12:29 Κυριακή 5 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Εμανουέλ Μακρόν: H Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρέπει να γίνει υποτελής των ΗΠΑ, υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη μας να πεθάνει»

Εμανουέλ Μακρόν: H Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρέπει να γίνει υποτελής των ΗΠΑ, υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη μας να πεθάνει»

Ισχυρότερη και πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς περιέγραψε το όραμά του για μια πιο δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Στη σημερινή ομιλία του που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες πιέσεις θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν και να κατακερματίσουν την ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Εξέφρασε τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρέπει να γίνει υποτελής των ΗΠΑ», εκτιμώντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη μας να πεθάνει».

«Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την ομιλία με κεντρικό σύνθημα «το τέλος μιας πολύπλοκης Ευρώπης».

«Πρέπει να παράγουμε περισσότερο, πρέπει να παράγουμε ταχύτερα και πρέπει να παράγουμε ως Ευρωπαίοι» δήλωσε ο Μακρόν, με την ομιλία του να βρίσκει θετική ανταπόκριση από τον κύριο εταίρο του στην ΕΕ, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον οποίο έχει συχνά συγκρουστεί σε θέματα άμυνας και εμπορίου. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν η Ευρώπη να είναι ισχυρή», ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του. «Η ομιλία σας περιέχει καλές ιδέες για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό» συμπλήρωσε ο Γερμανός καγκελάριος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μακρόν: «Μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική»

Παρουσιάζοντας τους άξονες επί των οποίων θεωρεί ότι θα πρέπει να κινηθεί από δω και στο εξής η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδειξε να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας, δηλαδή της εξόδου από την ΕΕ.

Ανέφερε ωστόσο ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την παραμονή μίας χώρας στην ΕΕ. Μιλώντας για τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε την κοινή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι ο τομέας της υγείας δεν εντάσσεται στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, καθώς επίσης και τις προόδους που επιτεύχθηκαν στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη τείνει να έχει ενιαία πολιτική στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης και κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Γαλλία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των ανωτέρω επιτυχιών έχοντας ως βασική φιλοσοφία ότι «το μέλλον της Ευρώπης είναι εξ’ ορισμού και το μέλλον της Γαλλίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει εδώ και καιρό την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» που περιλαμβάνει λιγότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, μια θέση που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση ενόψει της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, καθώς ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος έχει καταφερθεί εναντίον των ευρωπαϊκών δαπανών για την άμυνα, προτρέποντας την ΕΕ να ξοδέψει περισσότερα.

Υπέρ μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ 
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε επίσης την εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού σε κρίσιμους για την Ευρώπη τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει ούτως ώστε ένα τμήμα των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της ανάληψης επενδυτικών κινδύνων και της χρηματοδότησης ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων.

Σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την επίτευξη αυτού του στόχου η εναρμόνιση της φορολόγησης και του πτωχευτικού δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης ότι ως το 2030 η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει ηγετική δύναμη σε πέντε τομείς και συγκεκριμένα στην τεχνητή νοημοσύνη στην κβαντική πληροφορική, στον τομέα του διαστήματος, της ενέργειας και στην αγροτική παραγωγή. Επισήμανε ότι προς τον σκοπό αυτό η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο μόνο την συγκράτηση των τιμών αλλά να θέτει και αναπτυξιακούς στόχους.

Τέλος αναφερόμενος στην διαφαινόμενη ενίσχυση της ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές ο Γάλλος πρόεδρος αφού επανέλαβε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πεθάνει η Ευρώπη υπογράμμισε ότι οι εθνικιστές δεν τάσσονται πλέον υπέρ της διάλυσης της ενωμένης Ευρώπης ούτε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από αυτήν. Επιθυμούν ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να παραμένουν στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι χωρίς να σέβονται τους κοινούς κανόνες του και χωρίς να πληρώνουν το ενοίκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν σκοράρει με την φανέλα Νο3

Μακρόν: Επιμένει για εμπλοκή δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας