0:32 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Έρχεται η πολιτιστική «συνταγογράφηση»!

Έρχεται η πολιτιστική «συνταγογράφηση»!

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση και άλλων 30 Δομών Ψυχικής Υγείας στην επικράτεια, καθώς προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί προκειμένου να αναδειχθούν οι ανάδοχοι για τη λειτουργία νέων Κέντρων Ημέρας, οικοτροφείων και κινητών μονάδων, που δημιουργούνται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, του σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου που «γέννησε» η COVID πανδημία.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Υλοποιούνται 30 δομές, και τρία Κέντρα Ημέρας προαγωγής της Ψυχικής Υγείας ενώ προωθείται η δωρεάν επαφή των πολιτών με τη Τέχνη για θεραπευτικούς σκοπούς!


Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα τρία Κέντρα Ημέρας προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της τέχνης, τα οποία θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα για την πολιτιστική συνταγογράφηση, δηλαδή τη δωρεάν επαφή των πολιτών με την τέχνη -και μάλιστα με συνταγή γιατρού- για θεραπευτικούς σκοπούς.

Συνεργασία

Η πολιτιστική συνταγογράφηση αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Πολιτισμού και σε επίπεδο προσώπων, της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Για να γίνει αυτή η συνεργασία δυνατή, προηγήθηκε από το υπουργείο Υγείας νομοθετική παρέμβαση που επέτρεψε τη συνεργασία κι άλλων φορέων, όπως άλλων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εμπορικών επιμελητηρίων και της Εκκλησίας για τη δημιουργία νέων Δομών και Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο καινοτόμο πρόγραμμα υλοποιείται στην πατρίδα μας, τη χώρα που γέννησε και ανέθρεψε μερικούς από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας Ιστορίας, γλύπτες και ζωγράφους τα έργα των οποίων κοσμούν τα μουσεία μας, αλλά και χώρους τέχνης του εξωτερικού, όπως είναι η Tate Gallery, και συγκεντρώνουν τον θαυμασμό όλου του κόσμου.

Τσόκλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τάκις, Φασιανός είναι λίγοι μόνο από τους σύγχρονους εικαστικούς με εκατομμύρια θαυμαστές διεθνώς. Γνωρίζουμε εμπειρικά πως η μουσική έχει ηρεμιστική δύναμη, άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που σε φεστιβάλ μουσικής χώρες που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση ή έκαναν εχθροπραξίες η μία σε βάρος της άλλης έκαναν την υπέρβαση και βράβευσαν το τραγούδι του «αντιπάλου». Ποιος από τους μεγαλύτερους σε ηλικία μεταξύ ημών έχει ξεχάσει τα θρυλικά 12άρια (την υψηλότερη βαθμολογία) που έδωσε η Μεγάλη Βρετανία στην Ιρλανδία το 1980 και το 1987 τιμώντας τον Ιρλανδό τραγουδιστή Τζόνι Λόγκαν και τις μπαλάντες του, με τίτλους «What’s another year» και «Hold me now», την εποχή που ο Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (IRA) έβαζε βόμβες στο κέντρο του Λονδίνου, με συνέπεια να σταματάνε για ώρες τα υπόγεια τρένα μέσα στις σήραγγες. Εκτός από τη μουσική και το θέατρο και ο κινηματογράφος αποτελούν «εργαλείο» θεραπείας για την κατάθλιψη, την αποξένωση, την άνοια.

Αξιολόγηση

Την ίδια ώρα η ζωγραφική είναι κατάθεση ψυχής και γλώσσα επικοινωνίας για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στο να εκφραστούν. Στην υλοποίηση του προγράμματος για την πολιτιστική συνταγογράφηση, κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα τρία Κέντρα Ημέρας προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της τέχνης, όπου θα πραγματοποιείται, μέσω των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των ωφελούμενων του συγκεκριμένου προγράμματος.

Τα Κέντρα Ημέρας θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι υπηρεσίες τους θα είναι δωρεάν όπως ισχύει για όλες τις νέες κοινοτικές δομές.

Στο πλαίσιο των υπολοίπων 30 Δομών, για τις οποίες τώρα ξεκινούν να προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί, περιλαμβάνονται και καινοτόμες Μονάδες για τα παιδιά και τους νέους που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Τρία Κέντρα Ημέρας και έξι οικοτροφεία θα ενισχύσουν τον Χάρτη της Ψυχικής Υγείας της χώρας μας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους νεαρής ηλικίας ωφελούμενους και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους γονείς των παιδιών να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από μια εξαιρετικά απαιτητική καθημερινότητα και να αφιερώσουν λίγο χρόνο ο ένας στον άλλο.

Είναι κοινό μυστικό το ότι οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με ψυχικές διαταραχές -οι οποίες μάλιστα ακόμα και σήμερα δυστυχώς εξακολουθούν να συνοδεύονται από βαρύ στίγμα- σηκώνουν καθημερινά ένα δυσβάσταχτο φορτίο, γεγονός που τους οδηγεί στην αποξένωση και σε εντάσεις μεταξύ τους. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα), αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας χρειάζονται χώρο για να ανασάνουν και να «ξαναβρούν» ο ένας τον άλλο.

Στο επόμενο βήμα της υλοποίησης του σχεδιασμού του Χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνονται και οχτώ κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους που παρέχουν υπηρεσίες στις κατά τόπους γειτονιές και κατ’ οίκον, καθώς και 10 κινητές μονάδες για την ακούσια νοσηλεία, για εκείνη την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή που ένας άνθρωπος θα πρέπει να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική για να νοσηλευτεί προκειμένου να μη βλάψει τους άλλους ή τον εαυτό του. Ο στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο τραυματική τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του.

Κοινός παρονομαστής είναι η καταπολέμηση του στίγματος και η ενδυνάμωση της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας ώστε να καταστεί πιο εύκολη και η επανένταξη των ατόμων που κάποια στιγμή στη ζωή τους βρέθηκαν ή θα βρεθούν αντιμέτωπα με κάποια ψυχική διαταραχή. Άλλωστε, όπως είθισται να λέμε, «δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσουμε στη ζωή μας, αλλά πόσες φορές θα ξανασηκωθούμε».

πολιτιστικής

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκαινιάστηκε ένα νέο Οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια στη Νέα Ιωνία

Απάντηση Θάνου Πλεύρη στις ανακρίβειες του Όθωνα Ηλιοπούλου για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας