0:31 Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ιστορική γενική απεργία παρέλυσε την Βραζιλία

Ιστορική γενική απεργία παρέλυσε την Βραζιλία

Στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων στη Βραζιλία, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στo κάλεσμα των συνδικάτων για γενική απεργία – την πρώτη εδώ και 22 χρόνια – βγαίνοντας στους δρόμους για να ζητήσουν καλύτερους εργασιακούς όρους και βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών. Ειρηνικές – ως επί το πλείστον – οι διαμαρτυρίες, χωρίς όμως να λείπουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία ειδικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα συνδικάτα της χώρας είχαν καλέσει στην «Ημέρα Πάλης» κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων προ εβδομάδων τους Βραζιλιάνους, επιδιώκοντας να μείνει σταθερή η πίεση προς την κυβέρνηση. Στην απεργία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι και δάσκαλοι, εργαζόμενοι στη μεταλλουργία, στις μεταφορές, στα λιμάνια και στις κατασκευές. Οι απεργοί απέκλεισαν τμηματικά ή εξ ολοκλήρου 80 συγκοινωνιακούς κόμβους σε 18 μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, περίπου 2.500 εργαζόμενοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με μερικούς από αυτούς να συγκρούονται με την αστυνομία. Μετά τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες, διαδηλωτές παρέμεναν πεισματικά κατά την διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πόλης, με σποραδικές εστίες έντασης.

Στο Σάντος λιμενεργάτες απέκλεισαν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι της νότιας Αμερικής, με ανάλογες κινητοποιήσεις να καταγράφονται και σε άλλα λιμάνια σε έξι διαφορετικές περιφέρειες. Επίσης, αρκετά νοσοκομεία λειτούργησαν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι πάντως στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας