16:35 Τρίτη 7 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ιταλική συνταγή για προσέλκυση κροίσων

Ιταλική συνταγή για προσέλκυση κροίσων

Κίνητρα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού για να φέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Στρατηγικό σχέδιο για να φέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας αλλά και να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια χαρακτηριστικά τη βαριά φορολογία και τη γραφειοκρατία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά και κατ΄ επανάληψη έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί να καταστήσει την Ελλάδα χώρα φιλική προς τους επενδυτές, εν αντιθέσει με αυτό που γινόταν μέχρι τώρα. Ως γνωστό, σήμερα στην Ελλάδα δεν προσφέρεται κανένα κίνητρο για όσους μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας, αντίθετα «επιβραβεύονται», με υψηλούς συντελεστές, γεγονός το οποίο έχει κάνει και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Οι αρμόδιοι φαίνεται να προκρίνουν ως καλύτερη μέθοδο για την προσέλκυση το ιταλικό μοντέλο το οποίο προβλέπει την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ετησίως για τα εισοδήματα που αποκτούνται στην αλλοδαπή. Το ποσό ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για το φυσικό πρόσωπο ενώ είναι 25.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του. Και στις δύο περιπτώσεις το ποσό που καταβάλλεται είναι η φορολογία για το σύνολο των εισοδημάτων που το φυσικό πρόσωπο αποκτά από διεθνείς δραστηριότητες.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση τα ισχύοντα, στη γειτονική χώρα για να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης θα πρέπει να πληροί και κάποιες προϋποθέσεις συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης μη ιταλικής φορολογικής κατοικίας. Ειδικότερα, με βάση τα ισχύοντα, οι προϋποθέσεις είναι:
1) Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μεταφέρει τη φορολογική έδρα του στην Ιταλία.
2) Να ήταν φορολογικός κάτοικος άλλων χωρών πλην Ιταλίας για τουλάχιστον 9 από τα 10 φορολογικά έτη που προηγούνται του έτους για το οποίο ζητεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς.
3) Να εγκριθεί η αίτησή του από τις ιταλικές φορολογικές Αρχές.
4) Να έχει διαμονή ή φορολογική κατοικία στην Ιταλία ή να είναι δηλωμένος στο μητρώο των μόνιμων κατοίκων Ιταλίας για το μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού έτους, πριν την αίτηση.
Το συγκεκριμένο καθεστώς, εφόσον χορηγηθεί, λήγει ύστερα από 15 χρόνια, δεν ανανεώνεται μετά την πάροδο της περιόδου αυτής ενώ μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή, εάν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, χωρίς όμως να υπάρχει έπειτα δυνατότητα επανένταξης. Οι φορολογικές Αρχές της Ιταλίας έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο 120 ημερών για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αίτημα.

Ο «παράδεισος» της Κύπρου και της Μάλτας

Ανταγωνιστικά συστήματα προσέλκυσης έχουν εφαρμόσει τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα. Για παράδειγμα στην Κύπρο, με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας, κάποιος ο οποίος διαμένει για τουλάχιστον 60 μέρες στο νησί μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος. Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχει είναι: α) Φορολογική απαλλαγή από μερίσματα και τόκους.
β) Φορολογική απαλλαγή από τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών.
γ) Φόρος 5% από εισοδήματα εξωτερικού, ενώ δεν εφαρμόζεται οποιοσδήποτε φόρος κληρονομιάς ή πλούτου.
δ) Μειωμένοι κατά 50% φορολογικοί συντελεστές σε σχέση με ισχύοντες για εργαζομένους στην Κύπρο.
Τα συγκεκριμένα προνόμια αφορούν τους μη κατοίκους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία σε μια νέα χώρα, άλλη από αυτή στην οποία φορολογούνταν μέχρι πρότινος.
Από την πλευρά της η Μάλτα. έχει υιοθετήσει μια οριζόντια φορολογία 15% στο εισόδημα των φορολογουμένων (από το εξωτερικό) με ελάχιστο φόρο τα 15.000 ευρώ τον χρόνο. Προσφέρει επιπλέον ειδικά προγράμματα φορολόγησης για συνταξιούχους και άτομα υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, του αθλητισμού και της αεροναυπηγικής, με σταθερό συντελεστή 15% και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για κέρδη που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας