8:19 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Αγεφύρωτο το χάσμα των επιτοκίων - Αυξάνουν το περιθώριο κέρδους οι τράπεζες

Αγεφύρωτο το χάσμα των επιτοκίων - Αυξάνουν το περιθώριο κέρδους οι τράπεζες

Ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα των επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων, με τις τράπεζες να διευρύνουν το περιθώριο κέρδους τους από μήνα σε μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ιανουάριο.

Στα νέα δάνεια, το περιθώριο επιτοκίου (spread) αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου, από 4,94% σε 5,06%, ενώ τον Δεκέμβριο είχε αυξηθεί κατά 13 μονάδες βάσης έναντι του Νοεμβρίου.

Στα υφιστάμενα δάνεια, το spread εξακολουθεί να αυξάνεται αν και με μικρότερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 5,22%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αυξηθεί κατά 40 μονάδες βάσης.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις
Αναλυτικά σε ό,τι αφορά στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις (με διάρκεια έως ένα έτος), το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,12% από 0,10% τον Δεκέμβριο. Στις υφιστάμενες καταθέσεις, παρατηρείται μηνιαία αύξηση 13 μονάδων βάσης για τα νοικοκυριά και 14 μονάδων βάσης για τις επιχειρήσεις. Στα υφιστάμενα δάνεια σταθερού επιτοκίου, η αύξηση αγγίζει τις 33 μονάδες βάσης ενώ στα καταναλωτικά τις 14 μονάδες βάσης.

Στα νέα καταναλωτικά δάνεια, το επιτόκιο παρουσιάζει μηνιαία αύξηση 5 μονάδων βάσης για τα καταναλωτικά (11,36%), 9 μονάδων βάσης για τα στεγαστικά (3,90%) και 48 μονάδων βάσης για τα επιχειρηματικά δάνεια (5,69%). Στα υφιστάμενα δάνεια, παρατηρείται αύξηση κατά 34 μονάδες βάσης στα επιχειρηματικά δάνεια (5,05%) και κατά 22 μονάδες βάσης στα επαγγελματικά (6,09%).

Όπως υποδηλώνουν τα ανωτέρω στοιχεία, το “βάρος” της αύξησης των επιτοκίων πέφτει κυρίως στις πλάτες των επιχειρήσεων όπου η ψαλίδα μεταξύ αποδόσεων καταθέσεων και κόστους χορηγήσεων αυξάνεται πιο επιθετικά.

Ανώτατες παρεμβάσεις για προσαρμογή των επιτοκίων
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με όχημα τα επιτόκια εξαιτίας της καλπάζουσας αύξησης στα επιτόκια των δανείων έναντι της “μουδιασμένης” αύξησης στα επιτόκια καταθέσεων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που έχει ζητήσει από τις τράπεζες ταχύτερη προσαρμογή των προθεσμιακών επιτοκίων. Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι συστημικές και αρκετές μη συστημικές τράπεζες προέβησαν ανακοινώσεις για νέα, αυξημένα επιτόκια στις προθεσμιακές τους καταθέσεις τα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν στα επόμενα στοιχεία της ΤτΕ. Ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, ωστόσο, οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων υπολείπονται ουσιαστικά των αυξήσεων στα επιτόκια χορηγήσεων.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ανώτατο πολιτικό ή και σε εποπτικό επίπεδο και σε άλλες χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία κ.λπ.

Καθώς μάλιστα τα επιτόκια του ευρώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον για κάποιους ακόμη μήνες όπως διαμήνυσε πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τίθεται το ερώτημα εάν η ψαλίδα των επιτοκίων θα αρχίσει να κλείνει ή αν θα ανοίξει περαιτέρω εις βάρος των καταθετών.

Πηγή: capital.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας