1:05 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Χρ. Δήμας: «Στόχος μας είναι κάθε ημέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη»

Χρ. Δήμας: «Στόχος μας είναι κάθε ημέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη»

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Χρ. Δήμας,υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να ενισχύσει το ρόλο της στην Επιστήμη διεθνώς»

Για κίνητρα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας. Στη συνέντευξη του στην «ΜΠΑΜ» ο κ. Δήμας τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να ανέβει το βιοτικό τους επίπεδο, επισημαίνοντας ότι οι μειώσεις φόρων που έχουν γίνει και αυτές που πρόκειται να γίνουν συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι ο ίδιος δίνει τη μάχη του ώστε να μπορεί να συνδεθεί η Έρευνα με την Καινοτομία, ώστε να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έκανε έναν αγώνα δρόμου τις πρώτες 100 ημέρες σε όλα τα μέτωπα. Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση τις επόμενες 100 ημέρες;

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε πως δεν θα υπάρξει καμία περίοδος χάριτος. Δικός μας στόχος είναι κάθε ημέρα που ξημερώνει, να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και να το αισθάνονται αυτό οι πολίτες. Μέσα στις πρώτες 100 μέρες καταφέραμε να επανακτήσει η χώρα μας τη χαμένη της αξιοπιστία εντός αλλά και εκτός συνόρων. Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις όπως, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η βελτίωση των 120 δόσεων και βάλαμε τέλος στα capitalcontrols, μια σημαντική ένδειξη που σηματοδοτεί το τέλος του ειδικού καθεστώτος. Η Ελλάδα πετυχαίνει σήμερα ιστορικό χαμηλό 1,5% στο 10ετές ομόλογο και για πρώτη φορά δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο. Ξεμπλοκάραμε την επένδυση στο Ελληνικό και δημιουργούνται δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Όμως, η αγορά είναι και ψυχολογία.

Ακριβώς, και αυτή τη στιγμή, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν, η ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό 15ετίας και όσοι έχουν ασχοληθεί με την οικονομία και το εμπόριο καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για την αγορά.
Όλα τα παραπάνω είναι μέρος του πρωταρχικού στόχου που είχαμε θέσει ως κυβέρνηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς τις επενδύσεις. Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο βήμα. Και για να επανέλθω στο αρχικό σας ερώτημα, κ. Καραβοκύρη, έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε να βλέπουν όλοι οι πολίτες στην καθημερινότητά τους την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει η περιβόητη «αξιολόγηση» των υπουργών, από τον πρωθυπουργό. Τι στόχους έχετε θέσει μέχρι τότε;

Οι στόχοι δεν είναι προσωπικοί αλλά συλλογικοί, είναι στόχοι όλης της κυβέρνησης κι όχι του κάθε υπουργού ή υφυπουργού ξεχωριστά. Προσπαθούμε με συντονισμένες κινήσεις και στρατηγικό σχεδιασμό να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κεντρικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να βελτιωθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να γεννηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ποιο είναι το δικό σας στοίχημα;

Το δικό μας στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική σύνδεση της παραγόμενης επιστημονικής Έρευνας με την Καινοτομία. Να μπορέσουμε να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να ενδυναμωθεί το οικοσύστημα.

Αυτό που απασχολεί πολύ τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι αν θα υπάρξουν περαιτέρω κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πότε;

Η ελληνική οικονομία βασίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Άρα ο δικός μας στόχος είναι να δώσουμε επιπλέον κίνητρα ως επί το πλείστον φορολογικά, για να μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω δραστηριότητες, ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ήδη μέσα σε τρεις μήνες έχουμε μειώσει τη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ στα νοικοκυριά και από το 2020 θα μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από τα εισοδήματα του 2019 από 28% στο 24% με προοπτική να φτάσει στο 20% καθώς και ο φόρος στα μερίσματα από το 10% σε 5%. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναστέλλεται για τα επόμενα τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

Η έννοια «επενδύσεις στην Ελλάδα» έμοιαζε με σύντομο ανέκδοτο το περασμένο χρόνο. Τι επενδυτικά σχέδια παραλάβατε από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Δυστυχώς το επιχειρείν και η κερδοφορία είναι έννοιες που είχαν σχεδόν «ποινικοποιηθεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως βρήκαμε το Ελληνικό και όλα τα έργα του Αναπτυξιακού νόμου κολλημένα στη γραφειοκρατία, το ΕΣΠΑ με πολύ χαμηλή απορρόφηση, στην 22η θέση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ στις δαπάνες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να υποεκτελείται. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που θα μπορούσαμε και συνεπώς λιγότερη ρευστότητα για της επιχειρήσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας.

Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και πώς μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις στη χώρα μας;

Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν νομίζω να επηρεάσουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Οπωσδήποτε όμως, δική μας επιθυμία, χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε στα πολιτικά τεκταινόμενα άλλων χωρών, είναι να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ας επανέλθουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κατά τη γνώμη σας, ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ ασκεί πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;

Όταν η αντιπολίτευση γίνεται με επιχειρήματα και είναι τεκμηριωμένη έχει και μεγαλύτερη αξία. Εμείς σε κάθε περίπτωση, ως κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και ακόμα να ενσωματώσουμε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εφόσον αυτές είναι προς όφελος της πατρίδας μας.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητές σας, την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων;

Στόχος είναι η δημιουργία δύο Κέντρων Καινοτομίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για φυσικούς χώρους Καινοτομίας μέσα στους οποίους Ερευνητικά Κέντρα, εταιρείες και Startuppers θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν συνέργειες, ώστε να δημιουργείται υπεραξία στην εθνική οικονομία. Κύρια επιδίωξη μας είναι η Έρευνα, που παράγεται στα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια να έχει μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Πώς μπορεί να συμβάλλει η Καινοτομία στην πραγματική οικονομία;

Ο ρόλος της Καινοτομίας είναι κομβικός για την Ελλάδα του αύριο. Είναι ένα πεδίο, στο οποίο υστερούμε και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Δική μας προτεραιότητα είναι να προσελκύσουμε εταιρείες να φέρουν τα Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα, αλλά και να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα σε εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα να επενδύσουν περαιτέρω. Πιστεύουμε, πως με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε μεσοπρόθεσμα στην ανάσχεση του braindrain. Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να ενισχύσει το ρόλο της στην Επιστήμη διεθνώς, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο στον τομέα της Καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη.

*Όπως δημοσιεύθηκε στης εφημερίδα ΜΠΑΜ 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας