12:43 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Γαλλία: Οι αρχές εντόπισαν δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας που στοχεύει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Γαλλία: Οι αρχές εντόπισαν δίκτυο ρωσικής προπαγάνδας που στοχεύει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Η Γαλλία αποκαλύπτει ένα δίκτυο «δομημένης και συντεταγμένης ρωσικής προπαγάνδας» που στόχευε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ και αποσκοπούσε στην αιτιολόγηση της εισβολής στην Ουκρανία, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι το περιεχόμενό του θα μπορούσε «να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα της χώρας».

Τουλάχιστον 193 ιστότοποι απαρτίζουν το εν λόγω δίκτυο, σύμφωνα με έκθεση της VIGINUM, κυβερνητικής υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για ψηφιακές παρεμβάσεις από το εξωτερικό.

Όπως εξηγεί, οι εν λόγω ιστότοποι «δεν παράγουν πρωτογενές περιεχόμενο, αλλά αναμεταδίδουν μαζικά δημοσιεύσεις που προέρχονται κυρίως από ρωσικούς ή φιλορωσικούς λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και επίσημους ιστότοπους οργανισμών ή φορέων».

Η καμπάνια πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πλαστών άρθρων σε μια σελίδα πανομοιότυπη από όλες τις απόψεις με εκείνες των νόμιμων ιστότοπων οργανισμών μέσων ενημέρωσης, αλλά με διαφορετικά ονόματα τομέα (domain names) – για παράδειγμα .ltd αντί για .fr.

Η Γαλλία κρούει εδώ και αρκετά χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για κατ’ ισχυρισμόν ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης σε περιοχές της γαλλόφωνης Αφρικής, ιδιαίτερα εκείνες όπου δραστηριοποιείται η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Τουλάχιστον τέσσερεις γαλλικές ημερήσιες εφημερίδες – Le Parisien, Le Figaro, Le Monde και 20 Minutes – ήταν θύματα της εκστρατείας. Στο στόχαστρο μπήκαν και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα γερμανικά, όπως η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Der Spiegel και η Bild.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Τα ψέμματα της προπαγάνδας του πολέμου που έγιναν viral- “Επιστράτευσαν” στο πλευρό των Ρώσων ακόμα και τον Στίβεν Σίγκαλ!

Βιντεοπαιχνίδια και διαδικτυακές πλατφόρμες για τη ρωσική προπαγάνδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας