8:10 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

«Ανοιχτό» το παιχνίδι των εκλογών

«Ανοιχτό» το παιχνίδι των εκλογών

Σε μία μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο έχει μπει η χώρα και τα ερωτήματα που τίθενται είναι δύο. Πότε θα γίνουν οι εκλογές και τι θα γίνει στις εκλογές. Με τον πρωθυπουργό να διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με την ακρίβεια στα ύψη, την πανδημία να υποχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς, το σενάριο να γίνουν οι εκλογές μέχρι το καλοκαίρι δείχνει να καίγεται.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Όλα τα σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής τους αλλά και τι πρόκειται να προκύψει…


Μέσα στο καλοκαίρι, στο οποίο αναμένεται έντονη τουριστική δραστηριότητα, είναι δύσκολο να γίνουν οι εκλογές, συνεπώς μετράμε αντίστροφα από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε αυτοί οι μήνες που θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο και έπειτα θα είναι κρίσιμοι για να διεξαχθούν οι εκλογές και μέχρι την άνοιξη του 2023.

Το δεύτερο ερώτημα τίθεται γιατί οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Η απάντηση έρχεται μέσα από το τι σχεδιάζουν τα κόμματα. Συγκεκριμένα:

Στρατηγική αυτοδυναμίας

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Δηλαδή, οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δεν θα προκύψει κανένα κόμμα αυτοδύναμο. Στις διερευνητικές εκλογές δεν θα προκύψει κυβέρνηση και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική και με λίστα και όχι ψήφο για τους βουλευτές. Σε αυτές που θα γίνουν μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι θα συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να φτάσει στην αυτοδυναμία. Τι θα γίνει αν δεν το συγκεντρώσει; Εδώ αρχίζουν τα σενάρια. Ένα σενάριο, που ο πρωθυπουργός το διέψευσε, είναι να αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος για τις δεύτερες εκλογές -για τις πρώτες δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία- και να γίνει το σύστημα ακόμα πιο ενισχυμένο. Όσοι διακινούν αυτό το σενάριο λένε ότι έτσι θα προστατευτεί η χώρα από την ακυβερνησία, από τη δημιουργία ενός αλβανικού κόμματος ή τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού κόμματος. Το δεύτερο σενάριο είναι να επιμείνει η Νέα Δημοκρατία για την αυτοδυναμία και να έχουμε και τρίτες εκλογές. Το τρίτο σενάριο είναι της συνεργασίας. Εδώ θα γίνει κρούση στο Κίνημα Αλλαγής.

Προοδευτική διακυβέρνηση

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει μόνο με τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική. Επειδή είναι δεδομένο ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα προκύψει και επειδή οι μετρήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία σταθερά, το σενάριο του Αλέξη Τσίπρα είναι η εκλογική συνεργασία. Με ποιους; Με το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση και την ανοχή του ΚΚΕ. Έτσι μπορεί να υπάρξει ακόμα και κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα είναι κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά μία κυβέρνηση με ευαίσθητες ισορροπίες και φυσικά εύθραυστη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, βλέπουν τα νούμερα που υπάρχουν για το κόμμα τους σε όλες τις μετρήσεις και επικρατεί πανικός, αφού ο κίνδυνος να εκλεγούν λιγότεροι βουλευτές από όσοι υπάρχουν σήμερα είναι ορατός. Κάποιοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι στο 29% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, αλλά εδώ να πούμε ότι αισιόδοξοι υπήρχαν και πριν από τις εκλογές του 2019 που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και τελικά υπέστη βαριά ήττα. Στο ερώτημα γιατί να δώσει την ανοχή του το ΚΚΕ, η απάντηση είναι ότι στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν σε κλίμα πόλωσης, όπως προείπαμε, το ΚΚΕ θα συμπιεστεί σε χαμηλά ιστορικά νούμερα.

Κρυφά χαρτιά

Καθοριστικός παράγοντας για το τι θα γίνει στις εκλογές είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Γιατί; Διότι αλλιώς θα πορευτεί αν το Κίνημα πάει στις εκλογές με ένα ποσοστό 16-18% και αλλιώς αν θα πάει στο 12%. Στην πρώτη περίπτωση, οι δεύτερες εκλογές θα τον φέρουν να μονομαχεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα κινδυνεύει στις δεύτερες εκλογές να πέσει και πάλι σε μονοψήφιο νούμερο. Κάποιοι θέλουν από τώρα να γίνει μία συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία, αλλά όχι με τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Σε αυτό το σενάριο θα υπάρξουν όμως μεγάλοι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ, αφού ένα κομμάτι του δεν θα πήγαινε σε συνεργασία με τον Τσίπρα ούτε αλυσοδεμένο.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Επειδή το τοπίο είναι θολό και η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, υπάρχουν κύκλοι που επεξεργάζονται και σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών για να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Σε αυτό το σενάριο βασικό ρόλο θα παίξει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Ρουμανία για ενέργεια: «Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση… Είναι κάτι που θα θέσω στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο»

Τ. Θεοδωρικάκος: Είκοσι εννέα συλλήψεις σε ένα μήνα και 92 δικογραφίες για κακοποίηση ζώων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας