρα ∆ολοφονίας» αναλύει για τον κάθε έναν πολιτικό ξεχωριστά, γιατί στοχοποιήθηκε.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
«Ήµουν στις ΗΠΑ όταν έμαθα για την αποστολή φακέλων στη Βουλή. ∆εν αναστατώθηκα! Έστελνα μηνύματα για το Ολυμπιακός – ΑΕΚ»

Για τον ίδιο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο τονίζει ότι αποτελούσαν εμπόδιο σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Κουτρουμάνη υποστηρίζει πως έπρεπε να χτυπηθεί η σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Για τον Στουρνάρα, ο απώτερος στόχος ήταν το πολιτικό ρεύμα του εκσυγχρονισμού και ο Κώστας Σημίτης.

Οι φάκελοι

Ο συγγραφέας μας τοποθετεί στην πτήση του από τις ΗΠΑ, πίσω στον Φεβρουάριο του 2018. Θυμίζουμε πως όταν έγινε γνωστή η ιστορία των φακέλων που πήγαν στη Βουλή για τους 10 πολιτικούς και στήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν τότε σε επίσημο ταξίδι της Βουλής στις ΗΠΑ. Μας περιγράφει το πολιτικό θρίλερ σαν να είναι σενάριο από ταινία.

«Παραδόξως, η είδηση δεν με αναστάτωσε. Ήμουν πολύ θυμωμένος ήδη, αλλά ο θυμός δεν με οδηγεί αναγκαστικά σε αναστάτωση και αποσυντονισμό. Στο πολιτικό ημερολόγιο που τηρώ, βρήκα την απάντηση στο ερώτημα που ο ίδιος έκανα εκ των υστέρων στον εαυ τό μου, πώς και δεν αναστατώθηκα τότε, στο αεροπλάνο. Έχω σημειώσει στο πολιτικό μου ημερολόγιο τις ημέρες που περίμενα την επίθεση του παρακράτους, πως θα την μετέτρεπα σε παράσημο, σε βραβείο, αφού είχα την αλήθεια με το μέρος μου.

Μηνύματα

Την είχα προεξοφλήσει την επίθεση και ήμουν ήδη στο επόμενο στάδιο. Όλες τις ημέρες της παραμονής μου στις ΗΠΑ είχα αυτοκυριαρχία. Στα τηλέφωνά τους, οι συνεργάτες μου, παρ’ όλη την ένταση που επικρατούσε στην πατρίδα, έπαιρναν μηνύματά μου για το ματς Ολυμπιακού- ΑΕΚ, με ερωτήσεις αν παίζουν ο Ταχτσίδης και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ.
Τηλεφώνησα, βεβαίως, στην Αθήνα, στη συνεργάτιδά μου Μαρία Μηλίνη για να μάθω περισσότερα για την υπόθεση της σκευωρίας. Εφήρμοσα το προσωπικό μου πρόγραμμα πολύωρης πτήσης, το οποίο έχω διαμορφώσει με τα χρόνια, και ήμουν ήρεμος.
Περιμένοντας τις αποσκευές και πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο είχα την ευκαιρία να σκεφτώ και να αξιολογήσω τη δεξαμενή των δέκα θυμάτων της σκευωρίας.

Για Σαμαρά, Βενιζέλο, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα, Γεωργιάδη, Σαλμά και εμένα το περίμενα, είχα ακούσει για άλλους πολλά, για άλλους λίγα, από την ασφαλίτικη διασπορά των ψιθύρων που είχε προηγηθεί.

Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο με είχε ενημερώσει τον Ιανουάριο ο Άδωνις πως κάτι ετοίμαζαν. Σκέφτηκα πως για την εμπλοκή του, κάποιος ειδικός λόγος υπήρξε, πέραν του μίσους που είχαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ορισμένους (πλην της Θάνου) μη πολιτικούς πρωθυπουργούς. Είναι δηλωτικό αυτού του μίσους πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επισκέφθηκε, έστω ως ένδειξη συμπαράστασης, τον Λουκά Παπαδήμο όσο νοσηλευόταν μετά την απόπειρα δολοφονίας του από τρομοκρατική οργάνωση».

Οι στόχοι

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αμέσως μετά αναλύει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά: «Τον Πικραμμένο τον στοχοποίησαν και ως πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη στάση του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, σκέφτηκα, αλλά και για κάτι ακόμη: για να μην μπορεί να προταθεί και για άλλα αξιώματα στο μέλλον. Αυτές ήταν οι σκέψεις μου εκείνη τη στιγμή. Αλλά οι Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης; Ποια σκοπιμότητα οδήγησε στη δική τους εμπλοκή; Μάλλον για ξεκάρφωμα, ήταν η απάντηση που έδινα στα ερωτήματά μου. Για να μπορούν κάποιοι στον δημόσιο λόγο να θολώνουν την καθαρότητα της πολιτικής εξήγησης για τους σκοπούς της σκευωρίας.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, τους σχεδιασμούς της συμμορίας: από το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να εξοντώσουν τους Βενιζέλο και Λοβέρδο, που είναι εμπόδιο στη συνεργασία του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, σε βάρος μας ad hominem επιθέσεις δημόσια και πολιτικώς ξεδιάντροπα έκαναν, όλα σχεδόν τα βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λόγου χάριν ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Ακόμη, χτύπησαν τον αρμό του κόμματος αυτού με το συνδικαλιστικό κίνημα, στο πρόσωπο του Κουτρουμάνη, που ξεκάρφωνε άλλωστε κι αυτός τη συμμορία μαζί με τον Λυκουρέντζο της Ν∆. Η εμπλοκή του Γιάννη Στουρνάρα είχε ως απώτερο σκοπό την απομάκρυνσή του από τη θέση του ∆ιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και την οριστική πολιτική υπονόμευση του ρεύματος του σημιτικού εκσυγχρονισμού. Εξάλλου, είχαν –μέσω της επικεφαλής της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του ΦΕΚ– επιχειρήσει να σπιλώσουν τους Κώστα Σημίτη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βασικούς δηλαδή εκπροσώπους του πολιτικού εκσυγχρονισμού. Έτσι σκεφτόταν το παρακράτος και οι πολιτικοί καθοδηγητές του.

Ο σχεδιασμός τους ως προς τη Ν∆ ήταν να τελειώνουν τον μισητό Σαμαρά, να καθαρίσουν τον Γεωργιάδη –που ανεβαίνει στα αντιπολιτευτικά κάγκελα καθ’ εκάστην από το πρωί έως το βράδυ–, να οδηγήσουν τον Αβραμόπουλο σε παραίτηση από τη θέση του Επιτρόπου προκειμένου να τοποθετήσουν δικό τους πρόσωπο, να πετάξουν εκτός πολιτικής και τον Σαλμά που ήταν υπουργός του Σαμαρά, αρμόδιος για το φάρμακο και δεν τους διευκόλυνε στα σχέδιά τους. Ιδού το σκεπτικό τους, έλεγα μέσα μου. ∆εν πρέπει να ασχολήθηκα περισσότερο με αυτή την αθλιότητα σε εκείνη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ν. Κεραμέως: Οι προτάσεις της στο υπουργικό συμβούλιο για την αναβάθμιση των σπουδών

Δήλωση για τη σημασία του εμβολιασμού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας