2:23 Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΕΛΣΤΑΤ: Σήμερα το πρώτο crash test για την οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Σήμερα το πρώτο crash test για την οικονομία

Σήμερα στις 12:00 αναμένεται ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ  τις πρώτες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία του πρώτου τριμήνου του 2023.

Μάλιστα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από τα επίπεδα του  3% επιβεβαιώνοντας την  καλή πορεία του  κρατικού προϋπολογισμού, μετά την αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και σε ρεύμα. Υπενθυμίζεται δε πως το υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει πως ο  ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας θα καταγράψει  αύξηση 2,3%. Σημειώνεται δε πως η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το πρώτο τρίμηνο από όσο είχε προβλεφθεί  στον προϋπολογισμό.

Η εικόνα στην Ευρωζώνη 

Σύμφωνα με την Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση  με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης  από το προηγούμενο τρίμηνο στο 0,2% από το 0,3% και στο 1,2% σε ετήσια βάση, από το 1,3% που ήταν η προηγούμενη  εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται δε πως  το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν  σταθερό  στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ  κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,1% στην ΕΕ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας