21:18 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γιώργος Παυλάκης: Η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα - Κλείστε σχολεία και κέντρα διασκέδασης

Γιώργος Παυλάκης: Η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα - Κλείστε σχολεία και κέντρα διασκέδασης

Περιοριστικά μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης, πρότεινε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα του κορονοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο, παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών.

“Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία, θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό “κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα”.

Λάθος τα διπλά μηνύματα

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσουν να ανακόψουν τον αριθμό των κρουσμάτων θα “τιμωρηθούν” από τον ιό.

Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι “όλα είναι μια χαρά”, “θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε”.

Γιατί πλέον βασικός δείκτης είναι τα κρούσματα

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς “εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι”.

“Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν γίνεται δουλειά”, τόνισε, και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα “μεγάλο τσουνάμι” τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που “η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων”.

“Μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000 οι νεκροί έως το Πάσχα”

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000.

“Δεν αρκούν τα εμβόλια”

Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας, επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Για την τρίτη δόση τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η επήρειά της.

Πηγή: thetoc.gr


Διαβάστε ακόμη 


 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας