18:19 Κυριακή 5 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Γιούνκερ

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Γιούνκερ

Στις δηλώσεις Γιούνκερ απαντά, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι όταν ο κ. Γιούνκερ, στο debate, ρωτήθηκε δύο φορές από τον Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα των Καννών και το πρωτοφανές δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, «κατάπιε τη γλώσσα του».

Δεν μπόρεσε, προσθέτει, «να αρθρώσει λέξη για τις ωμές παρεμβάσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας όταν διόριζαν κυβερνήσεις με βάση τα συμφέροντα των δανειστών».

Σήμερα, όμως, ξαναβρήκε τη γλώσσα του, για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται:

«Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που ο κ. Γιούνκερ δεν θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν συνηθίσει Έλληνες πρωθυπουργούς υποτακτικούς στα σχέδιά τους, πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ό,τι έγινε στις Κάνες δεν θα ξαναγίνει. Η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται πλέον παντού. Στις 25 Μαΐου, ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια του debate ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναφορά στα παρασκήνια της σύσκεψης των Καννών, το φθινόπωρο του 2011, που αποκάλυψαν οι Finacial Times, απευθύνθηκε στον κ. Γιούνκερ ρωτώντας τον με ποιο δικαίωμα αυτός και ο Ζ. Μπαρόζο συζητούσαν παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο εκλεγμένων πρωθυπουργών στην Ελλάδα και στην Iταλία για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Επίσης, τον ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

Στα δύο αυτά ερωτήματα δεν απάντησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ παρά το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στη συνέχεια με το ερώτημα παραχωρώντας μάλιστα και τον επιπλέον χρόνο του στον κ. Γιούνκερ για να απαντήσει.

Τι δεν… δημοσίευσαν τα συστημικά ΜΜΕ για το debate

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος δε, στους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική τους διατύπωσε το ερώτημα, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.

Στην εξέλιξη του debate και στο ερώτημα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.

giounker

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να… σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα! (σ.σ.Και βέβαια κανείς από τους μικρομεσαίους δεν είδε «ρευστότητα» από τις τράπεζες).

Από την πλευρά του ο Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. «Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα» είπε ο Γκι Φερχόφστατ.

Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν, είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν αιχμηρός και σε άλλο σημείο για τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ όταν στο ερώτημα για την αποχή στις ευρωεκλογές είπε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας