21:52 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μπιενάλε Βενετίας: Ισραηλινοί καλλιτέχνες και επιμελητές αρνούνται να παρουσιάσουν έργα τους και ζητούν κατάπαυση του πυρός

Μπιενάλε Βενετίας: Ισραηλινοί καλλιτέχνες και επιμελητές αρνούνται να παρουσιάσουν έργα τους και ζητούν κατάπαυση του πυρός

Οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Ισραήλ στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι δεν θα ανοίξουν την έκθεση του περιπτέρου τους έως ότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων.

Η απόφασή τους αναρτήθηκε σε μια πινακίδα στο παράθυρο του ισραηλινού εθνικού περιπτέρου την πρώτη ημέρα των προεπισκοπήσεων των μέσων ενημέρωσης, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της έκθεσης σύγχρονης τέχνης της Μπιενάλε το Σάββατο.

Το Ισραήλ είναι μεταξύ των 88 εθνικών συμμετοχών στην 60η Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία διαρκεί από τις 20 Απριλίου έως τις 24 Νοεμβρίου. Η έκθεση στο εθνικό περίπτερο του Ισραήλ ήταν το «Motherland» από την καλλιτέχνιδα Ρουθ Πατίρ.

Ακόμη και πριν από την προεπισκόπηση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χιλιάδες καλλιτέχνες, επιμελητές και κριτικοί είχαν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή καλώντας την Μπιενάλε να αποκλείσει το εθνικό περίπτερο του Ισραήλ από τη φετινή παράσταση για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Όσοι ήταν αντίθετοι στην παρουσία του Ισραήλ είχαν επίσης ορκιστεί να διαδηλώσουν επί τόπου.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας είχε υποστηρίξει σθεναρά τη συμμετοχή του Ισραήλ και η έκθεση άνοιξε εν μέσω ασυνήθιστα αυξημένης ασφάλειας.

Η ανακοίνωση της Τρίτης, για την καθυστέρηση στα εγκαίνια του περιπτέρου του Ισραήλ: «Η καλλιτέχνιδα και οι επιμελητές του ισραηλινού περιπτέρου θα ανοίξουν την έκθεση όταν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων», έγραφε η ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι το σημείο φρουρούσαν δύο Ιταλοί στρατιώτες.

«Νιώθω ότι ο χρόνος για την τέχνη έχει χαθεί», έγραψε η Ρουθ Πατίρ σε ανάρτησή της στο Instagram, εξηγώντας γιατί η ίδια και οι δύο επιμελητές των εκθεμάτων είχαν λάβει την απόφασή τους. «Και, λοιπόν, αν μου δίδεται ένα τόσο αξιόλογο βήμα, θέλω να το κάνω να μετρήσει», είπε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 130 όμηροι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ηγήθηκε μιας αιματηρής επίθεσης στο νότιο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για την “οφειλόμενη απάντηση” στο Ιράν

Γ. Γεραπετρίτης: Η περιοχή της Μ. Ανατολής και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας