10:23 Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δικηγόρος Μ. Ροδουσάκης σε Π. Κουσουλό: Νομικά μιλώντας αυτό το περιεχόμενο είχατε υποχρέωση να το δημοσιεύσετε στην ΜΠΑΜ

Δικηγόρος Μ. Ροδουσάκης σε Π. Κουσουλό: Νομικά μιλώντας αυτό το περιεχόμενο είχατε υποχρέωση να το δημοσιεύσετε στην ΜΠΑΜ

Ο γνωστός και διακεκριμένος ποινικολόγος Μανώλης Ροδουσάκης και εκ των δικηγόρων της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” βρέθηκε καλεσμένος του εκδότη της και δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού στην εκπομπή του ΡΕΠΟΡΤΑΖ στο ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η σημερινή επίσκεψη του εκδότης της εφημερίδας ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ και των νομικών συμπαραστατών αυτής των κκ  Γρατσία, Ροδουσάκη και Πανταζή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου ο κ. Κουσουλός να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης αλλά και να ενημερωθούν όλοι για το θέμα που έχει ανακύψει, δηλαδή για την προκαταρκτική έρευνα που έχει προκύψει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, για ένα συγκεκριμένο άρθρο. Στην συνέχεια ο κ. Κουσουλός έθεσε το ερώτημα στον κ. Ροδουσάκη πως εκτιμά ο ίδιος την εισαγγελική κίνηση.

Ο διακεκριμένος δικηγόρος εξήγησε αρχικά τι προβλέπει το άρθρο αυτό (το 252 ΠΚ – Νόμος 4619/2019) όπου συγκεκριμένα οι δύο πρώτοι παράγραφοι του προβλέπουν ότι “1. Υπάλληλος που κατά παράβαση των καθηκόντων του γνωστοποιεί σε άλλον απόρρητα που του εμπιστεύτηκαν ή γνωρίζει λόγω της υπηρεσίας του, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Η παράβαση αυτή τιμωρείται και αν τελέστηκε μετά την αποχώρηση του υπαλλήλου από την υπηρεσία, και 2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και εκείνος που χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό απόρρητο εν γνώσει της προέλευσής του, με σκοπό να βλάψει το κράτος ή άλλον.” Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι κατά φύση υπηρεσιακό αδίκημα και στην βασική του μορφή τιμωρείται ο δράστης ο οποίος έχει την υπαλληλική ιδιότητα. Στην δική μας περίπτωση εξετάστηκε η παράγραφος 2 η οποία μιλά για τρίτον, μh υπάλληλο, δηλαδή του δημοσίου, ο οποίος κάνει χρήση αυτού του εγγράφου.  Όπως αντιλαμβάνεστε, συνέχισε ο κ. Ροδουσάκης, η ratio του νόμου πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι να αποφευχθεί και να καταληφθεί από την ποινική βακτηρία της διάταξης η κακόβουλη χρήση αυτού του απόρρητου εγγράφου.

Ακούστε εδώ όλη την συζήτηση αλλά και την νομική άποψη του για το σχετικό δημοσίευμα ότι δηλαδή είχε υποχρέωση ο κ. Κουσουλός να το δημοσιεύσει στην εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικηγόροι ΜΠΑΜ: “Πρακτικές οι οποίες άκριτα οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων πλήττουν την ελευθεροτυπία στη χώρα μας”

Πέτρος Κουσουλός – Παρών σήμερα αυτοβούλως στον Άρειο Πάγο: «Όσες διώξεις και να ασκηθούν θα υπερασπίζομαι την αλήθεια»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας