1:05 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Αλμυρός: Θύμα απάτης 59χρονος με ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αλμυρός: Θύμα απάτης 59χρονος με ενοικιαζόμενα δωμάτια

Θύμα απάτης έπεσε ένας 59χρονος που διαθέτει προς ενοικίαση δωμάτια στον Πτελεό, ενώ καταδικάστηκε για απάτη μέσω υπολογιστή ένας 24χρονος Αλβανός από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Ειδικότερα, ο 24χρονος παρουσιάστηκε στον 59χρονο ως ενδιαφερόμενος να κλείσει δωμάτιο. Στη συνέχεια, φέρεται να του έστειλε μήνυμα ότι κατέθεσε τα χρήματα και στο πλαίσιο διεκπεραίωσης της συναλλαγής του ζήτησε να πατήσει σε υπερσύνδεσμο που του είχε στείλει σε μήνυμα. Ωστόσο, ο 59χρονος πάτησε στον υπερσύνδεσμο, που τον μετέφερε σε εικονικό περιβάλλον τράπεζας, μη γνωρίζοντας ότι έβαζε τους κωδικούς του σε ένα ψεύτικο περιβάλλον, με αποτέλεσμα ο νεαρός κατηγορούμενος να του αποσπάσει ποσό 3.000 ευρώ.

Ο 24χρονος καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο να επιστρέψει το ποσό που απέσπασε από τον 59χρονο και δικαστικά έξοδα 1.500ευρώ.

Τι είναι το phishing

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) αναφέρεται σε απόπειρα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων ή παραβίασης λογαριασμών στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα, διαφημίσεις ή ιστοτόπους που μοιάζουν με ιστοτόπους που χρησιμοποιείτε ήδη.

Για παράδειγμα, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από την τράπεζά σας και να ζητά προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Τα μηνύματα ή το περιεχόμενο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ενδέχεται να ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία ή στοιχεία οικονομικής φύσεως,ν α σας ζητούν να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να κατεβάσετε λογισμικό, να παριστάνουν κάποιον αξιόπιστο οργανισμό, όπως την τράπεζά σας, έναν ιστότοπο μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή τον χώρο εργασίας σας, να υποδύονται κάποιον που γνωρίζετε, όπως κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, φίλο ή συνάδελφό σας, ή να μοιάζουν ακριβώς με κάποιο μήνυμα από έναν οργανισμό, εταιρεία ή άτομο που εμπιστεύεστε.

Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα οφείλουν να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν τους ζητούν μέσω μεμονωμένων emails προσωπικές πληροφορίες, να μην συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά στοιχεία όταν τους αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομεία και να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μην μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων – Links.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για απάτη με το πρόσχημα έκδοσης αδειών οπλοφορίας και αγοράς οικοπέδων

Σπείρα διακινούσε στην αγορά ληγμένα self tests για τον κορωνοϊό – Πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ το όφελος

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας