Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την παρουσία καρχαριοειδών στην Ελλάδα; (Video)

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την παρουσία καρχαριοειδών στην Ελλάδα; (Video)

Ακόμα και αν στη Μεσόγειο οι εμφανίσεις καρχαριών είναι πολύ σπάνιες σε σχέση με τις ακτές του Ειρηνικού και του Ινδικού, παρ όλα αυτά είναι κάτι που κάποιοι σκεφτόμαστε έστω και φευγαλέα πριν μπούμε στο νερό.

Υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας;

Στα ελληνικά νερά δεν κυκλοφορούν καρχαρίες, λένε οι ειδικοί. Κι όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έχουν δίκιο. Οι εμφανίσεις καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες είναι σπάνιες και επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα.

Μερικές από τις εξαιρέσεις που έχουν καταγραφεί από ερασιτεχνικές κάμερες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι στις περιπτώσεις που καρχαριοειδή εμφανίζονται στα ρηχά, οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται είναι οι λουόμενοι.

Όπως φαίνεται στα σχετικά βίντεο, πρόκειται για νεαρά ψάρια που ξωκείλουν για διάφορους λόγους και κολυμπούν αποπροσανατολισμένα και σίγουρα πιο φοβισμένα από τους ανθρώπους που συναντούν στην πορεία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το καρχαριοειδές που ξώκειλε σε παραλία των Χανίων, τον Ιούλιο του 2018. Οπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο, το ψάρι είναι τρομοκρατημένο και προσπαθεί να κολυμπήσει στα πολύ ρηχά, ενώ οι λουόμενοι το φωτογραφίζουν και το παρενοχλούν, αντί να το βοηθήσουν να βρει τον δρόμο του.

Εν ολίγοις, αν πέσετε στην περίπτωση και συναντήσετε κάποιο μεγάλο ψάρι που σας θυμίζει καρχαρία ενώ κολυμπάτε στα ελληνικά νερά, θυμηθείτε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, εκείνο φοβάται πολύ περισσότερο από σας.

Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις σε βίντεο

Στη Φανερωμένη της Σαλαμίνας (Μάιος 2019)

Στην Αλμυρή Κορινθίας ( Απρίλιος 2019)

Στα Χανιά (Ιούλιος 2018)

Στον Πλακιά Κρήτης (Αύγουστος 2018)

Στο Πόρτο Γερμενό (Απρίλιος 2014)

Στην Ψάθα (2011)

 

Σχόλια