2:38 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ένα VAR θα μας σώσει…

Ένα VAR θα μας σώσει…

Όπως ανέφεραν οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού, «μια βροχή θα μας σώσει», έτσι και το «ένα VAR θα μας σώσει». Στην Superleague, φέτος και τι δεν είδαμε.

Να δίνεται πέναλτι σε ανατροπή έξω από την περιοχή, να μην δίνονται πέναλτι σε καθαρές ανατροπές μέσα στην περιοχή, να μην δίνονται δεκάδες πεντακάθαρα οφσάϊντ που οδήγησαν σε γκολ, να κατοχυρώνει διαιτητής γκολ, μετά να το παίρνει πίσω σαν οφσάϊντ, να το κατοχυρώνει στα αποδυτήρια και στο τέλος να αγνοείται η τύχη του. Όλα αυτά, ίσως, να είχαν αποφευχθεί εάν οι διαιτητές είχαν την βοήθεια του VAR, του Video Assistant Referee, δηλαδή της υποβοήθησης του διαιτητή.
Αυτό το σύστημα, υποτίθεται, ότι θα εφαρμοστεί στη χώρα μας, στο πρωτάθλημα της Superleague, από την επόμενη σεζόν. Το «υποτίθεται» έχει να κάνει με το κόστος αλλά και αν θα μπορεί να είναι ετοιμοπαράδοτο με την έναρξη της σεζόν, στα τέλη Αυγούστου, σε όλα τα γήπεδα της λίγκας. Το συνολικό ποσό θα προκύψει από κονδύλι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη πενταετία. Το συνολικό αυτό ανέρχεται στα 8.000.000 ευρώ, εν ολίγοις στο 1.600.000 ευρώ για κάθε χρόνο λειτουργίας του, όμως το θέμα είναι ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη είτε η Ομοσπονδία είτε η Λίγκα. Όμως ακόμα δεν έχουν κλείσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των ομάδων, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στο σύστημα. Ακόμα καλά καλά δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα. Ο χρόνος περνάει και πρέπει να παρθούν αποφάσεις έτσι ώστε η εταιρία που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο να έχει όλο τον απαιτούμενο χρόνο για να το κάνει. Το VAR σίγουρα θα αλλάξει πολλά από αυτά που ξέραμε, σε σχέση με το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα λειτουργεί ήδη από φέτος στην Ιταλία.
Για το VAR μάλιστα έκανε λόγο και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε σχετικά ότι: «Η εφαρμογή του VAR θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου…»
Και λογικά έτσι θα γίνει. Φυσικά χρειάζεται εκπαίδευση των εμπλεκομένων, τεχνικών και διαιτητών, αλλά και η υπομονή του κοινού και των ποδοσφαιριστών, αφού θα χρειάζεται κάποια ώρα έτσι ώστε να δει ο διαιτητής το σωστό ριπλέϊ σε κάθε φάση και να αποφασίσει.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας θα έχουμε την πρώτη μας σημαντική επαφή (σαν τηλεθεατές) με το VAR και θα καταλάβουμε την χρήση του. Πότε δηλαδή ο διαιτητής το χρησιμοποιεί και με ποιόν τρόπο.
Στα γήπεδα της Ρωσίας δεν θα μιλάμε πια για πιλοτική λειτουργία, αλλά για κανονική χρήση, με στόχο οι σωστές αποφάσεις των διαιτητών να αγγίζουν το 99%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του IFAB από τα περίπου 1.000 παιχνίδια στα οποία υπήρξε VAR μέχρι στιγμής.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας