9:22 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δημοσκόπηση Prorata: Να υιοθετηθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία» ζητούν 2 στους 3 πολίτες

Δημοσκόπηση Prorata: Να υιοθετηθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία» ζητούν 2 στους 3 πολίτες

Στον απόηχο της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων -η 5η στην Ελλάδα για το 2024- οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία», όπως αποτυπώνει δημοσκόπηση της Prorata.

«Θετικά» και «μάλλον θετικά» απαντά αθροιστικά το 65%, στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία», σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκοπησης της Prorata, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Attica.

Στην Ελλάδα, οι ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται αυτοτελώς, παρά μόνο από τη δημοσιογραφική καταγραφή των υποθέσεων έσχατης μορφής έμφυλης βίας. Όπως ισχύει για κάθε έγκλημα, αν δεν υπάρξει ακριβής και συγκρίσιμη συλλογή δεδομένων, τότε δεν θα υπάρξει σωστή κατανόηση του και κατά συνέπεια, καμία αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015, η τότε ειδική εισιγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών Ντουμπράβκα Σιμόνοβιτς, έχει ζητήσει τη δημιουργία παρατηρητηρίων γυναικοκτονιών ή παρατηρητηρίων για τη βία κατά των γυναικών, τα οποία θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τις δολοφονίες που σχετίζονται με το φύλο των γυναικών και να αναλύουν -με τη βοήθεια διεπιστημονικών επιτροπών- όλες τις περιπτώσεις γυναικοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά στο σύστημα παρέμβασης και στην ποινική δικαιοσύνη.

Μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, η συζήτηση εντός Βουλής για τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας επανήλθε από κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο κατέληξε ατελέσφορη, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι ο Ποινικός Κώδικας καλύπτει πλήρως -με υψηλότατες ποινές- την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας