0:34 Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Αν και... Πνευματικός θέλησε να πετσοκόψει την ελπίδα των καρκινοπαθών λόγω κόστους

Αν και... Πνευματικός θέλησε να πετσοκόψει την ελπίδα των καρκινοπαθών λόγω κόστους

Πλήρης αναδίπλωση μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και δήλωση μεταμέλειας!

Μέχρι και παραλία βούλιαξε στην Εύβοια! Όχι επειδή την επισκέφθηκε ο… Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε οι φαρμακόγλωσσες. Ούτε, όμως, και ως αντίδραση απ’ όσα δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, για τους καρκινοπαθείς. Από τον σεισμό στην Αταλάντη υπέστη την καθίζηση η παραλία στη Νέα Αρτάκη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σεισμό, όμως, προκάλεσαν και τα λεγόμενα του Πνευματικού. Ναι, του 59χρονου γιατρού ο οποίος τη διετία 2013-2015 διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας! Τώρα πώς εννοεί τη Δεοντολογία και τη Βιοηθική, το μάθαμε μέσα από την πρότασή του για τους καρκινοπαθείς.

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι ‘‘δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για εσάς’’.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κ.τ.λ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικανικό σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν, και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτόν τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πνευματικός, που διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι το επίθετο του καθενός μας κάπου παραπέμπει. Ο πρώην βουλευτής και διακεκριμένος γιατρός μόνο… πνευματικός δεν αποδείχθηκε. Αντίθετα, έβαλε σε μπελάδες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την Εύβοια μόλις 24 ώρες μετά την, παντελώς άσχετη με την ανθρώπινη ηθική, δήλωση του Πνευματικού.

Ο 59χρονος έγινε ο… Κατρούγκαλος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά 10άδες οι καρκινοπαθείς της χώρας ή όσοι έχασαν τον άνθρωπό τους από τη λεγόμενη «επάρατη νόσο» επιτέθηκαν και στον Πνευματικό αλλά και στη Νέα Δημοκρατία. Φυσικά, το ίδιο έπραξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» έσπευσε να δείξει καλή διαγωγή μετά τις εξηγήσεις που του ζήτησε ο τέως πρωθυπουργός. Για ποια παρερμηνεία μιλούσε;

Ο Σπύρος Πνευματικός είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Διδάσκει Ιατρική και συγκεκριμένα Ορθοπεδική στο ΕΚΠΑ. Επίσης είναι διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στο ΚΑΤ. Επιδέχονται παρερμηνείες οι θέσεις του; Προφανώς, όχι. Άρα δεν έχει περιθώρια λάθους ως επιστήμονας. Συνεπώς, όσα είπε δεν παρερμηνεύθηκαν. Τη φιλελεύθερη πολιτική στον τομέα της Υγείας ανέπτυξε. Τι άλλο θα μπορούσε να πράξει κάποιος με καταθέσεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού αλλά και με σημαντική ακίνητη περιουσία;

Φορολογούμενοι

Από το ΕΣΥ, όμως, πληρώνεται ο Σπύρος Πνευματικός. Και αυτό στηρίζεται στους Έλληνες πολίτες. Στους φορολογουμένους. Θα μπορούσε ένας καρκινοπαθής να έχει δώσει στο ελληνικό Δημόσιο από φόρους και ασφαλιστικές κρατήσεις πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα κοστίζει η θεραπεία του. Αλλά να το δούμε κι αλλιώς. Τι κάνουμε με τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από καρκίνο; Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει αναλάβει σπάνιες πρωτοβουλίες και έσωσε 100άδες παιδιά. Τους έδωσε «Ελπίδα». Με τη λογική του Σπύρου Πνευματικού, όλα αυτά τα παιδιά θα είχαν χαθεί.

Για τον πρώην βουλευτή, η υγεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται άμεσα από τα χρήματα που διαθέτει αλλά και από τις εισφορές που πληρώνει. Δεν είναι το πολυτιμότερο αγαθό, αλλά μια μπίζνα. Επιχείρηση! Οι λογαριασμοί να αυγατίζουν με το μικρότερο δυνατό ρίσκο και φυσικά με χαμηλό κόστος. Τελικά, σε αυτή τη χώρα δεν λείπει μόνον ο σεβασμός στην υγεία του διπλανού μας, αλλά και η ηθική. Απόδειξη; Οι περίπου 15.000 ψήφοι που συγκέντρωσε ο Πνευματικός στην τελευταία εκλογική μάχη. Μην πει κάποιος ότι δεν γνώριζε τις απόψεις του.

Αν κι εδώ που τα λέμε οι περισσότεροι Ευβοιώτες δεν τον γνώριζαν, αφού όπως έλεγαν ήταν εξαφανισμένος στις πυρκαγιές του 2021. Αλλά φαίνεται ότι τώρα θα χαθεί οριστικά για την πολιτική ζωή του τόπου. Ας πάρει μαζί του και τις απάνθρωπες εισηγήσεις του. Θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή. Σε όσους παλεύουν για να αντικρίσουν τον ήλιο και το επόμενο πρωινό…

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας