19:19 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην υπόθεση των self tests

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην υπόθεση των self tests

Νέα στοιχεία τα οποία αφήνουν έκθετο το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα την πρώην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Από αυτά προκύπτει ότι οι εντεταλμένοι να διενεργήσουν τον διαγωνισμό έκαναν τα «στραβά μάτια» σε περίπτωση εκπρόθεσμης παραλαβής (με δυο ημέρες καθυστέρηση) 2.500.000 self tests από γνωστή εταιρεία (σ.σ. τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεσή μας), αλλά κήρυξαν έκπτωτη (και μάλιστα Σαββατιάτικα) την εταιρεία Swiss Med, η οποία για λόγους ανωτέρα βίας καθυστέρησε τέσσερις ημέρες την παράδοση 3.000.000 τεστ, τα οποία πλέον «σαπίζουν» σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


• Έκαναν δεκτή την εκπρόθεσμη παραλαβή 2.500.000 κομματιών από γνωστή εταιρεία, αλλά απέρριψαν εκείνη της εταιρείας Swiss Med!
• Ζημίωσαν το Δημόσιο καθώς πήραν άλλα τεστ με 60 ημέρες καθυστέρηση!


Στοιχεία

Βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» προκύπτει ότι η καταληκτική ημερομηνία, βάσει διαγωνισμού, για την παραλαβή των self tests ήταν η 13η Απριλίου 2021. Στον διαγωνισμό καταγραφόταν ότι οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να φέρουν το «εμπόρευμά» τους εντός επτά ημερών αρχής γενομένης της 6ης Απριλίου. Σε δυο περιπτώσεις παρατηρήθηκε κωλυσιεργία. Η πρώτη αφορά τα 2.500.000 self tests τα οποία έφερε γνωστή εταιρεία και η άλλη την περίπτωση της Swiss Med. Ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας άλλα έπραξε στην πρώτη περίπτωση και άλλα στη δεύτερη. Από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι στις 15 Απριλίου έκανε δεκτή, ως μη εκπρόθεσμη, την παραλαβή των 2.500.000 τεστ από τη γνωστή εταιρεία με την αιτιολογία ότι στον διαγωνισμό αναγραφόταν πως οι ανάδοχοι έπρεπε να παραδώσουν το υλικό εντός επτά εργάσιμων και όχι ημερολογιακών ημερών. Αντιθέτως, στην περίπτωση της ελληνικής εταιρείας Swiss Med την κήρυξαν έκπτωτη το απόγευμα του Σαββάτου 18 Απριλίου, παρότι από την προηγούμενη ημέρα η εταιρεία με συνεχόμενα emails ζητούσε από τους υπεύθυνους του διαγωνισμού να παραλάβουν τα πρώτα 390.000 self tests τα οποία είχε φέρει!

Εmails

Όπως αποκάλυψε η «Μ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, για λόγους ανωτέρω βίας και επειδή υπήρξαν ακυρώσεις σε δρομολόγια αεροπλάνων, η ελληνική εταιρεία υπέβαλε στις 15-4-2021 αίτημα να της χορηγηθεί ολιγοήμερη παράταση. Η Επιτροπή Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρείας για παροχή εξηγήσεων. Στην έδρα της ΓΓΠΠ παρέστησαν ενώπιον της επιτροπής ο διευθύνων σύμβουλος, στελέχη και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της εταιρείας οι οποίοι υπέβαλαν αυθημερόν διευκρινιστικό υπόμνημα.

Την επόμενη ημέρα 17-4-2021 και ενώ δεν είχε εκδοθεί η απόφαση επί του αιτήματος της εταιρείας, ήλθε το πρώτο αεροσκάφος με 390.000 self tests. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι, ενώ έστειλαν 10 emails συνολικά στην ΓΓΠΠ και καλούσαν επανειλημμένα τηλεφωνικά στα γραφεία της Υπηρεσίας, εντούτοις ουδεμία απόκριση υπήρξε.

Τελικά στις 19:37 το βράδυ του Σαββάτου, 18 Απριλίου, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Swiss Med για παράταση του συμβατικού χρόνου για λόγο ανωτέρας βίας και με την ίδια απόφαση η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη.

Μερικές ώρες νωρίτερα υπήρχαν δημοσιεύματα στον Τύπο που ενέπλεκαν την εταιρεία με τον Άγγελο Γιαννακόπουλο, γνωστό και ως «Mr Χωριάτικο». Μόνο που, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, επρόκειτο για fake news, καθώς ο Γιαννακόπουλος ουδέποτε απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Swiss Med. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», επρόκειτο για μια δανειακή σύμβαση για ποσό 4.000.000 ευρώ που εκχωρούσε το 60% της Swiss Med στην εταιρεία ΒΑΣΤΑ ΙΚΕ υπό μορφή εξασφάλισης.

Στη σύμβαση μάλιστα καταγράφεται ευκρινώς ότι η ΒΑΣΤΑ ΙΚΕ (σ.σ. ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του Γιαννακόπουλου) θα «επέστρεφε» τις μετοχές όταν αποπληρωνόταν το δάνειο, δηλαδή όταν η Swiss Med πληρωνόταν από το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο η σπερμολογία για δήθεν «τρελές μπίζνες» και «ύποπτες» διαδικασίες προκειμένου ο «Mr Χωριάτικο» να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ανακινήθηκαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, και από τη Θεοδώρα Αυγέρη, τομεάρχη Υγείας. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η όποια σχέση εξάρτησης του κ. Γιαννακόπουλου με την ελληνική εταιρεία απαλείφθηκε, καθώς εξοφλήθηκε η δανειακή σύμβαση!

Διαμάχη

Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ακύρωση της απόφασης. Στις 27/7/21 το 9ο τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή η οποία ακύρωνε την απόφαση της ΓΓΠΠ. Παρ’ όλα αυτά δεν άλλαξε κάτι. Στις 6/10/21 το έβδομο τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών απέρριψε την αίτηση αναστολής της απόφασης να κηρυχθεί έκπτωτη η Swiss Med, μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης, σε περίπου τέσσερις μήνες περίπου. Το πλέον τραγελαφικό και αξιοσημείωτο είναι ότι ίδιοι οι δικηγόροι του Δημοσίου σε μία από τις δίκες που έχουν γίνει παραδέχθηκαν ότι δεν παρέλαβαν τα 3.000.000 self tests επειδή καθυστέρησαν να αφιχθούν 36 ώρες και ότι τα αντικατέστησαν με άλλα που παρέλαβαν μετά από… 60 ημέρες! «Στη δίκη είπαν ότι καθυστερήσαμε 36 ώρες και ότι δεν τα παρέλαβαν επειδή ήταν υγειονομικό θέμα έκτακτης ανάγκης. Στην ερώτηση της προέδρου πότε τα αντικατέστησαν και με ποιον τρόπο, η απάντηση ήταν μετά από… 60 μέρες», αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας συμπληρώνοντας ότι εάν η εταιρεία δεν δικαιωθεί δικαστικά, απειλείται με οικονομική καταστροφή, καθώς έχει ήδη εξοφλήσει τα ποσά για την αγορά των υπό προμήθεια ειδών, καλύπτοντας τα κόστη αγοράς και μεταφορικών.

swiss med

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Swiss Med – Γιατί το δημόσιο αφήνει 2,7 εκατ. self test “παρκαρισμένα”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας