8:12 Κυριακή 14 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΕΚΤ: Γιατί μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν λάθος

ΕΚΤ: Γιατί μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν λάθος

Η επόμενη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Μαρτίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι είναι απίθανο να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, παρόλο που όλοι εμφανίζονται έτοιμοι για αλλαγή πλεύσης, με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο… όχι ακόμα…

Έρευνα του Bloomberg έδειξε πως οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν χειρότερο λάθος για την ΕΚΤ από ό,τι μια καθυστερημένη αντίδραση. Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων διαμηνύουν ότι μια βιαστική κίνηση για την αντιστροφή του καταιγισμού που έφεραν οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων για την τιθάσευση της πληθωριστικής λαίλαπας, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από την στάση αναμονής.

Το 56% των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πρέπει να αποφεύγουν ένα τέτοιο λάθος, επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να περικόπτουν τα επιτόκια, προβλέποντας ένα πρώτο «ψαλίδισμα» τον Ιούνιο. «Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει μεταξύ της πολύ πρόωρης μείωσης – με κίνδυνο να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός και ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια – και της πολύ καθυστερημένης μείωσης», δήλωσε ο Andrzej Szczepaniak, οικονομολόγος της Nomura. «Το τελευταίο είναι σαφώς καλύτερο σενάριο» πρόσθεσε.

Άλλωστε, και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί» – μια τάση που θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο. Από την πλευρά της, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Προέδρου της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ μαζί και με άλλα «γεράκια» προειδοποιώντας κατά της πρώιμης μείωσης του κόστους δανεισμού, με τους κινδύνους να περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου σε περίπτωση αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Navalnaya: «Αν θέλετε να νικήσετε τον Πούτιν, πολεμήστε την εγκληματική συμμορία του»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας