16:41 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Εκκενώνεται η Νέα Καληδονία από τους Γάλλους τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω των ταραχών

Εκκενώνεται η Νέα Καληδονία από τους Γάλλους τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω των ταραχών

Αναχώρησαν οι πρώτες πτήσεις με τους γάλλους τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στη Νέα Καληδονία λόγω της έκρυθμης κατάστασης όπου επικρατεί στη νήσο του Ειρηνικού εδώ και δύο εβδομάδες.

Το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Νουμέα ήταν κλειστό για λόγους ασφαλείας. Μέχρι στιγμής οι Αρχές άναψαν το πράσινο φως μόνο τις πτήσεις εκκένωσης. Οι εμπορικές πτήσεις ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας.

Η Νέα Καληδονία ταλανίζεται από ένα βίαιο κύμα συγκρούσεων μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου από την Γαλλία. Αφορμή για το ξέσπασμα της αιματηρής σύγκρουσης ήταν μια απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με τους αυτόχθονες, καταπατάει τα δικαιώματά τους και θα μειώσει την δυναμική τους σε πολιτικό επίπεδο.

Μέσα σε λίγες ημέρες πολλά σημεία έμοιαζαν με πεδία μάχης. Πολλοί κάτοικοι έντρομοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους, με τις Αρχές να κάνουν δραματική έκκληση για αποκλιμάκωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Νέα Καληδονία, συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους και στελέχη της αστυνομίας και ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα ενισχυθούν και θα παραμείνουν στη νήσο για όσο χρειαστεί, ακόμη και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακρόν: Η Νέα Καληδονία δεν γίνεται να μετατραπεί σε «Φαρ Ουέστ»

Νέα Καληδονία – Πώς ο νέος Ψυχρός Πόλεμος βάζει «φωτιά» στην υπερπόντια κτήση της Γαλλίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας